Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. szeptember 2. 07:55 Világ

Igazából nagyon nehéz dolog egy erőskezű politikus vejének lenni

Bár sokan irigylik őket, valójában egyáltalán nincsenek olyan jó helyzetben azok a férfiak, akik házassággal kerültek közel a hatalom legmagasabb szintjeihez. Kívülről úgy tűnhet, hogy a karizmatikus politikai vezetők vagy diktátorok vejei mindent könnyen megkapnak, de valójában többféle, egymásnak sokszor ellentmondó elvárásnak kell megfelelniük.

Nem hozhatnak szégyent a vezetőre, ugyanakkor nem is tűnhetnek tétlennek, sőt: szinte elvárás, hogy potens cselekvőként vegyenek részt abban a politikai alapú vagyonszerzésben, ami ezeknek a rezsimeknek a lényege. Folyamatos, megvetéssel kevert irigységnek vannak kitéve, miközben gyakran maguk sem tudják, hogy vajon apósuk milyen mértékben áll mögöttük.

Ezen a szinte lehetetlenül szűk mezsgyén egyensúlyozni hihetetlenül nehéz feladatnak tűnik. Sokaknak nem is sikerül. Azokban az országokban, ahol van független igazságszolgáltatás, esetenként a jogi ügyek miatt kell meghúzniuk magukat, máshol pedig a vagyonosodásuk üteme olyan gyors, hogy maga a tekintélyelvű após teszi helyre őket. További kockázat, ha esetleg elválnak a vezető lányától. De akkor sem nyugodhatnak meg, ha úgy tűnik, hogy a családi hatalomgyakorlás be van betonozva, ha pedig bukik a rendszer, akkor nekik is menekülni kell.

Az mindenesetre biztos, hogy nem sok jót mond egy országban jogbiztonságról, ha egy politikusi vő hirtelen gazdagodni kezd. De egyáltalán nem olyan ritka jelenség ez. Lássunk néhány kiemelkedő kortárs példát a politikusi vők világából!

Berat Albayrak

2018 nyarán kis túlzással az egész világgazdaságot megrengető szereplővé vált Recep Tayyip Erdogan török elnök most 40 éves veje, Berat Albayrak, aki már másfél évtizede építi karrierjét az egyre tekintélyelvűbb vezető árnyékában. A Törökországban egyszerűen csak “A Vő” néven emlegetett férfi még 2004-ben vette el Erdogan lányát, majd egyre fontosabb pozíciókat kezdett betölteni Erdogan egyik gazdasági szövetségesének cégcsoportjában. 2015-ben már energiaügyi miniszter lett, idén júliusban pedig bejelentették, hogy Albayrak foglalja el az újonnan létrehozott pénzügyi csúcsminiszteri pozíciót. Hogy helyet csináljanak neki, ki kellett rakni a kormányból két elismert gazdasági szakembert.

Berat Albayrak, már török gazdasági csúcsminiszterként. AFP / Europress

A most dúló török devizaválságot gyakorlatilag ez a lépés gyújtotta be, hiszen Erdogan ezzel jelezte a külvilág felé a legerőteljesebben, hogy mostantól egyáltalán nem fog törődni azzal, amit a világban kiszámítható, hiteles és racionális gazdaságpolitikai döntéshozatalnak tartanak. Albayrak miniszterségének bejelentésekor 4,6 török lírát kellett adni egy dollárért, most már 6,5-öt, így Törökország, ahol a vállalatok óriási devizaadósságot görgetnek maguk előtt, válságspirálba került. Albayrak, aki semmi mást nem ígér, mint Erdogan állami költekezésre és hitelekre épülő modelljének felpörgetését, eközben olyanokat nyilatkozik, hogy “az amerikai dollár elvesztette hitelességét”.

Egyelőre nem látszik, hogyan lehet kiút a mostani török válságból, amíg Albayrak a legfontosabb gazdasági döntéshozó, a külföldi hitelezők ugyanis értelemszerűen menekülnek az országból ebben a bizalomhiányos helyzetben. Az idén teljhatalommal megválasztott Erdogan kapitulációnak fogná fel vejének eltávolítását, de előbb-utóbb valószínűleg nem lesz más választása.

