Hírlevél feliratkozás
Kovács Ágnes Lilla
2019. január 15. 17:16 Fizetett hirdetés

Nincs több ügyfélszolgálati dühroham, ha Vanda veszi fel a telefont

„Volt már két feleségem, számos barátnőm, és lányaim is vannak, de ilyen elragadó nővel még nem találkoztam!” Ekképp áradozott egy idős bácsi, miután néhány percig „társalgott” Vandával. A virtuális ügyfélszolgálati munkatárs jóvoltából az emberi operátorok munkája színesebbé, tanácsadósabbá vált, a telefonálók pedig jellemzően elégedettek az új kolléga felkészültségével. A Telekom és T-Systems által folyamatosan fejlesztett technológia már elérhető az érdeklődő cégek számára is.

Egy közelmúltbeli kutatás posztmodern világunk korérzeteit kísérelte meg beazonosítani. Azt találták, hogy az egyik legfontosabb ismérvünk a türelmetlenség, és ehhez kapcsolódóan a düh és a frusztráció. Ez igaz lehet. Felmérések szerint egy élőben hallgatott beszédet átlagosan hét perc után un meg a ma embere, de a Youtube-videók átlagos hossza sem nagyon haladja meg az egy percet. Ha pedig egy weblap betöltésére három másodpercnél többet kell várni, a netezők jó része átkattint – mérték fel a tengerentúlon. A helyzet – ugyancsak Amerikában – odáig fokozódott, hogy megjelent a wrap-rage fogalma, amely a nehezen kicsomagolható termékek kapcsán érzett dührohamra utal. Sőt: kiderült, hogy a narancs fogyasztásának visszaesése is összefügg a nehezen meghámozhatósággal! Úgyhogy szemfüles kereskedők mindinkább divatba hozták a klementint: e déligyümölcs íze a narancséra emlékeztet, ám a mandarinhoz hasonlóan pillanatok alatt hozzáférhető.

Ez a fokú türelmetlenség persze már-már kóros, az azonban maximálisan elfogadható fogyasztói érv, hogy egyetlen felesleges másodpercet sem szeretne a ma embere időrabló tevékenységgel tölteni. A „nem várok!”-mentalitás különösen érthető a telefonos ügyfélszolgálatokat igénybe vevők esetében. Csaknem mindenki bolyongott már ügyintézése során a nyomógombos menürendszerek útvesztőjében, és aligha van ma idehaza olyan ügyfél, akinek ne szökött volna már fel a vérnyomása életében legalább egyszer, miközben percekig malmozott a Für Elise-re.

Az Automata Hangbemondó Rendszer (Interactive Voice Response) egyszerűen nem kompatibilis a posztmodern ügyfél világával. E korszak azonban leáldozóban van: megjelentek ugyanis a virtuális ügyintézők.

A mesterséges intelligenciát (AI) már egy sor iparágban használják. Logisztika, autóipar, kiberbiztonság, HR kiválasztási feladatok – csak néhány terület, amelyek esetében komoly hatékonyságnövelés érhető el az AI révén. De ilyen az e-kereskedelem is: a rendszer pillanatok alatt beazonosítja a vásárlói igényeket, és az ehhez illeszkedő termékeket kezdi mutatni, kínálni. Az egészségügyben pedig az AI segít a diagnózisalkotásban, bizonyos betegségek előrejelzésében, sőt: a Stanford Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan – kissé bizarr – algoritmust is, amely képes megadni a krónikus betegek halálának időpontját.

Az ügyfélszolgálati munka ugyanakkor mind ez idáig azonban nem tartozott az AI-vel rövid távon megtámogatható feladatok közé. Ám ma már ez sincs így.

Amerikában például a turizmusban is használják. Van, hogy az online lefoglalt szállás elfoglalása érdekében egy virtuális kollégánál kell bejelentkeznie a megérkezett vendégnek. Aki, ha a negyed-félperces azonosításon túlesett, egy számkódot kap, amellyel aztán kinyílik a szállás ajtaja. Arra is akad példa, hogy pár perc alatt biztosítás köthető egy chatrobot közreműködése révén.

Ezek azonban rutinfeladatok – miközben ennél sokkal többre is képes ma már a mesterséges intelligencia. És a közvélekedéssel ellentétben távolról sem csupán monoton, automatikus feladatok ellátására: minden olyan munkát el tud végezni, amelyet algoritmizálni lehet.

Erre példa a Magyar Telekom nemrégiben debütált, AI alapú, Vanda nevű virtuális ügyfélszolgálati asszisztense. A februárban először csak tesztként indult szolgáltatás révén az ügyfeleknek immár nem kell többé menüsorokon átvergődniük, Vanda azonnal fogadja a hívást (egyszerre egyébként hetvenhármat tud párhuzamosan kezelni). A 120 ezer mondat megértésére képes, folyamatosan tanított, fejlesztett „kolléga” segítségével a korábbi néhány perces bolyongás helyett mostantól maximum egy perc alatt eljut az ügyfél oda, ahova szeretne. Vanda megérti a telefonáló kérését, algoritmizálható probléma esetén le is vezényli annak kezelését – például kiegészítő mobilcsomagot értékesít vagy információt ad a mobilegyenlegről, de hibabejelentést is fel tud venni. Ma már Vanda havonta 30 ezer ilyen ügyfélkérést old meg önállóan, de ennél lényegesen több ügyet kezel.  Más esetben pedig az illetékes ügyfélszolgálati kollégához kapcsol, aki addigra már néhány kulcsszó révén képben is van, így úgy veszi át a klienst, hogy tudja, milyen jellegű ügyben kell eljárnia.

