Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté Hobot Péter
2022. április 13. 04:34 Adat, Közélet

A Fidesz tarolt a magyar településeken, de van pár érdekes kivétel 

Az április 3-i országgyűlési választáson listás szavazatait tekintve eddigi legjobb eredményét érte el a Fidesz. Mindösszesen 351 településen csökkent a kormánypárt támogatottsága. 

Elemzéseink szerint a kormánypárt listás eredményei települési szinten a szegénység mértékével, a közmunkások arányával, és az iskolázottsággal mutatnak összefüggést. Kiderült, hogy ahol több a közfoglalkoztatott, ott sikeresebben, ahol pedig jobban élnek az emberek, ott inkább gyengébben szerepelt a kormánypárt, már ami a pártlistára leadott voksok arányát illeti. A tíz legszegényebb településen például a listás szavazatok közel 95 százalékát kapta a Fidesz.

A különböző faktorok közül a legnagyobb súllyal az iskolázatlanság mértéke, vagyis a legfeljebb nyolc általános végzettek százalékos aránya korrelál a Fidesz listás eredményeivel települési szintén. Minél nagyobb a legfeljebb általános iskolai végzettségűek aránya a 15 évesnél idősebb felnőtt népességben egy adott településen, annál valószínűbb a Fidesz magas listás támogatottsága. A több érettségizett vagy azután is tovább tanuló felnőttel egy adott településen alacsonyabb Fidesz-támogatottság jár együtt.

 

Ezt az erős összefüggést és a szélsőértékeit – Csenyétén 97 százalék az iskolázatlanok aránya és 99 százalék a Fidesz támogatottsága, Remeteszőlősön 9 százalék az iskolázatlanok aránya és 43 százalék a Fidesz támogatottsága – már elemeztük hosszabban, a különböző faktorok súlyáról és a választási eredményeket elemző sorozatunk módszertanáról és annak korlátairól ebben az összefoglaló cikkben írtunk hosszabban.

Ugyanakkor még a két jelenség erős együtttjárása mellett – statisztikai nyelven ezt korrelációs együtthatónak nevezzük – is érdekes kivételekre bukkanhatunk.

Olyan településeket kerestünk,

  • ahol bár magas az iskolázatlanok aránya, mégis alacsony a Fidesz támogatottsága az országos átlaghoz képest,
  • illetve olyanokat, ahol alacsony az iskolázatlanok aránya, mégis magas a Fidesz támogatottsága.

Átlagnál nagyobb arányú iskolázatlanság

Nézzük először az első csoportot. A 103 lelket számláló Pécsdevecseren és a szintén baranyai, 134 fős Pócsán, illetve a 44 fős Szárászon – mindhárom település Baranya megye – például csak 19-25 százalékot szerzett a kormánypárt, míg a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők aránya 40-55 százalék. 

Igaz, ezek olyan minitelepülések, ahol összesen pár tucat érvényes szavazat érkezett. A három közül csak Pécsdevecseren csökkent a 4 évvel ezelőttihez képest a Fidesz támogatottsága.

Látványosabb kivétel Tornabarakony. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, mindösszesen 22 fős faluban igen magas, 77 százalék az iskolázatlanok aránya,  a Fidesz listás eredménye azonban csak 22 százalék. Itt összesen 14 érvényes szavazatot adtak le, tehát itt a támogatottság arányát csak pár szavazat adja ki.

Hasonló kategória Győr-Moson-Sopron megyei Csér, ahol 23 érvényes szavazatból csak 9-et kapott a kormánypárt, és Baranya megyei Drávakeresztúr, ahol 44-ből csak 19-et. Cséren ezzel 70 százalékos iskolázatalnsághoz 39 százalékos Fidesz-eredmény társul, Drávakeresztúron 71 százalékos iskolázatlansághoz 43 százalékos Fidesz-eredmény.

Ebbe a kivételcsoportba sorolhatjuk még Fekedet, Szűrt, Kisnyárádot. A Baranya megyei Fekeden 4 éve és most is alulteljesített a Fidesz, idén 123 érvényes szavazatból 40-et adtak le a Fideszre, ez 33 százalékos támogatottság. A szintén Baranya megyei,  229 fős Szűrön számot tevően esett a politikai aktivitás, 157-ről 126-ra csökkent az érvényes szavazatok száma, a Fideszre 35-en szavaztak. Ez alig több, mint 25 százalékos támogatottság. A szintén Baranya megyei Kisnyárádon a Fidesz-szavazatok száma duplázódott az idei választásra, de a 30 voks is a 82 érvényes szavazat mellett is csak 37 százalékos támogatottságot jelent a kormánypártnak.

Átlagnál kisebb arányú iskolázatlanság

A másik kivételcsoportban kevesebb települést találunk, ebbe az irányba kisebb a szórás. Ez a fenti ábrán is látszik, ahol az egyenes vonal mutatja az összefüggést, így az is látható rajta, hogy felfelé kevesebb pötty, tehát település található messze a vonaltól, mint lefelé messze a vonaltól.

Ilyen extrém kivétel Vas megye legkisebb települése, a 74 fős Nemesmedves, ahol annak ellenére söpört be 95 százalékot a Fidesz, hogy az iskolázatlanok aránya alacsony, csak 14 százalék. A 17 érvényes szavazatból 16-ot adtak a kormánypártra.

Mindösszesen 3 ötezer fő fölötti településen gyengült a Fidesz

Említettük már, hogy ekkorát még sohasem nyert sem a Fidesz, sem semmilyen párt magyar választáson. Ez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy minden településen erősödtek volna. Arányosan a legnagyobbat Sényén, Debrétén, Vindomyalakon, Porván és Döröskén csökkent a kormánypárt támogatottsága. A Veszprém megyei Porva azért érdekes, mert az érvényes szavazatok száma itt meghaladta a 250-et, míg a többiben 73 alatt volt. A Fidesz támogatottsága egyébként még a nagy arányú csökkenéssel is elég magas maradt, 57 százalékos.

A szintén Veszprém megyei Veszprémfajszon 166 érvényes szavazat mellett 46-an szavaztak a kormánypártra, ezzel a 4 évvel ezelőtti 59 százalékról 49 százalékra csökkent a támogatottsága a Fidesznek.

A Baranya megyei Pécsudvardon 203 voks érkezett a kormánypártra, 452 leadott szavazat mellett, ezzel 54-ről 45 százalékra csökkent a Fidesz támogatottsága a településen.

A Pest megyei Tésán viszont 62 százalékos támogatottság csökkent le 48 százalékosra. A borsodi törpefalu Gagyapátin, ahol összesen 19 érvényes szavazatot adtak le, a 60 százalékos támogatottság esett 47 százalékosra, itt megint pár szavazatról beszélünk.

A nagyobb településeken jóformán alig van kivétel. Összesen 3 olyan ötezer fő fölötti települést találtunk, ahol csökkent a Fidesz listás arányos támogatottsága: Balatonalmádin, Hódmezővásárhelyen, Várpalotán. Balatonalmádin a legnagyobbat, de ott is csak mintegy másfél százalékot.


Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, oszd meg velünk, és ha teheted, támogasd munkánkat, hogy hosszú távon, kiszámíthatóan és magas színvonalon tudjunk dolgozni. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írj nekünk a [email protected] címre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet 2022-es választások adatelemzés Helyközi Járat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.