Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. május 22. 12:34 Közélet, Vállalat

Birkózás kezdődött a TV2 irányításáért

Teljesen átalakították a TV2-t birtokló cég vezetését, annak érdekében, hogy Mészáros Lőrinc bizalmasa nélkül ne lehessen érdemi döntést hozni. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Alcsútdoboz fideszes alpolgármesterét, Tima Jánost még áprilisban nevezték ki a TV2 Zrt-t birtokló Magyar Broadcasting Co. Zrt. (MBC) vezérigazgató-helyettesévé. Bár pozíciója elnevezése alapján elsőre úgy tűnhetett, hogy Tima csak a második ember lett a vállalatnál, valójában nélküle nem lehetett érdemi döntést hozni: a cégiratok szerint sem a vezérigazgató, sem a cégvezető nem írhatott alá egyedül, csak az alcsútdobozi üzletemberrel együtt.

Csakhogy a cégbíróságnak nem tetszett ez a működési modell. A hatóság azt kifogásolta, hogy senkinek nem volt önálló aláírási joga az MBC-nél, és ezért arra szólították fel a céget, hogy nevezzenek meg egy valakit, aki egyedül is intézheti a társaság ügyeit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAlcsútdoboz fideszes alpolgármesterét nevezték ki a TV2-t birtokló cégek éléreTima János Mészáros Lőrinc több cégében tölt be tisztségeket. Amikor legutóbb kapcsolatba került a médiával, akkor az volt az emailcíme, hogy [email protected].

A kézenfekvő megoldás az lett volna, hogy ezt a jogot az a Tremmel Zoltán kapja meg, aki Andy Vajna bizalmi embere volt, és a néhai filmügyi biztos halála óta vezérigazgatóként irányította a céget, illetve a Vajna hagyaték több más elemét is kezelte. A cégbíróság is azt javasolta, hogy a vezérigazgató kapjon önálló aláírási jogot. Az MBC-nek azonban ez valamiért nem tetszett.

Ehelyett – a cégiratok szerint – a társaság

informálisan kikérte a bíróság véleményét arról, milyen más megoldás jöhetne szóba.

Végül arra jutottak, hogy teljesen át kell alakítani a cégvezetés struktúráját. Tremmel Zoltánt, illetve a korábban cégvezetőként ügyködő, szintén Andy Vajna bizalmi emberének számító Kovács Andreát visszahívták a pozíciójából, és ezzel egy időben egy igazgatóságot állítottak fel. Az új grémium tagjai pedig azok lettek, akik eddig is irányították a céget, azaz Tremmel, Kovács és Tima. Így viszont már meg lehetett csinálni azt, hogy nincs olyan cégvezető, aki önállóan írhat alá, és maradhatott az a felállás, amely szerint az alcsútdobozi alpolgármester ugyan nem elsőszámú vezető, de a tudta nélkül mégsem születhet semmilyen érdemi döntés.

A viszonylag bonyolult megoldásra nehéz más magyarázatot találni, mint a két érdekcsoport helyezkedése. A TV2 körül már évek óta ott kering Mészáros Lőrinc köre, sőt ahogy azt korábban megírtuk, Andy Vajna valójában már 2016-ban eladta a kereskedelmi csatornát, amely egy a felcsúti milliárdoshoz több szálon kötődő üzletember környezetébe került.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAndy Vajna már 2016-ban eladta a TV2-t egy 60 éves cinkotai nőnekEgy 20 milliárdos előleg miatt teljesen másképp néztek ki a kereskedelmi tévé tulajdonosi viszonyai az utóbbi években, mint ahogy eddig tudtuk. A TV2 legutóbbi eladásának igazi története.

A filmügyi biztos halála óta aztán olyan mértékben felgyorsultak a folyamatok, hogy azt már a cégbíróság sem tudta követni. Először a csatornához köthető vállalatok vezetésében jelentek meg Mészáros-közeli emberek, majd a TV2 rejtélyes vevője névleg is feltűnt a cégcsoport mögött. Közben a TV2-vel üzleti kapcsolatban álló más vállalatoknál is megkezdődött a hatalomátvétel, és egyre inkább úgy tűnik, hogy egy kézben összpontosulhat a teljes Fidesz-közeli tévébiznisz.

Az MBC ügyvezetése körüli kavarás egyébként nem egyedi: úgy tűnik, hogy a kormányközeli vállalatok körében az egyszemélyi vezérigazgatói irányítás helyett mostanában egyre népszerűbbé válik az igazgatóság. A közelmúltban állítottak fel egy háromtagú testületet például a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a tulajdonában álló BDPST Zrt-nél is. A műemléki épületek felvásárlásában és felújításában utazó, és erre nem részletezett forrásból milliárdokat költő céget korábban Tóth Judit vezette, egy közelmúltban tartott közgyűlésen azonban őt visszahívták vezérigazgatói pozíciójából, és helyette az igazgatóságban kapott helyett. Ahol rajta kívül még ketten ülnek: Vida István és az ügyvezetésben immár névleg is megjelenő Tiborcz, aki az elnöki posztot is elfoglalhatta saját vállalatában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz öröklésre is gondolt Andy Vajna, amikor nem sokkal halála előtt átszervezte cégbirodalmátVajna hatalmas céges manővereket csinált a közelmúltban. Közel hárommilliárd forintnak viszont nyoma veszett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAndy Vajna utolsó nagy dobása: tényleg nyereségessé tette a TV2-tValószínűleg a korábbinál is több állami hirdetésnek hála végül termőre fordult a TV2. A kereskedelmi csatorna tavaly 1,7 milliárdos nyereséget hozott össze.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Andy Vajna Magyar Broadcasting Co. Zrt. Mészáros Lőrinc Tima János TV2 Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.