Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. január 23. 10:05 Közélet

Egyre gyakrabban mennek utcára traktorokkal a gazdák, és ez az uniós klímapolitikára is hatással lehet

Az európai gazdatüntetések olyan politikai folyamatokat indíthatnak el, amelyek hosszabb távon az uniós klímacélok fellazításához is elvezethetnek.

Mi történt? Várhatóan tovább folytatódnak a német gazdák tüntetései, miután múlt hét csütörtökön egy parlamenti bizottság elfogadta az üzemanyag-támogatások kivezetéséről szóló intézkedést.

  • Az intézkedés hatályba lépése még függ a költségvetés elfogadásától, de ez már csak formalitás az Euractiv cikke szerint.
  • A kormányzó pártok új javaslatokat mutattak be a gazdák bürokratikus terheinek csökkentésére, de a gazdaszövetség elnöke újabb tüntetéseket helyezett kilátásba, ha nem vonják vissza a törvényt.

Előzmények: hetek óta tartanak a gazdák traktoros felvonulásai, amelyek több német nagyváros közlekedését is megbénították. A kormány engedett az eredetileg bejelentett megszorításokból, de a gazdák ezzel nem elégedtek meg.

Alulnézet: a bajorországi családi gazdaságukban gazdálkodó 23 éves Christopf Buchner a Deutsche Welle riportjában arról beszélt, ha nem kapják meg a támogatást, akkor nem marad pénzük szükséges beruházásokra, például ha elromlanak a gépeik.

Felülnézet: a német gazdák tüntetését számos európai országban gazdatüntetések előzték meg. Tavaly tüntettek a gazdák Belgiumban, Írországban, Spanyolországban, Franciaországban, ezt megelőzően pedig a holland gazdák tüntettek éveken át. Franciaországban friss tüntetések is vannak.

  • A gazdák mindenhol olyan intézkedések ellen tiltakoztak, amelyeket a klíma védelmére vagy a klímaváltozás következményeinek kezelésére hivatkozva hoztak, de szerintük túl nagy pénzügyi terhet róttak rájuk.
  • Az elégedetlenségnek a rossz gazdasági helyzet is táptalajt jelent: az orosz-ukrán háború kitörése után megugrott az üzemanyag és a műtrágya ára, miközben a megélhetés költségei nőttek, de a gazdák bevételei ezt nem követték le.

Tágabb kontextus: a gazdatüntetések az európai politikai folyamatokra is hatással lehetnek. Léonie de Jonge, a Groeningeni Egyetem kutatója szerint újfajta agrárpopulista mozgalom jön létre.

  • Hollandiában a kormány nitrogénkibocsátást korlátozó intézkedései elleni tüntetésekkel párhuzamosan létrejött Farmerek és Polgárok Mozgalma jó eredményt ért el a novemberi hollandiai választásokon.
  • Németországban a szintén jobboldali populista Alternatíva Németországért a gazdák mellé állt, a pártot több keletnémet tartományban első helyre, országosan pedig második helyre mérik.

Mi várható? Ezek a trendek az uniós klímavédelmi intézkedésekre is hatással lehetnek.

  • Egy jobboldali populista áttörés a májusi európai parlamenti választásokon a mezőgazdaságot érintő uniós klímavédelmi célok fellazítását is eredményezhetné.

Töltsd ki olvasói felmérésünket, 5 percig tart és teljesen anonim!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan magasra került a léc idén, hogy jövőre már nehezen jut a húzóágazatok közé a magyar agrárium25 százalékkal nőtt idén a magyar mezőgazdaság termelése, a növénytermesztésé pedig ezen belül csaknem 50 százalékkal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz apokalipszist megúszhatjuk, de százmilliók élete mehet tönkre - mi a klímaváltozás elleni harc négy fontos tanulsága?Évtizedek tétlensége után az emberiség nagyot lépett a klímakatasztrófa elkerüléséért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk"Szépnek szép a beruházás, csak a város nem élhető" - milyen eredménnyel önt tízmilliárdokat a kormány a leggyorsabban fogyó városba?A világszinten különleges Mezőhegyes látványos lenyomata az újkori magyar történelemnek. De miért pont ott a legkevésbé népszerű a Fidesz a környéken, ahova ömlik a közpénz?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet EU gazda klímaváltozás mezőgazdaság tüntetés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.