A Telekom a T-Systems Magyarországgal közös fejlesztésben vizsgálja a fejlesztési lehetőségeket, ennek nyomán Vanda chatbotként is segítheti majd a klienseket a vállalat online ügyfélszolgálati csatornáin.

A tapasztalatok szerint az ügyfelek 99 százaléka már a tesztfázisban is szívesen vett részt, és jelenleg is nyitottak arra, hogy ügyükkel Vanda foglalkozzon. A nyitottság és rugalmasság ráadásul nem is korfüggő: nem egy hetven feletti idős örült a rövid várakozási időnek, gyorsaságnak. A szolgáltatás kapcsán a látássérültek részéről is érkezett pozitív visszajelzés, de az idősek életét szintúgy megkönnyíti, hogy ezentúl nem kell majd sem hosszú percekig várni a kezelő jelentkezését, sem pedig menüpontokkal küszködni.

Ami pedig a dolgozókat illeti, kezdetben voltak, akiket nyugtalanított az új kollegina színre lépése, de fokozatosan megnyugodtak, látván: Vanda nem az ő kenyerüket veszi el, ellenkezőleg.

Munkájuk mind nagyobb arányban szól személyre szabott tanácsadásról vagy komplexebb problémák kezeléséről – e feladatokat a virtuális operátor nem tudja átvenni –, illetve a közösségi médián keresztül érkező kérdések megválaszolásáról.

Ma már a csapat tagjai szívesen segítenek Vanda tanításában is. A virtuális asszisztens hamarosan képes lehet majd a hangszínből kikövetkeztetni a hívó fél életkorát vagy éppen érzelmeit – és az e szempontokból leginkább illetékes operátorokhoz irányítja majd már automatikusan a nem algoritmizálható problémával betelefonálókat.

Vanda havonta több százezer bejelentést fogad, és már átlag 30 ezer bejelentést kezel önállóan. Ez ma még – területén egyedüliként – versenyelőnyt jelent, a közeljövőben azonban könnyen lehet, hogy természetessé válik mindaz a hozzáadott érték, amit ma a megjelenése az ügyfelek számára jelent.

A Telekom ennek kapcsán nemcsak saját ügyfeleinek kényelmét tartja szem előtt, de elkötelezett a technológia terjesztésének irányába is, ezért a Vanda nyújtotta szolgáltatást értékesíti is.

A program nyolcvannál is több nyelvre fejleszthető, a virtuális asszisztens tehát nemcsak magyarul képes elvégezni a feladatait. Az ügyfélszolgálat mellett a banki, biztosítói szektor érdeklődésére is számot tarthat a technológia, sőt, alkalmas kérdőív kitöltésének vagy beszerzési feladatok automatizálására is.

Annál is inkább, mert a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nevéhez kötődő Mesterséges Intelligencia Koalíció 140 hazai cég részvételével igyekszik kidolgozni a kapcsolódó stratégiát, szabályrendszert annak érdekében, hogy ez a forradalmi technológia, a mesterséges intelligencia minél szélesebb körben alkalmazható legyen.

Fizetett hirdetés Magyar Telekom mesterséges intelligencia T-Systems ügyfélszolgálat Vanda Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2022. június 7. 11:48 Fizetett hirdetés, Tech, Világ

Egy új kor hajnala – a Porsche úttörő szerepe az elektromos autózásban

A Porsche több mint 70 éves múltra tekint vissza. Az elmúlt évtizedek során rengeteg dolog változott, azonban a vállalat alapvető értékei kiállták az idő próbáját. Ami mások számára lehetetlen volt, az a Porsche esetében mindig a lehetőséget jelentette. Hagyományőrzés állandó innováció mellett? Semmi akadálya. A menettulajdonságok fokozása a károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett? Megoldható. Luxusmodell egy sportautó dinamikájával? Ez sem akadály.

Forint Ferenc
2022. május 24. 14:15 Fizetett hirdetés, Tech, Világ

Nincs lehetetlen – a Porsche Exclusive Manufaktur minden kívánságot teljesít

Nem fér kétség hozzá, hogy ilyen autónk csak nekünk lesz.

Forint Ferenc
2022. április 18. 11:03 Fizetett hirdetés

ASUS Expertbook laptopok: üzleti mobilitás és biztonság mesterfokon

Az elmúlt néhány évben óriási fejlődést mutatott a hordozható számítógépek és a hozzájuk közvetlen vagy közvetve csatolt szolgáltatások piaca.

Fontos

Avatar
2022. július 4. 12:08 Világ

A Kreml új kommunikációs taktikát alkalmaz, hogy fogást találjon a nyugati szankciókon

Emberek milliói függnek az Oroszországból és Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékektől, ám ezek nem jutnak el hozzájuk az orosz blokádok miatt.

Jandó Zoltán
2022. július 3. 17:04 Vállalat

Egy 34 méteres jacht és több ezer hektó ecet maradt a magyar ásványvízkirály birodalmából

Találtak még 2750 hektoliter ecetet annál a cégnél, amelyből az értékes vagyontárgyakat Mészáros Lőrinc vásárolta ki tavaly, illetve egy jacht is előkerült időközben.

Pálos Máté
2022. július 3. 04:34 Élet, Közélet

Az egyszerűbb meddőségi kezeléseket a megyei kórházakra bízhatja a kormány

Az egységesen magas színvonalú ellátás feltétele a teljes átláthatóság, központi irányítás és felügyelet az állami meddőségi programot koordináló Humánreprodukciós Igazgatóság szerint.