Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2024. január 24. 11:05 Élet

„Oké, vége lesz a világnak, de attól még elmegyek nyaralni a Bahamákra” – mire jutottak a davosi fórumon?

Háttérbe szorult az klímaváltozás elleni küzdelem a múlt heti davosi Világgazdasági Fórumon, ahol a mesterséges intelligencia üzleti felhasználása és Donald Trump lehetséges visszatérése izgatta jobban a résztvevőket.

Pedig volna miről beszélni: a tavalyi volt az eddigi legforróbb év, az óceánok soha nem látott módon melegednek és egymást érték a hőhullámok, áradások, erdőtüzek – komoly gazdasági kockázatokat is hordozva a társadalom polarizálódásán keresztül.

Főleg a finanszírozási ígéretekben bővelkedő decemberi dubaji COP28 után vártak volna sokan konkrét számokat, finanszírozási és politikai javaslatokat a fórumtól a klímaváltozás általános elméleti megvitatása helyett.

  • Az infláció, a háborús kiadások miatt nem hozott Ursula von der Leyen sem Davosba olyan nagyívű ígéretet, mint tavaly, amikor Európát a „tiszta technológia hazájává” akarta tenni erre dedikált eurómilliárdok segítségével.

Mit mondanak? „Egyfajta klímakatasztrófa-fáradtságban szenvedünk. Azt mondjuk, hogy oké, vége lesz a világnak, de attól még elmegyek nyaralni a Bahamákra” – mondta egy megújulóenergiával foglalkozó cég vezetője.

  • A hosszú távú célokat általában beelőzik a rövid távúak, „agyunk még mindig a paleolit vadászé, amely azt mondja, ‘lándzsát eldobni, tigristől elfutni’. Nehezen tudjuk elképzelni azt, hogy három év múlva összedőlhet a barlangunk.”

Számokban: a fórum által megkérdezett 1500 szakértő és cégvezető rövid, kétéves távon a dezinformációt tekinti a legnagyobb kockázatnak, az extrém időjárás csak második helyen áll, majd a társadalmi polarizáció és a kiberkockázat következik.

  • Kétéves távon még csak kettő környezeti kockázat szerepel a 10-es listán, a hosszabb, tízéves távon azonban már öt, az első helyen az extrém időjárással.

Mi várható? Szakértők egy része regeneratív, pozitív hatású üzleti modellek felépítésében látja a megoldást, amelyben a fogyasztási cikkek iparága jár legelőrébb, jórészt a vásárlói igények változása miatt, akik a fenntarthatóbb termékeket keresik.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk2023 sem hozott áttörést a klímaváltozás elleni harcbanElőremutató kezdeményezések mellett legalább ugyanannyit léptünk hátra, miközben a károsanyag-kibocsátás változatlanul növekszik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz apokalipszist megúszhatjuk, de százmilliók élete mehet tönkre - mi a klímaváltozás elleni harc négy fontos tanulsága?Évtizedek tétlensége után az emberiség nagyot lépett a klímakatasztrófa elkerüléséért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre gyakrabban mennek utcára traktorokkal a gazdák, és ez az uniós klímapolitikára is hatással lehetA német gazdák hetek óta tartó tüntetéseit megelőzően a belga, ír, spanyol, francia, és a holland gazdák is tüntettek. A közös pont, hogy túl nagy tehernek érzik a klímaintézkedéseket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet davos Donald Trump klímafinanszírozás klímaváltozás Világgazdasági Fórum Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.