Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton Jandó Zoltán
2018. március 26. 15:06 Közélet

Mészáros Lőrinc beszáll Keszthelyi Erik alkuszbirodalmába

Mészáros Lőrinc betársulna Keszthelyi Erik mellé az utóbbi évek biztosítási alkuszi sikersztorijába, a Hungarikum Alkuszba, derült ki a GVH honlapjáról. A felcsúti polgármester és lánya – közösen: a Mészáros Csoport – Keszthelyivel közösen szereznek irányítást utóbbi cégeiben. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Mészárosék átveszik az állami cégek kiszolgálására szakosodott alkusz-cégcsoport egy részét, a vállalat ugyanis eddig kizárólag Keszthelyi közvetett tulajdonában volt.

A GVH-nak még jóvá kell hagynia a tranzakciót, hiszen egyelőre csak annyi történt, hogy az érintettek jelezték az eladási szándékot. Az viszont elég meglepő lenne, ha a hivatal megakadályozná a tranzakciót. Mészárosék elég gyakran terjeszkednek mostanában felvásárlásokkal, a GVH-nál 2018-ban eddig bejelentett 11 összefonódásból négy ehhez az üzleti körhöz köthető, de a hivatal egyben sem látott kivetni valót. Mészáros Lőrinc egyébként pont a biztosítási alkuszi piacon eddig nem is volt jelen.

Keszthelyi Erik arról lett ismert, hogy szekszárdi pincérből pár év alatt alkuszkirály lett, cégeivel – az Opimál-GB Kft-ből lett Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-vel, majd a Keszthelyi Holdingban összefogott több vállalkozásával – gyakorlatilag letarolta az állami cégek biztosítási alkuszi piacát. Referenciái között szinte az összes létező állami céget megemlíti, tavaly már több mint hárommilliárd forintos árbevétele volt csoportjának, valójában tényleg csak Mészáros Lőrinc rakétaszerű felemelkedését lehet Keszthelyi teljesítményéhez hasonlítani.

 

Az alkuszcégekkel úgy lehet állami eredetű pénzekhez jutni, hogy ehhez egyetlen közbeszerzést sem kell nyernie a vállalkozásnak. Az alkusz ugyan az állami céggel áll szerződésben, de pénzhez valójában a biztosítótól jut, jutalék formájában. Persze igazából csak közvetetten, hiszen az általában 20-30 százalékos jutalék már benne van a biztosítónak fizetett díjban. Keszthelyiék ugyan több állami vagy fővárosi cégnél botrányba keveredtek (a sajtóban főleg a Volánoknál és a fővárosi FKF-nél történt, a dolgozók számára hátrányos biztosításokról írtak sokat), ennek ellenére újabb és újabb állami cégeknél bukkantak fel az utóbbi években, legutóbb például a Hungarocontrolnál.

Nem ez volt az egyetlen fontos versenyfelügyeleti hír ma: a GVH reggel jelentette be, hogy megtévesztő összehasonlító reklám miatt 78 millió forintra megbírságolták a Telenort. Ez rövid időn belül a második intézkedés volt az éppen eladósorban lévő mobilszolgáltatóval szemben. A társaság székhelyén épp egy nappal azt követően tartott értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot a hatóság, hogy a nemzetközi sajtóban megjelent a hír, miszerint a norvég tulajdonos túladna a magyar cégen. Az ágazatban azóta is elég elterjedt vélemény, hogy az időzítés nem volt véletlen, és végső soron a magyar Telenorra szintén pályázó Mészáros Lőrinc malmára hajthatja a vizet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet keszthelyi erik Mészáros Lőrinc Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. június 17. 10:11 Adat, Közélet

Iskolázottabb szavazóit veszíthette el az ellenzék

Nagyobbat esett az ellenzéki pártok szavazataránya azokon a településeken, ahol a lakosságon belül magasabb a legalább érettségivel rendelkezők aránya.

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Fontos

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.