Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2022. április 4. 14:11 Adat, Közélet

Soha nem volt még ennyire narancssárga az ország

Országosan sem ért még el soha annyira jó eredményt a Fidesz a listás szavazatok arányában, mint a tegnapi országgyűlési választáson, még szembetűnőbb azonban a kormánypártok sikere, ha települési szintű adatokat vizsgálunk. A közel 3200 magyarországi településből mindössze 351 olyan volt, ahol csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága 2018-hoz képest. Két helyen – a 223 fős Szárazdon és a 73 fős Külsősárdon – ugyanolyan listás eredményt értek el, az összes többi településen viszont még az amúgy sem gyenge 2018-as eredményeken is sikerült javítaniuk.

Méghozzá jellemzően nem is keveset. Összesen 770 városban, községben és faluban nőtt 10 százalékpontot meghaladó mértékben a Fidesz-szavazók aránya. Ugyanilyen mértékű csökkenés ugyanakkor mindössze 15 helyen volt. (Az alábbi térképen a cím alatti lejátszás gombra kattintva animálva meg lehet nézni az utóbbi 20 év eredményeit, és tetszőleges helyen meg is lehet állítani, hogy meg lehessen nézni egy-egy település adatát.)

Nemcsak a négy évvel ezelőtti teljesítményt sikerült felülmúlni, hanem az eddigi legjobb 2010-eset is. Akkor az első fordulóban országos szinten a listás szavazatok 52,73 százalékát kapta a Fidesz, most 53,1-et. A tizenkét évvel ezelőtti adatokhoz képest a települések harmadában gyengébb, kétharmadában viszont jobb eredményt hozott az azóta kormányzó pártszövetség.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖt település, ahol egy ellenzéki szavazatra 320 Fidesz-voks jutottA tíz legszegényebb településen a listás szavazatok közel 95 százalékát kapta a kormánypárt. Ez még 2018-hoz képest is jelentős növekedés, pedig akkor is tarolt a Fidesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözel egymillió szavazatot vesztett az összefogó ellenzék, a Fidesz az egész országban javítottA Fideszt arányaiban és abszolút számokban is többen támogatták még a párt 2010-es győzelméhez képest is. Az ellenzék támogatottsága eközben minden várakozásnál jobban összezsugorodott.

A fővárosban némileg már más a helyzet. A négy esztendővel ezelőttihez képest itt is az összes kerületben sikerült javítania a Fidesznek, ám 2010-ben sokkal jobb eredményt értek el Budapesten, mint most. Tizenkét évvel ezelőtt csak a XX. és a XXI. kerületben gyűjtötték be a szavazatok kisebb hányadát, mint tegnap, az összes többi helyen rontottak azóta. A legnagyobbat a három legvagyonosabb budai kerületben, az I.-ben, a II.-ban és a XII.-ben, ahol egyaránt bő 10 százalékot esett a támogatottság.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet Fidesz Fidesz-KDNP kétharmad országgyűlési választások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.