Jared Kushner

Donald Trump lánya, Ivanka Trump 2009-ben ment feleségül a Kushner család fiatal képviselőjéhez, amit már akkor is a két ingatlangmágnás család dinasztikus egyesülésének értékeltek. Kushnerék kevésbé ismertek, mint a Trumpok, de gazdagságuk hasonló, Jared családjának nettó vagyonát 2 milliárd dollár körülire, Donald Trumpét pedig 1-4 milliárd dollárra szokták becsülni. Szintén hasonlóan gyanús ügyek vannak a családok sikerének hátterében. A Kushner családfő, Charles Kushner például kétévnyi börtönt kapott 2005-ben különféle fehérgalléros bűncselekményekért (14 hónap után szabadult).

Amióta Trumpot megválasztották, a 37 éves Jared Kushner kivételezett pozícióba került: az elnök különleges tanácsadójaként egyszerre kellett volna elhoznia békét a Közel-Keleten, megoldania az ópiátválságot, megreformálnia a szövetségi kormány informatikai rendszerét és a veteránokat ellátó hatóságot, de letárgyalt százmilliárd dolláros nagyságrendű fegyvereladást is Szaúd-Arábiával – anélkül, hogy bármiféle politikai tapasztalattal rendelkezett volna. Az amerikai riporterek szerint mindennapos káosszal járó fehér házi intrikákban a közösen Javankaként emlegetett pár az egyik legerősebb hatalmi szereplő.

Igaz, sokáig a hangját sem lehetett hallani, így amikor tavaly júliusban először állt a kamerák elé, sokan meglepődtek, milyen vékony hangja van.

Ugyanakkor Jared körül egyre sűrűbben pattantak ki a problémák. Például komoly korrupciógyanú merült fel a Kushner-család egyik ingatlanjának eladása körül, Jared sokáig nem ment át a nemzetbizonsági átvilágításon, ráadásul a Trump-orosz botrányba is vastagon belekerült. Erre ő – a dühösen küzdő apósával ellentétben – visszafogottsággal válaszolt, és a legjobb ügyvédekből válogatott csapattal várja az ellene vizsgálódó ügyészeket. Az amerikai sajtóban pedig rengeteg feltételezés köröz arról, hogy vajon Donald Trump vallana-e előbb Kushnerre vagy fordítva.

Emin Agalarov

Bizonyos szempontból kilóg a híres vők sorozatunkból az azerbajdzsáni diktátor exveje, pedig Jared Kushnerhoz hasonlóan ő is fontos mellékszerepet játszik a Trump-botrányban. A Moszkvában, Svájcban és az Egyesült Államokban nevelkedett, muszlim, ortodox keresztény és zsidó felmenőktől származó Emin Agalarov ugyanis popsztárként keresi a kenyerét amellett, hogy édesapja, a Putyinhoz közeli oligarchaként számon tartott Aras Agalarov azeri-orosz ingatlanmágnás cégbirodalmában is betölt pozíciókat.

De Emin Agalarovot elsősorban a mulatós zene érdekli, és a karrierje rányomta bélyegét házasságára is. Azerbajdzsán ura, Ilham Alijev lányától, Lejla Alijevától három gyermeke is született, volt közös videóklipjük is. 2015 májusában azonban kiderült egy Instagram-posztból, hogy barátsággal ugyan, de elválnak. Alijevának mindenesetre jól jött, hogy egy mérhetetlenül gazdag orosz oligarcha fia volt a férje, amikor 2010-ben kiderült, hogy lánytestvérével együtt 75 millió dollárt rejteget Dubajban, hiszen állíthatta, hogy a férjétől származik a vagyon, nem pedig hazája olajvagyonának kifosztásából. (Idén egyébként Emin újra nősült.)

