Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. szeptember 25. 17:55 Élet

A halálozási adatokon is jól látszanak tikkasztó nyár következményei

Az idei rekordmeleg nyár európai hőhullámai elsősorban a mediterrán országokat érintették, aminek következtében júliusban gyakran 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet volt mérhető, ami már jócskán próbára teszi az emberek tűrőképességét – mindezt most már a két hónappal ezelőtti halálozási adatok is alátámasztják. Legkeményebben Máltát érintette a rendkívüli hőség az Eurostat adatai szerint,

a szigetországban ugyanis több, mint másfélszeresére nőtt

 a júliusi hetekben*27., 28., 29. és 30. hetek. regisztrált halálesetek száma a 2016 és 2019 közötti átlaghoz képest.

Olaszországban is jelentős volt a többlethalálozás mértéke, Szicílián harmadával, Szardínián negyedével többen veszítették az életüket idén az elmúlt évtized második felében szokásoshoz képest, továbbá az olasz csizma déli részein – itt található például a magyar turisták körében is népszerű Puglia – ötödével több halálesetet regisztrált a hivatal. A kisebb, a magyarországi járásoknak megfelelő léptékű területi egységek elemzése a helyenként viszonylag alacsony népességszám miatt félrevezető lehet, Catania esete mégis figyelemre méltó: a Szicília keleti oldalán fekvő városban és környékén Máltához hasonlóan másfélszereződött a halálozások száma.

Görögországot sem kímélte a hőség, a meteorológiai szolgálat júliusban 46,4 Celsius-fokot is mért az ország peloponnészoszi régiójában, ami az erdőtüzek mellett emberáldozatokkal is járt: a már említett félszigeten 26 százalékkal nőtt a halálesetek száma a vizsgált időszakban, míg az Athént övező attikai régióban negyedével veszítették többen az életüket a néhány évvel ezelőtt szokásos szinthez képest. Sőt, az ország egészét nézve is drámai, közel húsz százalékos volt a nyár közepén a többlethalálozás mértéke, ami a kontinensen fekvő országok között kiemelkedő.

Magyarországon az idei július ugyan meleg volt, de a rekordforróság elmaradt, így a halálozások száma sem tért el érdemben a várható értéktől, sőt, annál valamivel alacsonyabb is volt. A kánikula azonban itt sem marad következmények nélkül, az eddigi legmelegebb, 2021. évi július során hét százalékkal több haláleset történt, mint amennyit a 2016 és 2019 közötti évek hasonló időszakainak statisztikái alapján várnánk, és az Országos Mentőszolgálat adatai is egyértelműen jelzik a szélsőségesen meleg nyári időjárás kedvezőtlen egészségügyi következményeit.

A fenti többlethalálozási statisztikákkal kapcsolatban kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy azok az összes halálesetre kiterjednek, így a változásokban az időjárás mellett más tényezők is szerepet játszhatnak. Még némi idő kell a pontosabb elemzések elvégzéséhez, azonban a tavalyi – Európában szintén hőmérsékleti rekordot döntő – évre vonatkozóan már megbecsülhető a kifejezetten a hőséghez köthető halálozások száma:

a kontinens egészén közel 62 ezren veszítették életüket a hőség miatt,

ami leginkább Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban és Portugáliában volt gyakori halálok.

A nyári forróságot idén az El Niño jelenség idei megerősödése is okozta, aminek során nyaranta fokozódik a meleg és a szárazság. A Csendes-óceán vizének hőmérsékletével és áramlásával kapcsolatos klimatológiai hatás a következő hónapokban is fennmarad,  Európa északi részein eleinte csapadékos, de enyhe, majd január és március között hideg és száraz telet, míg délebbre általában véve nagyobb mennyiségű csapadékot okozva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz El Niño és a felmelegedés is megágyazott a brutális görög erdőtüzeknek19 ezer embert menekítette ki Rodosz szigetéről, a görög tűzoltóság szóvívője szerint korábban ilyen méretű akcióra még nem volt példa.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA mentők adatai mutatják meg igazán, milyen durvák lettek a hőhullámokIdén még csak ízelítőt kaptunk a forróságból, főleg a krónikus betegek és a szabadban dolgozók számára jó hír, hogy az előttünk álló egy hét enyhének ígérkezik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkár az 50 fokot is megtapasztalhatja Európa idén, visszatér az El NiñoAz eddigi rekordok gyorsan elhalványulhatnak, ha melegedésnek indul a Csendes-óceán keleti része.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2023. december 1. 13:06 Élet

Nem biztos, hogy akkora büszkeség a saját tulajdonú lakásban élők magas aránya

A saját tulajdonú ingatlanokban élők magas arányát a kormány sikerként tartja számon, pedig az nem jelent minden esetben megnyugtató lakhatási megoldást.

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.