Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. szeptember 25. 17:55 Élet

A halálozási adatokon is jól látszanak tikkasztó nyár következményei

Az idei rekordmeleg nyár európai hőhullámai elsősorban a mediterrán országokat érintették, aminek következtében júliusban gyakran 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet volt mérhető, ami már jócskán próbára teszi az emberek tűrőképességét – mindezt most már a két hónappal ezelőtti halálozási adatok is alátámasztják. Legkeményebben Máltát érintette a rendkívüli hőség az Eurostat adatai szerint,

a szigetországban ugyanis több, mint másfélszeresére nőtt

 a júliusi hetekben*27., 28., 29. és 30. hetek. regisztrált halálesetek száma a 2016 és 2019 közötti átlaghoz képest.

Olaszországban is jelentős volt a többlethalálozás mértéke, Szicílián harmadával, Szardínián negyedével többen veszítették az életüket idén az elmúlt évtized második felében szokásoshoz képest, továbbá az olasz csizma déli részein – itt található például a magyar turisták körében is népszerű Puglia – ötödével több halálesetet regisztrált a hivatal. A kisebb, a magyarországi járásoknak megfelelő léptékű területi egységek elemzése a helyenként viszonylag alacsony népességszám miatt félrevezető lehet, Catania esete mégis figyelemre méltó: a Szicília keleti oldalán fekvő városban és környékén Máltához hasonlóan másfélszereződött a halálozások száma.

Görögországot sem kímélte a hőség, a meteorológiai szolgálat júliusban 46,4 Celsius-fokot is mért az ország peloponnészoszi régiójában, ami az erdőtüzek mellett emberáldozatokkal is járt: a már említett félszigeten 26 százalékkal nőtt a halálesetek száma a vizsgált időszakban, míg az Athént övező attikai régióban negyedével veszítették többen az életüket a néhány évvel ezelőtt szokásos szinthez képest. Sőt, az ország egészét nézve is drámai, közel húsz százalékos volt a nyár közepén a többlethalálozás mértéke, ami a kontinensen fekvő országok között kiemelkedő.

Magyarországon az idei július ugyan meleg volt, de a rekordforróság elmaradt, így a halálozások száma sem tért el érdemben a várható értéktől, sőt, annál valamivel alacsonyabb is volt. A kánikula azonban itt sem marad következmények nélkül, az eddigi legmelegebb, 2021. évi július során hét százalékkal több haláleset történt, mint amennyit a 2016 és 2019 közötti évek hasonló időszakainak statisztikái alapján várnánk, és az Országos Mentőszolgálat adatai is egyértelműen jelzik a szélsőségesen meleg nyári időjárás kedvezőtlen egészségügyi következményeit.

A fenti többlethalálozási statisztikákkal kapcsolatban kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy azok az összes halálesetre kiterjednek, így a változásokban az időjárás mellett más tényezők is szerepet játszhatnak. Még némi idő kell a pontosabb elemzések elvégzéséhez, azonban a tavalyi – Európában szintén hőmérsékleti rekordot döntő – évre vonatkozóan már megbecsülhető a kifejezetten a hőséghez köthető halálozások száma:

a kontinens egészén közel 62 ezren veszítették életüket a hőség miatt,

ami leginkább Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban és Portugáliában volt gyakori halálok.

A nyári forróságot idén az El Niño jelenség idei megerősödése is okozta, aminek során nyaranta fokozódik a meleg és a szárazság. A Csendes-óceán vizének hőmérsékletével és áramlásával kapcsolatos klimatológiai hatás a következő hónapokban is fennmarad,  Európa északi részein eleinte csapadékos, de enyhe, majd január és március között hideg és száraz telet, míg délebbre általában véve nagyobb mennyiségű csapadékot okozva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz El Niño és a felmelegedés is megágyazott a brutális görög erdőtüzeknek19 ezer embert menekítette ki Rodosz szigetéről, a görög tűzoltóság szóvívője szerint korábban ilyen méretű akcióra még nem volt példa.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA mentők adatai mutatják meg igazán, milyen durvák lettek a hőhullámokIdén még csak ízelítőt kaptunk a forróságból, főleg a krónikus betegek és a szabadban dolgozók számára jó hír, hogy az előttünk álló egy hét enyhének ígérkezik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkár az 50 fokot is megtapasztalhatja Európa idén, visszatér az El NiñoAz eddigi rekordok gyorsan elhalványulhatnak, ha melegedésnek indul a Csendes-óceán keleti része.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Stubnya Bence
2024. június 20. 13:50 Élet, Közélet

Cserben hagyják Nagy Mártont a nagy állampapírkamatokat bezsebelő magyarok

Idén a lakosság egy része jelentős kamatjövedelemhez jut állampapírok után, de a többségük nem költeni akar belőle, ahogy a kormány szeretné, hanem újra befektetné.

Hajdu Miklós
2024. június 20. 08:14 Élet

Magyarországon még csak hőségriadó van, de Görögországban már áldozatokat is szedett a meleg

Hiába maradt abba a felmelegedésre rásegítő El Niño, a globális hőmérsékleti csúcsok továbbra is folyamatosan dőlnek.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.