Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. november 6. 11:48 Közélet

Kevesebb embernek kellene élnie a Földön, hogy megfékezhessük a klímaváltozást

Mostanra már messze nem elég a kőolajat, a szenet és a földgázt zöld energiaforrásokkal kiváltani, hanem további drasztikus lépésekre van szükség a globális felmelegedés megfékezéséhez. A Bloomberg cikkében egy világszerte több mint 11 ezer tudós (közöttük számos magyar szakértő) által jegyzett tanulmányt idézve olvashatjuk:

a klímaváltozás ellenében már csak akkor léphetünk fel hatékonyan, ha az emberiség lélekszáma csökken.

A szakértők meglehetősen kemény hangvételű írásában számos aggasztó, igaz, mostanra közismertté vált tendenciára hívják fel újra a figyelmet, mint például a földfelszín átlaghőmérsékletének az elmúlt 40 év során tapasztalt 0,7 Celsius-fokos emelkedése, az északi-sarkvidéki jégtakaró évtizedenként 12 százalékos területvesztése vagy az üvegházhatású gázkibocsátás szintén évtizedenként mért 18 százalékos növekedése. A környezet megváltozása – többek között az okozott lakhatási és élelmezési válságok miatt – az energiaellátáson felül számos más területen is éles fordulatot indokol. A tudomány álláspontja szerint most már a népességpolitikájukat is kénytelenek felülvizsgálni a kormányok.

Az idézett tényadatok mellett növeli a népességkorlátozás szükségességére vonatkozó állítások súlyát, hogy a klímakutatók már a hetvenes években előrejelezték a mára szó szerint égetővé vált problémát, a globális felmelegedést. A prognózisokon túl számos megoldási javaslatot és akciótervet is kidolgoztak a szakemberek, azonban a politika a környezetvédelem helyett világszerte a gazdaság növekedését helyezte előtérbe. Az éghajlat alakulása viszont a kutatókat igazolta, akik pedig mára vészhelyzet közeli állapotról beszélnek, amit a tétlenséggel elvesztegetett idő múltán csak a korábban szorgalmazott intézkedéseknél jóval drámaibb lépésekkel lehet elkerülni.

A tudósok szerint ugyanakkor némi bizakodásra ad okot, hogy a kormányzatok végre egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak az éghajlatváltozással kapcsolatos problémákra, miközben növekszik a társadalom környezettudatossága, és az üzleti életben is mind fontosabb szemponttá válik a gazdasági tevékenységgel járó károsanyag-kibocsátás csökkentése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEljött az idő, hogy pánikba essünk az éghajlatváltozás miattMegjelent egy könyv, ami szerint nagyon racionális rettegni az éghajlati katasztrófa miatt, mert a mi életünket is ketté fogja törni. Nehéz vitatkozni vele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet éghajlatváltozás globális felmelegedés klímaváltozás klímavédelem Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.