Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2019. március 22. 15:00 Fizetett hirdetés

A digitalizáció miatt teljesen átalakul a munkaerőpiac, de már most sem mindegy, hogy mit írsz az önéletrajzodba

Gyakornoki állást kínált a Magyar Telekom a felsőoktatásban lévő hallgatóknak. Fél évvel ezelőtt még három hónap kellett ahhoz, hogy elbírálják az önéletrajzokat, behívják a legjobbakat, és végül leszerződjenek a kiválasztottakkal. Ma alig telik el 24 óra a jelentkezés és a szerződéskötés között.

A gyakornokok online jelentkezését egy digitális kompetenciamérő játék (serious game) követte, majd videointerjúk során kaptak bemutatkozási lehetőséget a pályázók. Akik az online köröket sikerrel teljesítették, meghívást kaptak másnapra egy személyes találkozóra. A legjobbakkal pedig délután meg is kötötték a szerződést. Így vett fel egy nap alatt a telekommunikációs cég 27 gyakornokot tavaly novemberben.

A munkaerőpiac elképesztő változáson megy keresztül, és a nem túl távoli jövőben az alábbi kérdések fognak felmerülni a munkaerőpiacon.

Igaz, hogy chatbot veheti fel a jövőben új kollégáinkat? Vajon hogyan formálja át a HR eszköztárát a digitális technológia, a mesterséges intelligencia és a big data? Milyen képességekkel kell rendelkeznie a mai és jövőbeli munkavállalóknak?

Fotó: Magyar Telekom

A Magyar Telekom innovációs rendezvénysorozata, a MOST Fórum Mesterséges intelligencia – intelligens mesterségek című tegnapi kerekasztal-beszélgetése a munkaerőpiac és a digitalizáció kapcsolatát járta körbe.

Húsz éven belül a digitalizáció hatására világszerte akár 380 millió embernek, köztük a mai magyar munkavállalók közel felének kell majd pályát módosítania. Ez a változás olyan gyorsan megy végbe, hogy a Világgazdasági Fórum friss tanulmánya szerint a digitalizációnak köszönhetően 2022-ig nagyjából 75 millió munkahely fog megszűnni világszerte.

Ez persze nem jelenti azt, hogy minden munkát robotok fognak elvégezni, csupán a változás gyorsaságát szemlélteti. A digitalizáció ugyanis nemcsak munkaköröket szüntet meg, hanem új álláslehetőségeket is teremt. A tanulmány szerint

az új technológiák elterjedése közel 130 millió új munkahelyet hozhat létre.

Szekeres Péter, a Neticle ügyvezetője a Telekom fórumán azt mondta, hogy nem aggódik a robotok miatt. Sőt, ha átveszik a munkájának azt a részét, ami automatizmusokból és számolgatásokból áll, még örülni is fog. Nem neki kell ezekkel az unalmas feladatokkal foglalkoznia, és több energiája marad a kreatív gondolkodást igénylő feladatok megoldására.

Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője szerint az elmúlt kétszáz évben láttunk már olyan változásokat, amelyek teljesen átalakították a munkaerőpiacot. Ilyen volt az ipari forradalom a 18. század végétől vagy az elektronika fejlődése a hetvenes évektől, most pedig az internet elterjedése hozott gyökeres változásokat. Tüzes szerint nem kell megijedni, csak fel kell készülni a változásokra.

„Ha el tudod mondani egy mondatban, hogy mivel foglalkozol a munkahelyeden, akkor két-három éven belül át fogja venni a munkádat egy robot – mondta Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom humán erőforrásért felelős vezérigazgató-helyettes. Ez már a jelenben történik.

A fórum szereplői (balról jobbra): Friedl Zsuzsanna, Tüzes Imre, Szekeres Péter, Megyeri Mirtill és Szily Nóra, a beszélgetés moderátora

A Magyar Telekomnál tavaly nyár óta minden, az ügyfélszolgálatot telefonos csatornán megkereső ügyfél hívását a mesterséges intelligencia alapú, magyarul beszélő Vanda fogadja. Ezzel váltották ki a hagyományos nyomógombos menürendszert. Vanda képes az elmondottak alapján megérteni az ügyfél szándékát, és a lehető leggyorsabban ahhoz a szakértőhöz irányítani a hívást, aki segíteni tud a megoldásban. Vanda egyszerre 75 ügyféllel tud kommunikálni.