Emin Agalarov 2013-tól kezdve egy másik elképesztő történetnek is része. Ő volt az, aki a Kreml nevében eljárva megszervezte azt a 2016. nyári találkozót, ahol az orosz kormányhoz köthető személyek felajánlották Donald Trump csapatának – köztük Jared Kushnernek – a Hillary Clintonról összegyűjtött lejárató információkat. Az ismeretség onnan jön, hogy Agalarovék voltak Trump helyi partnerei, amikor 2013-ban Moszkvába vitte a szépségversenyét (ahol Sarka Katát is megpróbálta elcsábítani, és ahol vagy lefilmezte az orosz titkosszolgálat a hotelszobájában prostituáltak társaságában, vagy nem). Donald Trump, az Egyesült Államok jelenlegi elnöke személyesen is szerepelt Emin akkori videójában.

A 2018-as évet végig jellemző szürrealitást pontosan mutatja, hogy Emin Agalarov június végén egy olyan videóval jött ki, amin végig a Trump-orosz-sztorira utalgat, félig viccesen (de komoly emberek sem tartják elképzelhetetlennek, hogy ez a videó is egy üzenet Moszkvából Trumpnak).

Kirill Nyikolajevics Samalov

Minden politikusi vő számára ordító figyelmeztetés lehet Kirill Samalov sorsa. Ő ugyanis Vlagyimir Putyin orosz elnök exveje, ezért kifejezetten veszélyes terepen kellett volna jól teljesítenie. Az ő karrierje akkor kezdett felívelni, amikor már szervezték az esküvőjüket 2012-ben Putyin legfiatalabb lányával, Katyerina Tihonova Putyinával (róla sokáig nem is lehetett tudni, hogy Putyin lánya, azt pedig, hogy néz ki, ebből a rejtélyesen felszínre került táncvideóból tudhatta csak meg a világ). Igaz, a bizalom megszerzésében számíthatott, hogy már Kirill Samalov édesapja, Nyikolaj Samalov is Putyin bizalmasa volt, így lehetett a Rosszija Bank részvényese.

Mindenesetre Samalov 2012-től kezdve hirtelen egyre nagyobb darabjait kezdte birtokolni az egyik jelentős orosz olajvállalatnak, a Sziburnak. Először előléptették vezérigazgató-helyettesnek, és jutalmul megkapta a vállalat 4,3 százalékát, majd egy állami banktól kapott kölcsönből még 17 százaléknyi részesedést vett magának, nagyjából 2,2 milliárd dollárért.

Csakhogy majdnem mindent elvesztett, amikor valamikor 2016-2017-ben elvált Putyin lányától, miután viszonyt kezdett egy Londonban élő orosz celebbel, Zsanna Volkovával. 2017 elején a Kreml utasítására vissza kellett adnia a 17 százalékos Szibur-részesedését, az ügyleten állítólag egy fillért sem nyert. A bónuszként kapott négy százalékot ugyan megtarthatta, így viszont mindössze 800 millió dollárra értékelhető vagyona maradt. Ráadásul ennek élvezetét is megnehezíti, hogy rákerült az amerikai szankciós listára, így csak nagy nehézségek árán vásárolhat tulajdont Nyugat-Európában.

Sakher el-Materi

Az arab tavasz egyik pozitív fejleménye volt, hogy a tunéziaiak elkergették Ben Alit, aki családjával együtt uralta az országot 1987-től kezdve. (Velejéig korrupt országlásáról magyar nyelven ezt a cikket érdemes elolvasni.) Ben Alivel egyidejűleg, 2011 januárjában menekült el az országból Sakher el-Materi, aki az autoriter elnök Nesrine nevű lányát vette el a kétezres évek első felében.

Nesrine Ben Ali és férje, Sakher el-Materi egy 2009-es pártrendezvényen. AFP / Europress

Házasságkötését követően el-Materi a Magyarországról nézve is ismerős technikával lett mágnás, többek között államilag szabályozott nyereséggel működő ágazatokban szerzett kizárólagos koncessziókat, illetve olcsón szerzett állami tulajdont, amit aztán drágán adott vissza az államnak. Még a tunéziai Nestlé leányvállalatba is bevásárolta magát 2006-ban, amire egy állami banktól kapott kölcsönt. Aztán tízszer annyiért visszaadta a részesedést a Nestlének.

