Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. május 13. 09:54 Vállalat

Már a cégbíróság sem érti, hogy mi zajlik a TV2-nél

Hiánypótlásra szólította fel a cégbíróság a TV2 Zrt.-t egy korábbi beadványa miatt. Önmagában ebben még semmi érdekes nem lenne, viszonylag gyakran előfordul, hogy a cégek, illetve a nevükben eljáró ügyvédek valamit elfelejtenek. Ezúttal azonban kifejezetten érdekes kérdést fogalmazott meg a bíróság. A hivatal egyik problémája ugyanis az volt, hogy Magyarország árbevétel alapján immár legnagyobb kereskedelmi tévéjének nem igazán átláthatóak a tulajdonosi viszonyai.

A hiánypótló végzésben egészen pontosan úgy fogalmaztak, hogy

„a cégjegyzéki adatok szerint a társaságnak egy részvényese van, a csatolt okiratok ezzel ellentétes tartalmúak. Az ellentmondás feloldandó.”

Mindez azért érdekes, mert az új tulajdonos nem most tűnt fel a médiavállalkozásnál, hanem hónapokkal ezelőtt, néhány nappal Andy Vajna halála után. Március végén írtuk meg, hogy a céges iratok szerint január 24-ig a kereskedelmi tévé egyetlen részvényese a néhai filmügyi biztos érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co Zrt. volt, az aznap tartott közgyűlés után azonban a médiavállalkozás alapszabályába bekerült tulajdonosként egy Máltára bejegyzett offshore cég is.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVajna halála után egyből megjelent egy rejtélyes tulajdonos a TV2-benA máltai bejegyzésű új részvényes igazgatója korábban letelepedési kötvényekkel is üzletelt, és ugyanúgy Bibó-kollégista volt, mint Orbán Viktor.

 

Igen ám, de erről a változásról a cégbíróságot a jelek szerint nem sikerült megfelelően tájékoztatni. Az ilyen módosításoknál jellemzően úgy mennek a dolgok, hogy a közgyűlésen döntenek a változásról, azt átvezetik az alapszabályba, majd minden szükséges dokumentumot, köztük az új alapszabályt és a közgyűlés jegyzőkönyvét is beküldik a cégbíróságnak. Ez most is így történt, csak éppen a csatolt dokumentumok tartalma lett kicsit ellentmondásos.

Az új tulajdonos megjelenéséről – mivel elvileg részvénykibocsátás történt – a közgyűlésen kellett volna dönteni, így a jegyzőkönyvbe is bele kellett volna kerülnie ennek, ám nem került. A jegyzőkönyv egyébként ugyanúgy néz ki, mint a hasonló esetekben: megválasztották a tisztségviselőket, döntöttek az érdemi dolgokról – jelen esetben a cégvezetés átalakításáról – és megkérték az érintetteket, hogy ezeket a módosításokat vezessék át az alapszabályba is. A hiba pont itt történt, ugyanis az alapszabályban nemcsak azt írták át, amiről a közgyűlés a leadott jegyzőkönyv szerint döntött, hanem a tulajdonosi struktúrát is.

Az már csak hab a tortán, hogy az azóta lezajlott vállalati eseményeken a máltai céget képviselő ügyvédi iroda egy olyan meghatalmazással vehetett részt, amit 2018. május első napjaiban írtak.

Vagyis az új tulajdonos a jelek szerint nem is annyira új, csak eddig valahogyan és valamiért háttérben maradt.

Ezeket az ellentmondásokat kellene valahogy tisztázni, ami azonban, úgy tűnik, annyira nem egyszerű feladat. A TV2 Zrt. ugyanis, miközben a cégbíróság hiánypótlási felszólításának egy másik részére már válaszolt – itt Vaszily Miklós vezérigazgatói kinevezését kellett igazolni –, addig ez az ügy egyelőre húzódik.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAndy Vajna már 2016-ban eladta a TV2-t egy 60 éves cinkotai nőnekEgy 20 milliárdos előleg miatt teljesen másképp néztek ki a kereskedelmi tévé tulajdonosi viszonyai az utóbbi években, mint ahogy eddig tudtuk. A TV2 legutóbbi eladásának igazi története.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc bizalmasához kerülhet a teljes Fidesz-közeli tévébizniszA TV2 után a kereskedelmi csatornának műsorokat gyártó IKO és az adó reklámjait értékesítő Atmedia is Vida József Takarékbank-vezér környezetébe került.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Andy Vajna cégbíróság tulajdonos TV2 Vaszily Miklós Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.