Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2023. november 23. 09:44 Élet

Most távolinak tűnik, de egyre halálosabb nyarak elé nézünk

Csaknem kétszer annyi 65 év feletti ember halt meg az extrém magas hőmérséklet miatt az elmúlt tíz évben a világon, mint az 1990-es években átlagosan. Ez a szám közel az ötszörösére is nőhet a következő évtizedekben.

A The Lancet orvosi folyóirat 114 tudós által jegyzett, a klímaváltozás egészségügyi hatásairól szóló éves jelentésben kiszámolták a globális felmelegedés miatt munkából kiesők költségét is, és nekimentek a fosszilis üzemanyagoknak.

  • 863 milliárd dollárra becsülték a hőhullámok által okozott globális termelékenységcsökkenés és munkából való kiesés miatti veszteséget 2022-ben.

A tanulmány készítői szerint az egészségügyi problémák leginkább a fosszilis üzemanyagok használatára vezethetők vissza.

  • „A fosszilis tüzelőanyagok további terjedése tarthatatlan, az adatokból látszik, hogy minden ember egészségét és jóllétét veszélyeztetik” – mondta Renee Salas, a jelentés társszerzője.
  • Van előrelépés is, 2005 óta 15 százalékkal csökkent a fosszilis üzemanyagok okozta légszennyezésre visszavezethető halálesetek száma.

Most először közöltek a jövőre vonatkozó becsléseket is. Ezek szerint, ha a Föld átlaghőmérséklete 2 Celsius-fokkal nő, akkor 370 százalékkal nőhet a hőhullámok miatti halálesetek száma az évszázad közepéig.

  • November 19-én rövid időre már 2 Celsius-fokkal magasabb globális átlaghőmérsékletet mértek az ipari forradalom előtti időhöz képest.

Mi várható? A jelentést várhatóan megvitatják az ENSZ éves éghajlatváltozási konferenciáján, ahol az egészségi szempontok az eddigieknél jobban előtérbe kerülnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA mentők adatai mutatják meg igazán, milyen durvák lettek a hőhullámokIdén még csak ízelítőt kaptunk a forróságból, főleg a krónikus betegek és a szabadban dolgozók számára jó hír, hogy az előttünk álló egy hét enyhének ígérkezik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet fosszilis energiahordozó halálozás hőhullám klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Ha nem fordul a trend, vagy nem lép közbe a jegybank, akkor a balatoni szállásadók és lángosozók dörzsölhetik a tenyerüket.

Torontáli Zoltán
2024. június 4. 13:04 Adat, Élet

Áruk helyett élményeket veszünk, és ez most jól jön a gazdaságnak

Az ipar gyengélkedését a szolgáltatószektor ellensúlyozza, vélhetően a kormány örömére.

Torontáli Zoltán
2024. június 3. 15:06 Adat, Élet

Nem a több munkaóra biztosítja a nagyobb gazdasági teljesítményt

Magasabb egy főre jutó GDP-hez jellemzően kevesebb munkaóra társul az unióban, de az összefüggés persze nem ok-okozati, hanem valószínűleg szerkezeti.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.