Ezt követően bankot alapított, távközlési céget vett, hajózási társasága lett, végül pedig hivatalosan is politikai pályára lépett, és sokáig úgy tűnt, ő lehet az új főnök, ha Ben Ali visszavonul. Egy amerikai diplomata írta a 2010-ben a Wikileaksnek köszönhetően kiszivárgott táviratok egyikében, hogy el-Materit és feleségét az egész rendszer szimbólumaként még a többieknél is jobban gyűlölték a tunéziaiak, főként a rongyrázó életvitelük miatt. Az egyik házukban még tigrist is tartottak.

Ben Ali futásával vége szakadt az álomszerű történetnek, el-Materi a népes család többi részével együtt az Interpol körözési listájára került, és – a világ különböző pontjain lévő ingatlanjainak élvezetéről is lemondva – a Seychelle-szigetekre menekült.

Dovlet Atabayev

Nem tudni sokat Türkenisztán diktátora, Gurbanguly Berdimuhamedow vejéről, Dovlet Atabayevről, igaz, az egész országból alig szivárog ki bármi a külvilág felé. Ezért is volt érdekes, hogy amikor a Wikileaks közzétette az amerikai diplomaták táviratait 2010-ben, kiderült, hogy a hosszú nevű türkmén vezető veje ellen belső vizsgálat folyt. “A fiatalember valószínűleg azért került bajba, mert vett valami szép ingatlant London környékén”, jelentette egy amerikai diplomata.

Atabayev korábban elképesztő sebességgel emelkedett fel a türkmén gázszektorban, sokáig úgy tűnt, hogy ő lesz az ország arca a külföld felé. Ez végül nem így lett, de megnyugodhatunk, a nyolc-kilenc évvel ezelőtti belső tisztogatást túlélte, egy brossúra szerint tavalyelőtt Londonban dolgozott türkmén diplomataként.

Timur Kulibajev

Timur Kulibajev 2011-ben. AFP / Europress

A sok hányatott sorsú vő után Timur végre egy olyan karakternek tűnik, aki nem rontotta el sehol. Igaz, ehhez az is kellett, hogy Kazahsztánban a világ leginkább bebetonozott személyi hatalomgyakorlása biztosítsa a megfelelő körülményeket.

Timur Kulibajev nemcsak a veje Nurszultan Nazarbajev kazah diktátornak, hanem a hivatalosan kijelölt örököse is. Még a nyolcvanas években vette el Nazarbajev középső lányát, Dinarát, amikor az após még csak a helyi szovjet tagköztársaság vezetője volt. Később nem is lehetett kérdés, hogy a független Kazahsztánt is az 1984 óta megszakítás nélkül hatalmon lévő Nazarbajev fogja vezetni, és ez a helyzet azóta mit sem változott.

Timur Kulibajev pedig úgy tűnik, jól döntött, amikor szófogadó, nem sokat feltűnősködő vőként viselkedett. A kilencvenes évektől fokozatosan építkezve a kazah olaj- és gáztermelés megkerülhetetlen szereplője vált, elsősorban a Gazprom kazah leányvállalatában betöltött pozíciójának köszönhetően. Övé és feleségéé Kazahsztán legnagyobb bankja is (Halyk Bank), ami ha bajba kerül, azonnal állami menőövet kap.

A Forbes ma 6 milliárd dollárra becsüli Timur feleségével közös vagyonát, de a 80 milliárd dollárt kezelő állami vagyonalapot (Samruk-Kayna) is ő vezeti. Közben aktív a nemzetközi olimpiai mozgalomban, és a kazah boxszövetséget is ő vezeti.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ berat albayrak emin agalarov jared kushner kirill samalov tiborcz istván timur kulibayev Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.