Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. február 19. 11:56 Közélet

„Létezni is kell” – Nem látni a kiutat az energiaszegénység önerősítő köréből

Decemberben kísértük el a Baranya megyei Ágon energiaszegénységben élőkön segítő kályhaépítőket és civileket, hogy bemutassuk, hogyan kerülnek egyre rosszabb helyzetbe az alig 170 lelkes zsákfaluban, jobbára rossz minőségű, rosszul szigetelt vályogházakban élő emberek.

Ők azok, akiknek télen problémát jelent hozzájutni a megfelelő minőségű tűzifához, és ők azok is, akik nemcsak hogy kimaradnak a rezsicsökkentés, a csok vagy bármiféle lakhatási támogatás haszonélvezői közül, de mindeközben a tűzifa drágulásával egyre rosszabb helyzetbe is kerülnek. 

Ezt nevezik a szakemberek az energiaszegénység önerősítő körének. Minél kevesebb valakinek a jövedelme, annál nagyobb részét kénytelen energiára, tulajdonképpen rezsire fordítania. Így a lakás szigetelésének javítására is egyre kevesebb pénze marad, emiatt még tovább nőnek az ingatlan kifűtésének költségei, és így tovább.

A magyar társadalom legalsó jövedelmi ötödében a 40 százalékot közelíti azoknak az aránya, akik csak folyékony vagy szilárd tüzelőanyaggal, fával, szénnel, olajjal fűtenek. 

 

 

A tűzifa ára pedig 2012, a rezsiár rögzítése óta 67 százalékkal lett magasabb. Ez az áremelkedés jelentős: 2021 novemberében több mint 11 százalékkal kértek többet érte köbméterenként, mint egy évvel ezelőtt. Ez jócskán meghaladja ugyanezen időszak bő 7 százalékos inflációs értékét.

A hegyháti járásban, ahol Ág fekszik, a KSH adatai szerint az szja-fizetők közül az 1 millió forint alatti jövedelemsávba tartozók aránya közel 37 százalék.

A dél-dunántúli régióban élők 15 százaléka súlyos anyagi deprivációban próbál boldogulni.

Minderről a helyiekkel, Babival, Flórával és Margittal akkor beszélgettünk, amikor a Habitat for Humanity saját tervezésű, hatékony, fém borítású oszlopos kályhákat épített, hogy enyhítsenek terheiken.

Ahogy cikkünkben Babi mondta a kályhaépítő civilekről: a jóisten vezényelte Ágra ezeket az embereket. 

A Partizán videójában szintén Babi úgy fogalmaz az anyagi helyzetével kapcsolatban: „Létezni is kell… (…) Ugyanúgy meg kell vennem a tüzelőt, mintha öten melegednénk mellette, holott csak egymagam vagyok.“

A problémáról riportunk alapján a Partizán stábja készített megrendítő videót, amiben Jász Krisza szociológus beszél az energiaszegénységről.  

 

A Habitat évek óta jelen van Ágon, építettek már hagyományos kályhákat is, irányítottak az ingatlanok állapotát javító közös projektet. Idén januárban építették be az ötödik hőoszlopot. Jász szerint elkélne még jó pár.

Ha meglesznek a forrásai a Habitatnak, a szervezet további rászoruló családokat szeretne támogatni kályhaépítésekkel. Érdekes, de mindeközben Facebookon többen érdeklődtek már náluk az egyébként egyszerű, de stílusos kinézetű hőoszlopok piaci áráról is.

A Habitat és más civil szervezetek decemberben juttatták el javaslataikat egy átfogó lakásprogramhoz a pártokhoz, ami az energiaszegénységben élők helyzetén is javítana. Ebben többek között egységes feltételek mentén igényelhető lakásfenntartási támogatás, szociálisan célzott felújítástámogatási program és a rezsicsökkentés helyett energiaszegénységet felszámoló, fenntarthatóságot ösztönző rendszer bevezetését, a szociális tüzelő program kiterjesztését javasolják.

Hellyel-közzel

Az ilyen összefüggések és történetek bemutatására jött létre szeptemberben a Partizán irányításával a Helyközi Járat együttműködés, amelyben a G7 mellett további négy szerkesztőség – Átlátszó, Magyar Hang, Mérce, Szabad Pécs – vesz részt.

A szerkesztőségek folyamatosan készülő anyagaiból – több tucat riport van már az együttműködés mögött – a Partizán stábja készít videókat. Például a G7.hu egyik problémafelvető anyaga nyomán találta meg a stáb azt a Fidesz-szimpatizáns komlói roma polgármestert, akit „mindenki imád“. De készült riport már göböljárási, alsómocsoládi, aligai, kapostüskevári és pécsi történetekből is. A Partizán a tanársztrájk kapcsán a magyar pedagógusok problémáit is bemutatta. 

A G7-en a projekt keretei között többek között írtunk még 

A Helyközi Járat a Partizán korábbi elkötelezett támogatója, a szeptember 17-én elhunyt Varga Imre vállalkozó végakarata és támogatása következtében jöhetett létre és működhet jelenleg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Ág Baranya megye Helyközi Járat kályha lakhatás riport Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Mészáros R. Tamás
2023. december 8. 04:34 Közélet, Világ

Tíz év késéssel beindult a keleti nyitás, csak közben elvesztette értelmét

Kína és Dél-Korea az akkumulátorgyártás felfutásával az utóbbi években a legnagyobb magyarországi befektetők közé került – ám ezekre a befektetésekre ma már jóval kisebb szükség van, mint 2010-ben.

Stubnya Bence
2023. december 7. 12:41 Közélet, Vállalat

Olyan magasra került a léc idén, hogy jövőre már nehezen jut a húzóágazatok közé a magyar agrárium

25 százalékkal nőtt idén a magyar mezőgazdaság termelése, a növénytermesztésé pedig ezen belül csaknem 50 százalékkal.

Stubnya Bence
2023. december 7. 04:34 Közélet

Parragh és Orbán szövetsége is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a régió egyik legalacsonyabb minimálbére legyen a magyar

Idén a lengyel minimálbér vásárlóereje már akkora, mintha itthon 154 ezer helyett 240 ezer forint lenne a legalacsonyabb bérek nettója.

Fontos

Váczi István
2023. december 10. 04:34 Világ

Ki éli túl a telet Ukrajnában?

Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 17:03 Élet

Most épp hihetetlennek tűnik, de 2023 már biztosan az eddigi legmelegebb év lesz

Visszatért idén az El Niño, és rekordmagasba röpítette a klímaváltozással a 2023-ra vonatkozó globális átlaghőmérsékleti adatot.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Ausztriában éles ellentét bontakozott ki a kiskereskedelmi dolgozók és munkaadók béremeléssel kapcsolatos elképzeléseit illetően.