Megyeri Mirtill, a Zyntern társalapítója szerint még nem lehet pontosan tudni, hogy hány szakma fog eltűnni és milyen új állások lesznek a jövőben. Az biztos, hogy az oktatási rendszer világszerte nagy kihívások elé néz.

A cégek már ma is alapkompetenciákat keresnek, és elvárják, hogy a jelölt ismerje a digitális technológiákat, vagy legalábbis alapszinten használni tudja azokat. Fel kell készülni az élethosszig való tanulásra, a munkaadóknak pedig az oktatásban kell elmozdulniuk, nekik kell ugyanis a munkavállalókat kiképezni az adott feladatra és folyamatosan tovább is kell képezniük a kollégákat.

Bár a robotokkal nem lehet versenyezni, hiszen adatelemzésben sokkal gyorsabbak az embernél, azért nem minden munkát tudnak majd elvégezni. Friedl Zsuzsanna szerint a jövő szakmáiban felerősödik a kreativitás szerepe. Egy multinacionális cégnél például 

azok a munkavállalók fognak előny élvezni, akik tudnak kritikusan gondolkodni, és fejlett az érzelmi intelligenciájuk.

Tüzes Imre a Világgazdasági Fórum 2017-es elemzését idézte, amelyben a csapatmunka fontosságára hívták fel a figyelmet. Az állásinterjúkon már most is előnnyel indulnak az ilyen attitűddel rendelkező jelentkezők. Fontos, hogy tudj döntéseket hozni egyéni és csapaszinten is, és felértékelődik a változásra és a tanulásra való képesség is. Már ma sem azt nézi a munkáltató, hogy hol jártál iskolába, hanem azt, hogy milyen készségeid vannak.

A munkaerőhiány komoly kihívásokat jelent a megfelelő munkatársak megtalálásában. A digitalizáció azonban nagy segítséget jelent a fluktuáció csökkentésében és a toborzásban.

Szekeres Péter cége, a Neticle olyan keresőmegoldásokat fejlesztett, amellyel le lehet tölteni a publikus webes tartalmakat, cikkeket, kommenteket, posztokat hírportálokról, blogokról, fórumokról, Facebookról, Twitterrről, Google+-ról, Tumblr-ről és YouTube-ról. Ez alapján egy cég például megtudhatja, hogy a munkatársak hogyan ítélik meg a vállalatot.

Ez alapján feltérképezheti a cég, hogy min változtasson. A targoncás hiányszakma, viszont meg lehet találni őket, így kideríthető, hogy a targoncásokat mi motiválja, mik a preferenciájuk, mikről beszélgetnek. A hosszabb ebédszünet, a magasabb bér vagy béren kívüli juttatás, a nappali vagy éjszakás műszak? Egy új állás meghirdetésekor ezt a munkaadó beépítheti a hirdetésbe. De arra is jó ez a megoldás, hogy megtalálja a targoncásokat. Ha az jön ki, hogy sokan játszanak online játékokat, akkor azokon a felületeken érdemes targoncás állásokat hirdetni.

„A munkaerő-hiányos időszak előtt a toborzó egyfajta kapuőr szerepet töltött be. Arra várt, hogy beérkezzenek az önéletrajzok. Ma kapuőrből lepkefogóvá avanzsált, szinte lasszóval kell fogni az embereket” – mondta Tüzes Imre. Ez a cégeket is változtatásra kényszerítette. Erre jó példa a kiskereskedelmi szektor. Az elmúlt években sokkal átláthatóbbá vált a bérszínvonal. A sajtóban szinte egymásra licitálnak a kiskereskedelmi cégek, hogy náluk mennyivel többet lehet keresni.

Tüzes szerint a munkavállalónak is alaposnak kell lennie. Nagyon fontos, hogy az álláshirdetésben szereplő elvárások visszaköszönjenek az önéletrajzban vagy a motivációs levélben. Például, ha valahol kiváló angol nyelvtudást várnak el, akkor – még ha valaki anyanyelvi szinten is beszél – a kiváló szó szerepeljen a CV-ben.

