Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. május 3. 20:31 Vállalat

Mészáros Lőrinc bizalmasához kerülhet a teljes Fidesz-közeli tévébiznisz

Több tévés érdekeltségétől is megvált Magyarország egyik leggazdagabb embere, Rákosi Tamás. A vállalkozó péntek délután az MTI-vel közölte, hogy eladta a korábban az RTL-nek, az elmúlt években pedig a TV2-nek műsorokat gyártó IKO-ban lévő 49 százalékos részesedését, és ugyancsak megvált a 44 tévécsatorna, köztük a TV2-csoport reklámidejét értékesítő Atmedia Kft. 32,67 százalékától.

A vevő egy alig több mint egy hónappal ezelőtt alapított cég, a Hunmedia Befektetési Zrt. volt. A mindössze 5 milliós törzstőkével rendelkező vállalat egyetlen tulajdonosa egy nem különösebben ismert üzletasszony, Paulovics Ágnes. Az érdi vállalkozónőnek ezen kívül még egy cége van, illetve további két társaságban tölt be vezető pozíciót. Utóbbiak közül az egyik a Bicskei Lovasudvar Kft., amelyről a 24.hu korábban azt írta, hogy a Mészáros Lőrinchez több szálon is kötődő Takarékbank-elnök, Vida József érdekeltsége. Paulovics és Vida tavaly nyáron együtt vették át a lovasudvar új lószállító lakóautóját, amiről cikk is született.

Vida feltűnése a történetben azért nem meglepő, mert már a TV2 átvételét is megkezdte. Bő két hete lapunk írta meg, hogy Andy Vajna valójában már 2016-ban eladta a kereskedelmi csatornát egy 60 éves cinkotai nő vállalatának. Az új tulajdonos közel 20 milliárd forintot ki is fizetett, hivatalosan mégsem jegyezték be, a pénzt ugyanis előlegként tette le. A vevő cég idén januárban, öt nappal Andy Vajna halála előtt aztán tulajdonost váltott: egy fiatal vállalkozó, Fári Ádám vette át a társaságot. Fári Ádámról – aki maga is a Takarékbank alkalmazottja – azt hallottuk, hogy Vida József jobbkeze.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAndy Vajna már 2016-ban eladta a TV2-t egy 60 éves cinkotai nőnekEgy 20 milliárdos előleg miatt teljesen másképp néztek ki a kereskedelmi tévé tulajdonosi viszonyai az utóbbi években, mint ahogy eddig tudtuk. A TV2 legutóbbi eladásának igazi története.

 

Cikkünk megjelenése előtt röviddel végül maga Vida is kilépett a fényre. Egy nappal azt követően, hogy elküldtük az ügy érintettjeinek kérdéseinket, a Takarékbank vezére bejelentette: Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. nevű cégén keresztül megvásárolná a TV2-t.

Ez alapján nagyon úgy tűnik, hogy lényegében minden Fidesz-közeli kereskedelmi tévés vállalkozás végül az Abraham Goldmann alá kerülhet. A 24.hu értesülései szerint teljesen véletlenül ugyanis épp ez a cég a tulajdonosa a Bicskei Lovasudvar Kft.-nek is.

Az IKO és az Atmedia egyébként egész biztosan nem volt olcsó vétel. A műsorgyártó 2017-ben például 2,1 milliárdos árbevételt csinált, az Atmedia forgalma pedig az elmúlt években ennél is tízszer nagyobb, évi 27 milliárd forint volt. Utóbbi társaság ráadásul elég masszív nyereséget is termelt: 2015 és 2017 között 2,5 milliárd forintnyi profitot hozott össze.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Andy Vajna atmedia IKO Rákosi Tamás TV2 Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Fontos

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.