Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. augusztus 10. 12:39 Közélet

A történelmi sikereket nem szükséges magyarázni

(A szerző a Magyar Nemzeti Bank főközgazdásza és ügyvezető igazgatója. A G7 Ekonomi a G7 véleményrovata.)

Király Júlia július 1-én írt cikkében – amelyet Bod Péter Ákos korábbi cikkére adott válaszomra írt – hangot adott a jegybanki előrejelzésekről, a jegybanki eszköztár alakulásáról, a monetáris politika eredményességről alkotott véleményének. Nem fog meglepődni a tisztelt olvasó, hogy nézőpontom a cikkében leírtakkal szögesen ellentétes.

Tények hosszú sorát lehetne felsorakoztatni a bemutatott múltra vonatkozó állítások féloldalas vagy téves volta mellett, majd a jövőről alkotott – szokásosan – pesszimista képpel vitába szállni. Nem sok értelme lenne.

Miközben Király Júlia azzal vádol, hogy „feleslegesnek ítélt adatok elhagyásával, az adatok megfelelő csoportosításával, a minket igazoló számok kiemelésével valószínűleg újabb sikersztorit lehet majd felrajzolni”, elegendő lenne rámutatni, hogy írásának már az első ábrája ékes példája arra, hogyan lehet az adatok megfelelő csoportosításával, a minket igazoló számok kiemelésével kellően borús képet felrajzolni. Király egy különös országcsoporthoz (egy nem EU-ország, egyes eurozónatagok és egyes nem eurózónatagok csoportjához) hasonlította Magyarországot az ábráján, ráadásul az idősort éppen a trendfordulóig mutatja csak be. Ha azonban az ábra „véletlenül” nem érne véget 2012 közepén, mindjárt más – a cikkben vázolttal merőben ellentétes – kép rajzolódna ki. De ekkor természetesen kénytelen lenne elismerni a 2010 után folytatott gazdaságpolitikának a piac által is elismert eredményességét – éppen azon az ábrán látszódó kockázati felár csökkenése (és nem növekedése) nyomán. Illetve nem is, hiszen bizonyára előkerülne az összes gazdasági sikerre adható bevett magyarázat: szerencsénk volt.

A magyar kockázati felár (5 éves CDS) alakulása a régiós átlaghoz viszonyítva

Forrás: Datastream

A Király Júlia szerint „lassan elemeire széteső jegybanki eszköztár” köszöni szépen, de jól (és egyben) van. Egyes elemei továbbra is elősegítik, hogy a jegybanki lépések transzmissziója a hozamgörbe egészén hatékonyan megtörténjen. Tudjuk, hogy összetett – okkal csináljuk. És örülünk, hogy nemcsak a gazdasági szereplők, de a piaci elemzők és a hitelminősítők is elismerik a 2013 óta folytatott monetáris politika eredményességét, valamint még az IMF is.

Király Júliának a jövőt illetően is könnyen igaza lehet. Hiszen azt írja, hogy a „jelenlegi többségi álláspont szerint vagy a recesszió okoz majd dezinflációt, vagy a fogyasztási szerkezet átalakulása vált majd ki erőteljes inflációt.” Tehát – a többség szerint (amelybe bizonyára a „brit tudósok” is beletartoznak) – az infláció vagy emelkedni, vagy csökkenni fog. Úgy legyen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rendszerváltáshoz mérhető kihívás vár ránkSok korábbi válsághoz hasonlították már a mostani helyzetet, idehaza a rendszerváltást követő időszak tanulságait is érdemes felidézni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNe írjuk újra a gazdaságtörténetetAz MNB főközgazdásza és ügyvezető igazgatója amellett érvel, hogy sikeres volt az utóbbi évek gazdaságpolitikája.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkik újraírják a történelmetA pesszimista világban egy igazán optimista, derűs hangot hallani csak, a Magyar Nemzeti Bankét. Ha igaza lesz, akkor valóban történelmet ír.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet eurózóna hitelminősítés imf jegybank Magyar Nemzeti Bank Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Fontos

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.