Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. április 4. 04:34 Adat, Pénz

Öt település, ahol egy ellenzéki szavazatra 320 Fidesz-voks jutott

Ahogy négy évvel ezelőtt, ezúttal is hihetetlen fölényben volt az ország legszegényebb községeiben és falvaiban a Fidesz. Két borsodi településen, Bódvalenkén és Gadnán mindenki a kormánypártok listájára szavazott, Csenyétén és Szakácsiban 1-1 szavazatott kapott az ellenzéki lista, Fájon pedig egyet sem, de ott a Mi Hazánk húzott be egy voksot. Így ezen az öt településen az ellenzéki összefogás minden szavazatára több mint 320 kormánypárti jutott.

Ha nem is ilyen arányban, de a 20 legalacsonyabb átlagjövedelmű településen*Ezeken a településeken volt a lakosok átlagos személyi jövedelemadó-alapja a legalacsonyabb 2020-ban. mindenhol hatalmasat nyert a Fidesz. A legkisebb arányú győzelmet Rajkán aratták, ez ott a listás voksok 63 százalékát jelentette. Ezen kívül még a baranyai Ágon maradtak 80 százalék alatt, mindenhol máshol legalább négyötödös eredményt értek el. Ha a 20 település átlagát nézzük, akkor az érvényesen szavazók a listás voksok 87,6 százalékát adták le a Fidesz-KDNP-re, a tíz legszegényebb településnél azonban ez az arány még magasabb, több mint 96 százalék.

Mindez egyébként azt jelenti, hogy az elmúlt négy évben ezeken a településeken kivétel nélkül tovább erősödött a kormánypárt. Pedig már 2018-ban is nagyon magas szavazatarányt értek el: akkor a tíz legszegényebb helyen 85 százalékot kapott a Fidesz. Négy éve azonban még sehol nem sikerült minden szavazatot besöpörniük, Büssün pedig a kétharmad sem volt meg.

A legszegényebb települések többsége olyan választókerületben található, amelyet előzetesen egyértelműen, vagy inkább kormánypártinak tartottak az elemzők. Öt község, illetve falu azonban Borsod-Abaúj-Zemplén 4-es számmal jelölt választókerületében van, amit szinte mindenki billegő körzetként tartott számon. Bár a kisebb településeken 2018-ban itt is tarolt a Fidesz, a központi városban, Kazincbarcikán négy éve kifejezetten gyengén szerepelt a kormánypárt, így ellenzéki szempontból nyerhetőnek tűnt az egyéni mandátum.

Ehhez képest a fideszes színekben induló Demeter Zoltán közel kétszer annyi szavazatot kapott, mint az ellenzék közös jelöltje, a jobbikos Üveges Gábor. A legszegényebb öt településen Demeterre 571-en szavaztak, Üveges azonban mindössze nyolc voksot gyűjtött, ebből hetet Abaújszolnokon, a másik négy településen pedig összesen egy szavazatot kapott.

Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, oszd meg velünk, és ha teheted, támogasd munkánkat, hogy hosszú távon, kiszámíthatóan és magas színvonalon tudjunk dolgozni. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írj nekünk a [email protected] címre.

Adat Pénz eredmény országgyűlési választások szavazás szegénység választások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Murka Domonkos
2023. március 21. 10:59 Adat, Tech

Tényleg olyan nagy baj, ha a TikTok tudja, merre járok, mit eszem, vagy milyen cipőt rendelek?

A megfigyelési kapitalizmus korában az ingyenes alapanyagot adatok formájában szolgáltatjuk, amelyből a termék születik: a viselkedésünk, cselekedeteink előrejelzése.

Bucsky Péter
2023. március 21. 04:34 Adat

Minden századik magyar gyerek már Ausztriában jár iskolába

A magyar gyerekek száma növekszik a leggyorsabban Ausztriában, néhány éven belül a németeket és a törököket is előzhetik.

Bucsky Péter
2023. március 20. 04:33 Adat, Vállalat

64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számára

Sokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Bogár Zsolt
2023. március 21. 16:56 Világ

Magyarország a tűréshatáron

Az új sorozat arra keresi a választ, milyen helyzetben és hogyan reagál Magyarország az átalakuló világrendre.