Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. január 8. 13:19 Élet

Elmozdult a mélypontról a kiskereskedelem, de drasztikus változásról nem beszélhetünk

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kiskereskedelem 2023. novemberi forgalomról szóló összegzését. Bár vannak biztató jelek, úgy tűnik, hogy trendszerű javulás még várat magára

Miért fontos ez? Hosszabb idő után először okozott pozitív meglepetést a kiskerforgalom volumene, bár a bővülés még igen csekély mértékű.

Számokban: 2023. novemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Ugyanakkor a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8%-kal nőtt az előző hónaphoz viszonyítva. 2023. január–novemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 8,7%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

  • Virovácz Péter, az ING elemzője szerint robbanásszerű bővülésről, az élelmiszer-fogyasztás drasztikus beindulásáról aligha beszélhetünk
  • A pozitív változás egyelőre csak a hónap-hónap összehasonlításban látszik, éves szinten még mindig erős minuszban van a kiskerfogalom volumene.

Háttér: Az adatokból látszik, hogy a gazdasági nehézségek miatt milyen termékcsoportok iránt csökken legjobban a kereslet. 

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 0,6 százalékos esést láttunk, értelemszerűen a napi betevőt mindenki próbálja lehetőleg megvásárolni
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,9 százalékos a csökkenés 
  • A rekorder továbbra is az üzemanyag-kiskereskedelem, ahol 21,4 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Ezek az adatok az előző hónaphoz képest jobb képet festenek, ez részben köszönhető például a Black Friday-nak is, de Virovácz Péter felhívta a figyelmet arra, hogy “egy fecske továbbra sem csinál nyarat, hiszen a nem élelmiszer-kereskedelmi terület összértékesítési volumene még mindig elmarad a 2021. évi teljesítményszinttől, vagyis a változás iránya pozitív, de óriási lemaradásról beszélhetünk a historikus adatokhoz képest.”

Mi várható?  Az, hogy pozitív irányba történt elmozdulás, mindenképpen jó jel, valamint nem hagyható figyelmen kívül az, hogy lassan ugyan, de elkezdenek nőni a reálbérek is. Ugyanakkor az ING elemzője szerint a háztartások először majd az utóbbi másfél évben elégetett tartalékaikat töltik fel újra, a fogyasztás csak ezt követően indulhat el a növekedési pályán.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet élelmiszer forgalom gazdaság infláció kiskereskedelem KSH Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.