Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. december 18. 18:02 Élet

Felfegyverezné Európát az évtized végére a német védelmi miniszter

Sötét képet festett Európa jövőjéről a német védelmi miniszter, Boris Pistorius, aki szerint itt az ideje, hogy a kontintens komolyan vegye a fegyverkezést. 

Mi történt? Interjút adott a Welt am Sonntag nevű lapnak a német védelmi miniszter, aki felhívta a figyelmet arra, hogy Európa az évtized végére háborús helyzetbe sodródhat.

 • Pistorius szerint a fenyegetést első sorban az oroszok jelentik majd
 • Ráadásul az Egyesült Államok a következő években csökkenteni fogja a kontinensen állomásozó haderejét, mert inkább a Csendes-óceán térségében zajló eseményekre helyezi a fókuszt. 

Tágabb kontextus: A védelmi miniszter szerint első sorban a balti országok, valamint Grúzia és Moldova kerülhetnek veszélybe. 

 • Nemrég a NATO főtitkár, Jens Soltenberg is figyelmeztetett arra, hogy Oroszország esetleges ukrajnai győzelme esetén valószínűleg tovább folytatná az agressziót más országokban. 
 • Pistorius szerint Európának fel kell fegyvereznie magát a következő 5-8 éven belül, a konfliktusra pedig fel kell készíteni az ipari szereplőket és a lakosságot egyaránt. 
 • Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz állami Russia 1 csatornának adott interjújában megemlítette azt, hogy Finnországot “elragadta” a NATO (a korábban semleges Finnország azután kérvényezte csatlakozását a NATO-hoz, hogy Oroszország 2022. februárjában lerohanta Ukrajnát). “Eddig nem volt problémánk egymással, de most majd lesz, mert a Leningrádi Katonai Körzetben*A Leningrádi Katonai Körzet 2010-ben olvadt össze a Moszkvaival, majd 2023-ban, Svédország és Finnország NATO-csatlakozása miatt döntöttek úgy, hogy újból szétválasztják. fogjuk csoportosítani az erőink egy részét.” – tette hozzá Putyin. Joe Biden amerikai elnök néhány héttel korábban azt pedzegette, hogy Putyin megtámadna NATO-tagországot is, ezt az interjúban az orosz elnök cáfolta, szerinte Moszkvának nem áll érdekében egy ilyen konfliktus. 

Felülnézet: Pistorius év elején került a német védelmi miniszteri székbe, a múlt hónapban hozta nyilvánosságra a német hadsereg, a Bundeswehr számára felállított új terveket.

 • Ebben szerepel a német hadsereg felkészítése egy háborúra
 • Illetve Európa legerősebb gazdasági szereplőjeként Németországot a katonai vezetői pozícióba helyezni.

Igen, de: Pistorius korábban már felvetette, hogy a 2011-ben megszüntetett sorkatonaság rendszerét újra kéne gondolni, ugyanakkor a védelmi minisztérium elismerte, hogy a jelenlegi struktúra alkalmatlan lenne annak visszaállítására. Pistorius egyik  párttársa, Wolfgang Hellmich szerint a sorkatonasággal kapcsolatos viták időről időre felbukkannak, ugyanakkor milliárdokat kéne költeni arra, hogy újra felállítsanak egy régen megszüntetett rendszert.

 • Ma már nincsenek meg azok a létesítmények, ahol az orvosi alkalmassági vizsgálatokat le lehetne folytatni, nincs elég felszerelés és kiképzőtiszt sem a sorkatonák kiképzésére, ráadásul évente 700 ezer férfit és nő tölti be a 18. életévet, akiket aztán be kéne sorozni. 

Eközben Európa ugyan megemelte a védelmi kiadásait, de még ezzel együtt sem tudja kiszolgálni az ukránok igényeit. 

 • 2022-ben az EU-tagországot 240 milliárd eurót költöttek védelmi kiadásokra, ez már sorozatban a nyolcadik év, amikor a kiadások nőnek.
 • “A hadseregeinknek fel kell készülnie sokkal nagyobb kihívásokra is” – mondta Josep Borrell, uniós főképviselő, aki elismerte azt is, hogy az EU védelmi kapacitásában komoly hiányosságok mutatkoznak. “Lemaradtunk a többi szereplőtől” – tette hozzá. 
 • Míg az oroszok 2024-re a hadi költéseik 67 százalékos emelését tervezik, mely a GDP arányában közel 30 százalékot jelent, a NATO-tagországok egy részénél a javasolt minimum 2 százalékos költést sem sikerül elérni, a 31 tagországból csupán 10 érte el ezt az értéket. 

Alulnézet: A védelmi miniszter kijelentései erős visszhangot keltettek a német közvéleményben, mely a második világháborúban elkövetett rémtettek miatt inkább a pacifista álláspont felé húz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet boris pistorius Európa háború NATO német védelmi miniszter németország Oroszország védelmi kiadások Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.