Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2024. január 24. 11:05 Élet

„Oké, vége lesz a világnak, de attól még elmegyek nyaralni a Bahamákra” – mire jutottak a davosi fórumon?

Háttérbe szorult az klímaváltozás elleni küzdelem a múlt heti davosi Világgazdasági Fórumon, ahol a mesterséges intelligencia üzleti felhasználása és Donald Trump lehetséges visszatérése izgatta jobban a résztvevőket.

Pedig volna miről beszélni: a tavalyi volt az eddigi legforróbb év, az óceánok soha nem látott módon melegednek és egymást érték a hőhullámok, áradások, erdőtüzek – komoly gazdasági kockázatokat is hordozva a társadalom polarizálódásán keresztül.

Főleg a finanszírozási ígéretekben bővelkedő decemberi dubaji COP28 után vártak volna sokan konkrét számokat, finanszírozási és politikai javaslatokat a fórumtól a klímaváltozás általános elméleti megvitatása helyett.

  • Az infláció, a háborús kiadások miatt nem hozott Ursula von der Leyen sem Davosba olyan nagyívű ígéretet, mint tavaly, amikor Európát a „tiszta technológia hazájává” akarta tenni erre dedikált eurómilliárdok segítségével.

Mit mondanak? „Egyfajta klímakatasztrófa-fáradtságban szenvedünk. Azt mondjuk, hogy oké, vége lesz a világnak, de attól még elmegyek nyaralni a Bahamákra” – mondta egy megújulóenergiával foglalkozó cég vezetője.

  • A hosszú távú célokat általában beelőzik a rövid távúak, „agyunk még mindig a paleolit vadászé, amely azt mondja, ‘lándzsát eldobni, tigristől elfutni’. Nehezen tudjuk elképzelni azt, hogy három év múlva összedőlhet a barlangunk.”

Számokban: a fórum által megkérdezett 1500 szakértő és cégvezető rövid, kétéves távon a dezinformációt tekinti a legnagyobb kockázatnak, az extrém időjárás csak második helyen áll, majd a társadalmi polarizáció és a kiberkockázat következik.

  • Kétéves távon még csak kettő környezeti kockázat szerepel a 10-es listán, a hosszabb, tízéves távon azonban már öt, az első helyen az extrém időjárással.

Mi várható? Szakértők egy része regeneratív, pozitív hatású üzleti modellek felépítésében látja a megoldást, amelyben a fogyasztási cikkek iparága jár legelőrébb, jórészt a vásárlói igények változása miatt, akik a fenntarthatóbb termékeket keresik.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk2023 sem hozott áttörést a klímaváltozás elleni harcbanElőremutató kezdeményezések mellett legalább ugyanannyit léptünk hátra, miközben a károsanyag-kibocsátás változatlanul növekszik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz apokalipszist megúszhatjuk, de százmilliók élete mehet tönkre - mi a klímaváltozás elleni harc négy fontos tanulsága?Évtizedek tétlensége után az emberiség nagyot lépett a klímakatasztrófa elkerüléséért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre gyakrabban mennek utcára traktorokkal a gazdák, és ez az uniós klímapolitikára is hatással lehetA német gazdák hetek óta tartó tüntetéseit megelőzően a belga, ír, spanyol, francia, és a holland gazdák is tüntettek. A közös pont, hogy túl nagy tehernek érzik a klímaintézkedéseket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet davos Donald Trump klímafinanszírozás klímaváltozás Világgazdasági Fórum Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.