Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. április 4. 04:34 Adat, Pénz

Öt település, ahol egy ellenzéki szavazatra 320 Fidesz-voks jutott

Ahogy négy évvel ezelőtt, ezúttal is hihetetlen fölényben volt az ország legszegényebb községeiben és falvaiban a Fidesz. Két borsodi településen, Bódvalenkén és Gadnán mindenki a kormánypártok listájára szavazott, Csenyétén és Szakácsiban 1-1 szavazatott kapott az ellenzéki lista, Fájon pedig egyet sem, de ott a Mi Hazánk húzott be egy voksot. Így ezen az öt településen az ellenzéki összefogás minden szavazatára több mint 320 kormánypárti jutott.

Ha nem is ilyen arányban, de a 20 legalacsonyabb átlagjövedelmű településen*Ezeken a településeken volt a lakosok átlagos személyi jövedelemadó-alapja a legalacsonyabb 2020-ban. mindenhol hatalmasat nyert a Fidesz. A legkisebb arányú győzelmet Rajkán aratták, ez ott a listás voksok 63 százalékát jelentette. Ezen kívül még a baranyai Ágon maradtak 80 százalék alatt, mindenhol máshol legalább négyötödös eredményt értek el. Ha a 20 település átlagát nézzük, akkor az érvényesen szavazók a listás voksok 87,6 százalékát adták le a Fidesz-KDNP-re, a tíz legszegényebb településnél azonban ez az arány még magasabb, több mint 96 százalék.

Mindez egyébként azt jelenti, hogy az elmúlt négy évben ezeken a településeken kivétel nélkül tovább erősödött a kormánypárt. Pedig már 2018-ban is nagyon magas szavazatarányt értek el: akkor a tíz legszegényebb helyen 85 százalékot kapott a Fidesz. Négy éve azonban még sehol nem sikerült minden szavazatot besöpörniük, Büssün pedig a kétharmad sem volt meg.

A legszegényebb települések többsége olyan választókerületben található, amelyet előzetesen egyértelműen, vagy inkább kormánypártinak tartottak az elemzők. Öt község, illetve falu azonban Borsod-Abaúj-Zemplén 4-es számmal jelölt választókerületében van, amit szinte mindenki billegő körzetként tartott számon. Bár a kisebb településeken 2018-ban itt is tarolt a Fidesz, a központi városban, Kazincbarcikán négy éve kifejezetten gyengén szerepelt a kormánypárt, így ellenzéki szempontból nyerhetőnek tűnt az egyéni mandátum.

Ehhez képest a fideszes színekben induló Demeter Zoltán közel kétszer annyi szavazatot kapott, mint az ellenzék közös jelöltje, a jobbikos Üveges Gábor. A legszegényebb öt településen Demeterre 571-en szavaztak, Üveges azonban mindössze nyolc voksot gyűjtött, ebből hetet Abaújszolnokon, a másik négy településen pedig összesen egy szavazatot kapott.

Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, oszd meg velünk, és ha teheted, támogasd munkánkat, hogy hosszú távon, kiszámíthatóan és magas színvonalon tudjunk dolgozni. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írj nekünk a [email protected] címre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz eredmény országgyűlési választások szavazás szegénység választások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Fontos

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.