Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. január 23. 10:05 Közélet

Egyre gyakrabban mennek utcára traktorokkal a gazdák, és ez az uniós klímapolitikára is hatással lehet

Az európai gazdatüntetések olyan politikai folyamatokat indíthatnak el, amelyek hosszabb távon az uniós klímacélok fellazításához is elvezethetnek.

Mi történt? Várhatóan tovább folytatódnak a német gazdák tüntetései, miután múlt hét csütörtökön egy parlamenti bizottság elfogadta az üzemanyag-támogatások kivezetéséről szóló intézkedést.

  • Az intézkedés hatályba lépése még függ a költségvetés elfogadásától, de ez már csak formalitás az Euractiv cikke szerint.
  • A kormányzó pártok új javaslatokat mutattak be a gazdák bürokratikus terheinek csökkentésére, de a gazdaszövetség elnöke újabb tüntetéseket helyezett kilátásba, ha nem vonják vissza a törvényt.

Előzmények: hetek óta tartanak a gazdák traktoros felvonulásai, amelyek több német nagyváros közlekedését is megbénították. A kormány engedett az eredetileg bejelentett megszorításokból, de a gazdák ezzel nem elégedtek meg.

Alulnézet: a bajorországi családi gazdaságukban gazdálkodó 23 éves Christopf Buchner a Deutsche Welle riportjában arról beszélt, ha nem kapják meg a támogatást, akkor nem marad pénzük szükséges beruházásokra, például ha elromlanak a gépeik.

Felülnézet: a német gazdák tüntetését számos európai országban gazdatüntetések előzték meg. Tavaly tüntettek a gazdák Belgiumban, Írországban, Spanyolországban, Franciaországban, ezt megelőzően pedig a holland gazdák tüntettek éveken át. Franciaországban friss tüntetések is vannak.

  • A gazdák mindenhol olyan intézkedések ellen tiltakoztak, amelyeket a klíma védelmére vagy a klímaváltozás következményeinek kezelésére hivatkozva hoztak, de szerintük túl nagy pénzügyi terhet róttak rájuk.
  • Az elégedetlenségnek a rossz gazdasági helyzet is táptalajt jelent: az orosz-ukrán háború kitörése után megugrott az üzemanyag és a műtrágya ára, miközben a megélhetés költségei nőttek, de a gazdák bevételei ezt nem követték le.

Tágabb kontextus: a gazdatüntetések az európai politikai folyamatokra is hatással lehetnek. Léonie de Jonge, a Groeningeni Egyetem kutatója szerint újfajta agrárpopulista mozgalom jön létre.

  • Hollandiában a kormány nitrogénkibocsátást korlátozó intézkedései elleni tüntetésekkel párhuzamosan létrejött Farmerek és Polgárok Mozgalma jó eredményt ért el a novemberi hollandiai választásokon.
  • Németországban a szintén jobboldali populista Alternatíva Németországért a gazdák mellé állt, a pártot több keletnémet tartományban első helyre, országosan pedig második helyre mérik.

Mi várható? Ezek a trendek az uniós klímavédelmi intézkedésekre is hatással lehetnek.

  • Egy jobboldali populista áttörés a májusi európai parlamenti választásokon a mezőgazdaságot érintő uniós klímavédelmi célok fellazítását is eredményezhetné.

Töltsd ki olvasói felmérésünket, 5 percig tart és teljesen anonim!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan magasra került a léc idén, hogy jövőre már nehezen jut a húzóágazatok közé a magyar agrárium25 százalékkal nőtt idén a magyar mezőgazdaság termelése, a növénytermesztésé pedig ezen belül csaknem 50 százalékkal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz apokalipszist megúszhatjuk, de százmilliók élete mehet tönkre - mi a klímaváltozás elleni harc négy fontos tanulsága?Évtizedek tétlensége után az emberiség nagyot lépett a klímakatasztrófa elkerüléséért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk"Szépnek szép a beruházás, csak a város nem élhető" - milyen eredménnyel önt tízmilliárdokat a kormány a leggyorsabban fogyó városba?A világszinten különleges Mezőhegyes látványos lenyomata az újkori magyar történelemnek. De miért pont ott a legkevésbé népszerű a Fidesz a környéken, ahova ömlik a közpénz?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet EU gazda klímaváltozás mezőgazdaság tüntetés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.