Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. április 4. 04:34 Adat, Pénz

Öt település, ahol egy ellenzéki szavazatra 320 Fidesz-voks jutott

Ahogy négy évvel ezelőtt, ezúttal is hihetetlen fölényben volt az ország legszegényebb községeiben és falvaiban a Fidesz. Két borsodi településen, Bódvalenkén és Gadnán mindenki a kormánypártok listájára szavazott, Csenyétén és Szakácsiban 1-1 szavazatott kapott az ellenzéki lista, Fájon pedig egyet sem, de ott a Mi Hazánk húzott be egy voksot. Így ezen az öt településen az ellenzéki összefogás minden szavazatára több mint 320 kormánypárti jutott.

Ha nem is ilyen arányban, de a 20 legalacsonyabb átlagjövedelmű településen*Ezeken a településeken volt a lakosok átlagos személyi jövedelemadó-alapja a legalacsonyabb 2020-ban. mindenhol hatalmasat nyert a Fidesz. A legkisebb arányú győzelmet Rajkán aratták, ez ott a listás voksok 63 százalékát jelentette. Ezen kívül még a baranyai Ágon maradtak 80 százalék alatt, mindenhol máshol legalább négyötödös eredményt értek el. Ha a 20 település átlagát nézzük, akkor az érvényesen szavazók a listás voksok 87,6 százalékát adták le a Fidesz-KDNP-re, a tíz legszegényebb településnél azonban ez az arány még magasabb, több mint 96 százalék.

Mindez egyébként azt jelenti, hogy az elmúlt négy évben ezeken a településeken kivétel nélkül tovább erősödött a kormánypárt. Pedig már 2018-ban is nagyon magas szavazatarányt értek el: akkor a tíz legszegényebb helyen 85 százalékot kapott a Fidesz. Négy éve azonban még sehol nem sikerült minden szavazatot besöpörniük, Büssün pedig a kétharmad sem volt meg.

A legszegényebb települések többsége olyan választókerületben található, amelyet előzetesen egyértelműen, vagy inkább kormánypártinak tartottak az elemzők. Öt község, illetve falu azonban Borsod-Abaúj-Zemplén 4-es számmal jelölt választókerületében van, amit szinte mindenki billegő körzetként tartott számon. Bár a kisebb településeken 2018-ban itt is tarolt a Fidesz, a központi városban, Kazincbarcikán négy éve kifejezetten gyengén szerepelt a kormánypárt, így ellenzéki szempontból nyerhetőnek tűnt az egyéni mandátum.

Ehhez képest a fideszes színekben induló Demeter Zoltán közel kétszer annyi szavazatot kapott, mint az ellenzék közös jelöltje, a jobbikos Üveges Gábor. A legszegényebb öt településen Demeterre 571-en szavaztak, Üveges azonban mindössze nyolc voksot gyűjtött, ebből hetet Abaújszolnokon, a másik négy településen pedig összesen egy szavazatot kapott.

Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, oszd meg velünk, és ha teheted, támogasd munkánkat, hogy hosszú távon, kiszámíthatóan és magas színvonalon tudjunk dolgozni. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írj nekünk a [email protected] címre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz eredmény országgyűlési választások szavazás szegénység választások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Pálos Máté
2024. február 21. 17:08 Közélet

Egyre több ember dönt a haláláról, Hollandiában már a halálozások 5 százaléka eutanázia

Európában és a világon egyre több embernek terjed ki az önrendelkezési joga a halálára – és egyre többen élnek is vele.

Torontáli Zoltán
2024. február 21. 15:22 Vállalat, Világ

Újabb országban mondták ki, nem munkavállalók az ételfutárok, de bekerülhetnek az ágazati kollektív szerződésbe

Hiányzik az unióban az egységes szabályozás, a finn bíróság a magyarral megegyező állásfoglalást hozott.

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.