Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. február 19. 11:56 Közélet

„Létezni is kell” – Nem látni a kiutat az energiaszegénység önerősítő köréből

Decemberben kísértük el a Baranya megyei Ágon energiaszegénységben élőkön segítő kályhaépítőket és civileket, hogy bemutassuk, hogyan kerülnek egyre rosszabb helyzetbe az alig 170 lelkes zsákfaluban, jobbára rossz minőségű, rosszul szigetelt vályogházakban élő emberek.

Ők azok, akiknek télen problémát jelent hozzájutni a megfelelő minőségű tűzifához, és ők azok is, akik nemcsak hogy kimaradnak a rezsicsökkentés, a csok vagy bármiféle lakhatási támogatás haszonélvezői közül, de mindeközben a tűzifa drágulásával egyre rosszabb helyzetbe is kerülnek. 

Ezt nevezik a szakemberek az energiaszegénység önerősítő körének. Minél kevesebb valakinek a jövedelme, annál nagyobb részét kénytelen energiára, tulajdonképpen rezsire fordítania. Így a lakás szigetelésének javítására is egyre kevesebb pénze marad, emiatt még tovább nőnek az ingatlan kifűtésének költségei, és így tovább.

A magyar társadalom legalsó jövedelmi ötödében a 40 százalékot közelíti azoknak az aránya, akik csak folyékony vagy szilárd tüzelőanyaggal, fával, szénnel, olajjal fűtenek. 

 

 

A tűzifa ára pedig 2012, a rezsiár rögzítése óta 67 százalékkal lett magasabb. Ez az áremelkedés jelentős: 2021 novemberében több mint 11 százalékkal kértek többet érte köbméterenként, mint egy évvel ezelőtt. Ez jócskán meghaladja ugyanezen időszak bő 7 százalékos inflációs értékét.

A hegyháti járásban, ahol Ág fekszik, a KSH adatai szerint az szja-fizetők közül az 1 millió forint alatti jövedelemsávba tartozók aránya közel 37 százalék.

A dél-dunántúli régióban élők 15 százaléka súlyos anyagi deprivációban próbál boldogulni.

Minderről a helyiekkel, Babival, Flórával és Margittal akkor beszélgettünk, amikor a Habitat for Humanity saját tervezésű, hatékony, fém borítású oszlopos kályhákat épített, hogy enyhítsenek terheiken.

Ahogy cikkünkben Babi mondta a kályhaépítő civilekről: a jóisten vezényelte Ágra ezeket az embereket. 

A Partizán videójában szintén Babi úgy fogalmaz az anyagi helyzetével kapcsolatban: „Létezni is kell… (…) Ugyanúgy meg kell vennem a tüzelőt, mintha öten melegednénk mellette, holott csak egymagam vagyok.“

A problémáról riportunk alapján a Partizán stábja készített megrendítő videót, amiben Jász Krisza szociológus beszél az energiaszegénységről.  

 

A Habitat évek óta jelen van Ágon, építettek már hagyományos kályhákat is, irányítottak az ingatlanok állapotát javító közös projektet. Idén januárban építették be az ötödik hőoszlopot. Jász szerint elkélne még jó pár.

Ha meglesznek a forrásai a Habitatnak, a szervezet további rászoruló családokat szeretne támogatni kályhaépítésekkel. Érdekes, de mindeközben Facebookon többen érdeklődtek már náluk az egyébként egyszerű, de stílusos kinézetű hőoszlopok piaci áráról is.

A Habitat és más civil szervezetek decemberben juttatták el javaslataikat egy átfogó lakásprogramhoz a pártokhoz, ami az energiaszegénységben élők helyzetén is javítana. Ebben többek között egységes feltételek mentén igényelhető lakásfenntartási támogatás, szociálisan célzott felújítástámogatási program és a rezsicsökkentés helyett energiaszegénységet felszámoló, fenntarthatóságot ösztönző rendszer bevezetését, a szociális tüzelő program kiterjesztését javasolják.

Hellyel-közzel

Az ilyen összefüggések és történetek bemutatására jött létre szeptemberben a Partizán irányításával a Helyközi Járat együttműködés, amelyben a G7 mellett további négy szerkesztőség – Átlátszó, Magyar Hang, Mérce, Szabad Pécs – vesz részt.

A szerkesztőségek folyamatosan készülő anyagaiból – több tucat riport van már az együttműködés mögött – a Partizán stábja készít videókat. Például a G7.hu egyik problémafelvető anyaga nyomán találta meg a stáb azt a Fidesz-szimpatizáns komlói roma polgármestert, akit „mindenki imád“. De készült riport már göböljárási, alsómocsoládi, aligai, kapostüskevári és pécsi történetekből is. A Partizán a tanársztrájk kapcsán a magyar pedagógusok problémáit is bemutatta. 

A G7-en a projekt keretei között többek között írtunk még 

A Helyközi Járat a Partizán korábbi elkötelezett támogatója, a szeptember 17-én elhunyt Varga Imre vállalkozó végakarata és támogatása következtében jöhetett létre és működhet jelenleg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Ág Baranya megye Helyközi Járat kályha lakhatás riport Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.