Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. április 4. 04:34 Adat, Pénz

Öt település, ahol egy ellenzéki szavazatra 320 Fidesz-voks jutott

Ahogy négy évvel ezelőtt, ezúttal is hihetetlen fölényben volt az ország legszegényebb községeiben és falvaiban a Fidesz. Két borsodi településen, Bódvalenkén és Gadnán mindenki a kormánypártok listájára szavazott, Csenyétén és Szakácsiban 1-1 szavazatott kapott az ellenzéki lista, Fájon pedig egyet sem, de ott a Mi Hazánk húzott be egy voksot. Így ezen az öt településen az ellenzéki összefogás minden szavazatára több mint 320 kormánypárti jutott.

Ha nem is ilyen arányban, de a 20 legalacsonyabb átlagjövedelmű településen*Ezeken a településeken volt a lakosok átlagos személyi jövedelemadó-alapja a legalacsonyabb 2020-ban. mindenhol hatalmasat nyert a Fidesz. A legkisebb arányú győzelmet Rajkán aratták, ez ott a listás voksok 63 százalékát jelentette. Ezen kívül még a baranyai Ágon maradtak 80 százalék alatt, mindenhol máshol legalább négyötödös eredményt értek el. Ha a 20 település átlagát nézzük, akkor az érvényesen szavazók a listás voksok 87,6 százalékát adták le a Fidesz-KDNP-re, a tíz legszegényebb településnél azonban ez az arány még magasabb, több mint 96 százalék.

Mindez egyébként azt jelenti, hogy az elmúlt négy évben ezeken a településeken kivétel nélkül tovább erősödött a kormánypárt. Pedig már 2018-ban is nagyon magas szavazatarányt értek el: akkor a tíz legszegényebb helyen 85 százalékot kapott a Fidesz. Négy éve azonban még sehol nem sikerült minden szavazatot besöpörniük, Büssün pedig a kétharmad sem volt meg.

A legszegényebb települések többsége olyan választókerületben található, amelyet előzetesen egyértelműen, vagy inkább kormánypártinak tartottak az elemzők. Öt község, illetve falu azonban Borsod-Abaúj-Zemplén 4-es számmal jelölt választókerületében van, amit szinte mindenki billegő körzetként tartott számon. Bár a kisebb településeken 2018-ban itt is tarolt a Fidesz, a központi városban, Kazincbarcikán négy éve kifejezetten gyengén szerepelt a kormánypárt, így ellenzéki szempontból nyerhetőnek tűnt az egyéni mandátum.

Ehhez képest a fideszes színekben induló Demeter Zoltán közel kétszer annyi szavazatot kapott, mint az ellenzék közös jelöltje, a jobbikos Üveges Gábor. A legszegényebb öt településen Demeterre 571-en szavaztak, Üveges azonban mindössze nyolc voksot gyűjtött, ebből hetet Abaújszolnokon, a másik négy településen pedig összesen egy szavazatot kapott.

Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, oszd meg velünk, és ha teheted, támogasd munkánkat, hogy hosszú távon, kiszámíthatóan és magas színvonalon tudjunk dolgozni. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írj nekünk a [email protected] címre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz eredmény országgyűlési választások szavazás szegénység választások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.