Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. szeptember 5. 16:28 Élet, Pénz

Tiborcz István újabb és újabb milliárdokat teremt elő a semmiből

50 százalékban saját erőből finanszírozza a BDPST Zrt. a turai kastély felújítását, válaszolta a G7 kérdésére a cég. Egy tegnapi sajtóközleményből kiderült, hogy a fenti képen is látható Schossberger kastély átépítése 4,5 milliárd forintba fog kerülni. A BDPST Zrt. a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a 75 százalékot meghaladó, minősített többségi tulajdonában van.

A cég tájékoztatása szerint nem kapnak állami támogatást vagy bármiféle állami finanszírozást, és nem része a projekt az állami kastélyfelújítási programnak sem. Eszerint tehát 2,25-2,25 milliárd forintot tesz a projektbe Tiborcz István cége, illetve az egyelőre ismeretlen*A cégiratokból és elérhető nyilvántartásokból nem látszik, hogy melyik pénzintézet finanszírozza a projektet. hitelező bank.

Meglepő lehet, hogy ilyen nagy kiadásba veri magát Tiborcz István vállalkozása, hiszen éppen a közelmúltban vásárolt egy – a tőzsdei árfolyamból becsülve – hatmilliárd forint értékű részesedést a Mészáros Lőrinc irányítása alatt álló Appeninn Zrt-ben.*Ennek az üzletnek egyébként találkozni egy alternatív megközelítésével is. Ha a tranzakció piaci áron valósult meg, akkor valójában annyira nem kedvező Tiborcz szempontjából: egy olyan részesedésért kellett fizetnie hatmilliárd forint készpénzt, amely nagy eséllyel csak a tőzsde spekulatív szeszélye miatt ér aktuálisan ennyit. (A piacon a többi Mészáros-részvényhez hasonlóan további eszközök érkezését árazzák az árfolyamba.)

 

A BDPST-cégcsoport tagjainak 2017 végi mérlegeiben nyilvántartott pénzeszközeit átvizsgálva, illetve Tiborcz István eddigi látható osztalékbevételeit számba véve már ennek a vásárlásnak sem találni a forrását. A közvilágítási közbeszerzésekről ismert Elios Zrt.-t Tiborcz István hárommilliárd forintért adhatta el a Paár Attila-féle WHB-csoportnak. A BDPST-csoportban pedig összesen nem volt a bankszámlán egymilliárd forint tavaly év végén, és komolyabb tőkeemelést sem jelentettek be a cégbíróságon. A turai kastélyt birtokló TRA Real Estates Kft-nek például 16 millió forint pénzeszköze volt tavaly év végén. Idén nyáron ugyan tőkét emeltek, de csak ötvenmillió forinttal, ami még mindig messze van a fenti projekt méreteitől.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHárommilliárdért adhatta el közbeszerzéseken hizlalt cégét Orbán Viktor vejeKiszámoltuk, ki volt a végső haszonhúzó Tiborcz István botrányos közvilágítás-intéző cégének történetében. Úgy tűnik, hogy Tiborcz.

Ráadásul Tiborcz a közeli jövőben további költséges projektek megvalósításába kezdhet, amihez további milliárdokban mérhető önerőre lehet szükség. A BDPST-csoport ugyanis a turai kastélyon túl számos további nagy értékű ingatlant gyűjtött be 2015-ös alapítása óta. Ezek között is kiemelkedik a visegrádi hoteltorzó, és egy, a cég által Dorottya Házként emlegetett ingatlan, valamint a MAHART-ház – előbbi kettő “életre keltésén” dolgozik most a BDPST a kedden kiküldött sajtóközlemény szerint.

A Dorottya Ház feltehetőleg a Dorottya utca 2., illetve Apáczai Csere János utca 11. közötti ingatlan kódneve lehet, egy ami leromlott állapotú klasszicista bérház, éppen a Palazzo Dorottya nevű luxusingatlannal szemközt. Ezt a MAHART-házat is magában foglaló háztömböt a Viona Projekt Zrt.-n, illetve annak két projektcégén keresztül birtokolja a BDPST Zrt., miután 2016 őszén megszerezte Szivek Norbert most távozó MNV-elnök érdekeltségéből. A két projektcég szinte azonnal jókora hitelhez jutott: a Dorottya Invest Zrt. előbb egy gigantikus, 50 millió eurós (több mint 15 milliárd forint) állami, Eximbankos hitelkeretet kapott, amit 2017 elején egy 4 milliárd forintos Takarékbank-hitellel váltottak ki. Az Apáczai 2005 Kft. pedig a Gránit Banktól jutott 1,1 milliárd forintnyi hitelhez. Egy júliusi Magyar Közlöny szerint a két helyrajzi számon folyó szállodafejlesztés nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás lett. (Az viszont erősen valószínűtlen, hogy az itt említett hiteleket a BDPST saját forrásként vesse be a turai kastély felújításánál.)

A szintén a BDPST-hez tartozó visegrádi hotelcégnél (Hotel VSGRD) is van érdekesség, itt ugyanis úgy keletkezett 2017-ben egymilliárd forintnyi nyereség, hogy a cégnek sem árbevétele, sem pénzügyi eszközei nem voltak.

De önmagában a begyűjtött ingatlanok listájából és becsült értékéből is látszik, hogy a Tiborcz István vagyonosodása körüli pénzügyi rejtély nem most kezdődött: valójában arra sincs magyarázat, hogy eredetileg hogyan teremtette elő ezeknek az ingatlanoknak a vételárát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIgazából nagyon nehéz dolog egy erőskezű politikus vejének lenniMit jelent, ha egy országban hirtelen gazdagodni kezd egy vő? Bemutatunk hét politikusi vősorsot napjainkból. Trump, Putyin vagy Erdogan vejének van nehezebb dolga?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz bdpst tiborcz istván Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.