A cégek ugyanis egyre gyakrabban hívják a digitális technikát segítségül, hogy relevancia szerint állítsa sorrendbe a jelentkezőket. A HR-es sok esetben csak ezt követően veszi kézbe az önéletrajzokat.

A Telekomnál az ügyfélszolgálatos és az üzlethálózatban dolgozók felvételekor kiemelt figyelmet fordítanak a készségekre a kiválasztás során. Azokat hívják be, akik egy technológia által megtámogatott kiválasztáson jól szerepeltek és olyan kompetenciával rendelkeznek, amelyre szüksége van a vállalatnak. Egy játékot kell végigjátszani, majd online videointerjú következik.

Ez azért jó, mert ha valakinek nem tökéletes az önéletrajza, esetleg egy rosszul sikerült fotó miatt nem kelt szimpátiát a HR-es kollégában, mégis megkaphatja az állást, mert a készségei alapján abszolút megfelel a munkakörre.

Egy biztos, a digitalizáció rengeteg változást hoz az életünkbe. Az automatikus és unalmas munkafolyamatokat nagy valószínűséggel a robotok fogják helyettünk elvégezni. De a végső döntés az ember kezében marad. Nem baj, ha nem elit egyetemen tanultál. Ha gondolkodsz, szociálisan érzékeny és kreatív vagy, tudsz döntéseket hozni, és hajlandó vagy tanulni, akkor a jövőben is lesz munkahelyed.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmikor az orvos hazaviszi a munkátA Magyar Telekom Csoport új, havonta jelentkező innovációs rendezvénysorozatának első fórumán részt vevők megtudhatták, milyen lesz a jövő orvoslása.

A cikk megjelenését a Magyar Telekom támogatta.

Fizetett hirdetés digitalizáció Magyar Telekom MOST Fórum munkaerőpiac robotok Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2021. október 19. 14:38 Fizetett hirdetés

KöBE 25. jubileum – Éjjeli őrjárat

Az 1996-ban megalakult biztosítóegyesület létrejötte és fejlődése igazi magyar sikertörténet.

Pénzügyek Másképpen
2021. október 18. 12:43 Fizetett hirdetés, Pénz

Állampapírokkal az infláció ellen – melyikkel érjük el a legjobb eredményt?

3,5 százalékot nem meghaladó infláció esetén a legjobb hozamot a Magyar Állampapír Plusz hozza, de ha magasabb az infláció akkor a Prémium Magyar Állampapír a nyerő.

Forint Ferenc
2021. október 11. 14:02 Fizetett hirdetés, Vállalat

Új játékos a webáruház-készítő rendszerek piacán

Egy nem akármilyen szereplővel gazdagodott a hazai webáruház-készítő rendszerek palettája. A nemzetközi viszonylatban is már jól ismert Shoptet kezdte meg Magyarországon működését a közelmúltban. A cég már szépen bizonyított a régióban, hiszen Közép-Kelet-Európa legnagyobb szereplőjéről van szó a maga területén. A Shoptet megoldásaira mindenkinek érdemes figyelni a jövőben, aki kacérkodik a webáruház-készítés gondolatával!

Fontos

Pálos Máté
2021. október 21. 11:47 Világ

Közel állunk ahhoz, hogy az űrből azt is észrevegyük, ha egy tehén elböfögi magát

A műholdas károsanyag-kibocsátás megfigyelés lehetőségeket ad a nagyhatalmaknak arra is, hogy egymásra vagy kisebb országokra mutogassanak, ha a bolygó tönkretétele kerül szóba.

Hajdu Miklós
2021. október 20. 15:54 Adat

Márki-Zay ott szerepelt jobban, ahol magasabb fokú az iskolázottság és a gazdasági aktivitás

Az előválasztás győztese a társadalmi-gazdasági szempontból kedvezőbb helyzetben lévő megyékben, a fővárosban pedig a kormánypártibb körzetekben szerepelt jól.

Jandó Zoltán
2021. október 20. 12:55 Adat

Intő romániai helyzet: csak a halál árnyékában szűnik meg az oltásellenesség

Nyáron még nem tudtak mit kezdeni a lejáró vakcinákkal, most, hogy katasztrofális a helyzet, hirtelen a hétszeresére ugrott a beadott oltások száma.