Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. február 19. 11:56 Közélet

„Létezni is kell” – Nem látni a kiutat az energiaszegénység önerősítő köréből

Decemberben kísértük el a Baranya megyei Ágon energiaszegénységben élőkön segítő kályhaépítőket és civileket, hogy bemutassuk, hogyan kerülnek egyre rosszabb helyzetbe az alig 170 lelkes zsákfaluban, jobbára rossz minőségű, rosszul szigetelt vályogházakban élő emberek.

Ők azok, akiknek télen problémát jelent hozzájutni a megfelelő minőségű tűzifához, és ők azok is, akik nemcsak hogy kimaradnak a rezsicsökkentés, a csok vagy bármiféle lakhatási támogatás haszonélvezői közül, de mindeközben a tűzifa drágulásával egyre rosszabb helyzetbe is kerülnek. 

Ezt nevezik a szakemberek az energiaszegénység önerősítő körének. Minél kevesebb valakinek a jövedelme, annál nagyobb részét kénytelen energiára, tulajdonképpen rezsire fordítania. Így a lakás szigetelésének javítására is egyre kevesebb pénze marad, emiatt még tovább nőnek az ingatlan kifűtésének költségei, és így tovább.

A magyar társadalom legalsó jövedelmi ötödében a 40 százalékot közelíti azoknak az aránya, akik csak folyékony vagy szilárd tüzelőanyaggal, fával, szénnel, olajjal fűtenek. 

 

 

A tűzifa ára pedig 2012, a rezsiár rögzítése óta 67 százalékkal lett magasabb. Ez az áremelkedés jelentős: 2021 novemberében több mint 11 százalékkal kértek többet érte köbméterenként, mint egy évvel ezelőtt. Ez jócskán meghaladja ugyanezen időszak bő 7 százalékos inflációs értékét.

A hegyháti járásban, ahol Ág fekszik, a KSH adatai szerint az szja-fizetők közül az 1 millió forint alatti jövedelemsávba tartozók aránya közel 37 százalék.

A dél-dunántúli régióban élők 15 százaléka súlyos anyagi deprivációban próbál boldogulni.

Minderről a helyiekkel, Babival, Flórával és Margittal akkor beszélgettünk, amikor a Habitat for Humanity saját tervezésű, hatékony, fém borítású oszlopos kályhákat épített, hogy enyhítsenek terheiken.

Ahogy cikkünkben Babi mondta a kályhaépítő civilekről: a jóisten vezényelte Ágra ezeket az embereket. 

A Partizán videójában szintén Babi úgy fogalmaz az anyagi helyzetével kapcsolatban: „Létezni is kell… (…) Ugyanúgy meg kell vennem a tüzelőt, mintha öten melegednénk mellette, holott csak egymagam vagyok.“

A problémáról riportunk alapján a Partizán stábja készített megrendítő videót, amiben Jász Krisza szociológus beszél az energiaszegénységről.  

 

A Habitat évek óta jelen van Ágon, építettek már hagyományos kályhákat is, irányítottak az ingatlanok állapotát javító közös projektet. Idén januárban építették be az ötödik hőoszlopot. Jász szerint elkélne még jó pár.

Ha meglesznek a forrásai a Habitatnak, a szervezet további rászoruló családokat szeretne támogatni kályhaépítésekkel. Érdekes, de mindeközben Facebookon többen érdeklődtek már náluk az egyébként egyszerű, de stílusos kinézetű hőoszlopok piaci áráról is.

A Habitat és más civil szervezetek decemberben juttatták el javaslataikat egy átfogó lakásprogramhoz a pártokhoz, ami az energiaszegénységben élők helyzetén is javítana. Ebben többek között egységes feltételek mentén igényelhető lakásfenntartási támogatás, szociálisan célzott felújítástámogatási program és a rezsicsökkentés helyett energiaszegénységet felszámoló, fenntarthatóságot ösztönző rendszer bevezetését, a szociális tüzelő program kiterjesztését javasolják.

Hellyel-közzel

Az ilyen összefüggések és történetek bemutatására jött létre szeptemberben a Partizán irányításával a Helyközi Járat együttműködés, amelyben a G7 mellett további négy szerkesztőség – Átlátszó, Magyar Hang, Mérce, Szabad Pécs – vesz részt.

A szerkesztőségek folyamatosan készülő anyagaiból – több tucat riport van már az együttműködés mögött – a Partizán stábja készít videókat. Például a G7.hu egyik problémafelvető anyaga nyomán találta meg a stáb azt a Fidesz-szimpatizáns komlói roma polgármestert, akit „mindenki imád“. De készült riport már göböljárási, alsómocsoládi, aligai, kapostüskevári és pécsi történetekből is. A Partizán a tanársztrájk kapcsán a magyar pedagógusok problémáit is bemutatta. 

A G7-en a projekt keretei között többek között írtunk még 

A Helyközi Járat a Partizán korábbi elkötelezett támogatója, a szeptember 17-én elhunyt Varga Imre vállalkozó végakarata és támogatása következtében jöhetett létre és működhet jelenleg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Ág Baranya megye Helyközi Járat kályha lakhatás riport Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2023. május 26. 12:35 Közélet, Pénz

Olyan rossz állapotban van a magyar költségvetés, hogy az már a befektetőknek is kezd feltűnni

A rezsicsökkentés, az egykulcsos jövedelemadó és a gazdasági növekedés beáldozása is felmerül a költségvetés egyensúlyának megőrzésére vonatkozó lehetőségek között.

Stubnya Bence
2023. május 25. 17:19 Közélet

Két évre ígérték, de jövőre is megmaradnak a hungarikumnak számító extraprofitadók

Konkrétumok még nem hangzottak el, de úgy néz ki, hogy lesz olyan extraprofitadó, ami nő, olyan, ami csökken, és olyan is, amit kivezethetnek.

Stubnya Bence
2023. május 25. 14:06 Közélet

Orbán Viktor projektjének része, vagy csak a magyar diákokat segíti az MCC bécsi egyetemvásárlása?

Az intézmény elnöke nem fél az intézmény átpolitizálódásától, egy CEU-s szociológus szerint viszont Orbán ellen CEU-t épít az MCC-vel, és a Modul felvásárlásának célja az európai politikai befolyásának kiterjesztése.

Fontos

Pintér Róbert
2023. május 29. 13:17 Tech

Négy tanács ahhoz, hogy ne vegye el a munkánkat a mesterséges intelligencia

Az autóval sem akarunk versenyt futni, ebben az esetben is az visz előre, ha azt tanuljuk meg, hogy hogyan tudjuk jól irányítani az új technológiát.

Mészáros R. Tamás
2023. május 29. 04:33 Világ

Megtérülő ravaszság vagy felesleges kockázat Orbánék stratégiája a külgazdaságban?

A befektetések egyre inkább „baráti" országokban koncentrálódnak, Európában Kína szerepe csökken, Amerikáé nő. Magyarország kilóg a sorból, ami egyes értelmezések szerint ravasz, mások szerint kockázatos dolog.

Banyár József
2023. május 28. 17:35 Élet

A gyermeknevelés luxussá vált, ezt akartuk?

A jövő nemzedék felnevelése a társadalom egyik legfontosabb befektetése, de ezt mintha senki sem akarná tudomásul venni, amikor a gazdaságról vagy a nyugdíjrendszerről van szó.