Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. december 18. 18:02 Élet

Felfegyverezné Európát az évtized végére a német védelmi miniszter

Sötét képet festett Európa jövőjéről a német védelmi miniszter, Boris Pistorius, aki szerint itt az ideje, hogy a kontintens komolyan vegye a fegyverkezést. 

Mi történt? Interjút adott a Welt am Sonntag nevű lapnak a német védelmi miniszter, aki felhívta a figyelmet arra, hogy Európa az évtized végére háborús helyzetbe sodródhat.

  • Pistorius szerint a fenyegetést első sorban az oroszok jelentik majd
  • Ráadásul az Egyesült Államok a következő években csökkenteni fogja a kontinensen állomásozó haderejét, mert inkább a Csendes-óceán térségében zajló eseményekre helyezi a fókuszt. 

Tágabb kontextus: A védelmi miniszter szerint első sorban a balti országok, valamint Grúzia és Moldova kerülhetnek veszélybe. 

  • Nemrég a NATO főtitkár, Jens Soltenberg is figyelmeztetett arra, hogy Oroszország esetleges ukrajnai győzelme esetén valószínűleg tovább folytatná az agressziót más országokban. 
  • Pistorius szerint Európának fel kell fegyvereznie magát a következő 5-8 éven belül, a konfliktusra pedig fel kell készíteni az ipari szereplőket és a lakosságot egyaránt. 
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz állami Russia 1 csatornának adott interjújában megemlítette azt, hogy Finnországot “elragadta” a NATO (a korábban semleges Finnország azután kérvényezte csatlakozását a NATO-hoz, hogy Oroszország 2022. februárjában lerohanta Ukrajnát). “Eddig nem volt problémánk egymással, de most majd lesz, mert a Leningrádi Katonai Körzetben*A Leningrádi Katonai Körzet 2010-ben olvadt össze a Moszkvaival, majd 2023-ban, Svédország és Finnország NATO-csatlakozása miatt döntöttek úgy, hogy újból szétválasztják. fogjuk csoportosítani az erőink egy részét.” – tette hozzá Putyin. Joe Biden amerikai elnök néhány héttel korábban azt pedzegette, hogy Putyin megtámadna NATO-tagországot is, ezt az interjúban az orosz elnök cáfolta, szerinte Moszkvának nem áll érdekében egy ilyen konfliktus. 

Felülnézet: Pistorius év elején került a német védelmi miniszteri székbe, a múlt hónapban hozta nyilvánosságra a német hadsereg, a Bundeswehr számára felállított új terveket.

  • Ebben szerepel a német hadsereg felkészítése egy háborúra
  • Illetve Európa legerősebb gazdasági szereplőjeként Németországot a katonai vezetői pozícióba helyezni.

Igen, de: Pistorius korábban már felvetette, hogy a 2011-ben megszüntetett sorkatonaság rendszerét újra kéne gondolni, ugyanakkor a védelmi minisztérium elismerte, hogy a jelenlegi struktúra alkalmatlan lenne annak visszaállítására. Pistorius egyik  párttársa, Wolfgang Hellmich szerint a sorkatonasággal kapcsolatos viták időről időre felbukkannak, ugyanakkor milliárdokat kéne költeni arra, hogy újra felállítsanak egy régen megszüntetett rendszert.

  • Ma már nincsenek meg azok a létesítmények, ahol az orvosi alkalmassági vizsgálatokat le lehetne folytatni, nincs elég felszerelés és kiképzőtiszt sem a sorkatonák kiképzésére, ráadásul évente 700 ezer férfit és nő tölti be a 18. életévet, akiket aztán be kéne sorozni. 

Eközben Európa ugyan megemelte a védelmi kiadásait, de még ezzel együtt sem tudja kiszolgálni az ukránok igényeit. 

  • 2022-ben az EU-tagországot 240 milliárd eurót költöttek védelmi kiadásokra, ez már sorozatban a nyolcadik év, amikor a kiadások nőnek.
  • “A hadseregeinknek fel kell készülnie sokkal nagyobb kihívásokra is” – mondta Josep Borrell, uniós főképviselő, aki elismerte azt is, hogy az EU védelmi kapacitásában komoly hiányosságok mutatkoznak. “Lemaradtunk a többi szereplőtől” – tette hozzá. 
  • Míg az oroszok 2024-re a hadi költéseik 67 százalékos emelését tervezik, mely a GDP arányában közel 30 százalékot jelent, a NATO-tagországok egy részénél a javasolt minimum 2 százalékos költést sem sikerül elérni, a 31 tagországból csupán 10 érte el ezt az értéket. 

Alulnézet: A védelmi miniszter kijelentései erős visszhangot keltettek a német közvéleményben, mely a második világháborúban elkövetett rémtettek miatt inkább a pacifista álláspont felé húz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet boris pistorius Európa háború NATO német védelmi miniszter németország Oroszország védelmi kiadások Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.