Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. február 13. 04:34 Adat, Élet

Nyolc látványos grafikon arról, hogyan szegényedtünk el az elmúlt két évben

Nem mondunk nagy újságot 2023 elején azzal, hogy Magyarországon kiemelkedően magas az élelmiszer-infláció, és már érzetre is biztosan mindenki állíthatja azt is, hogy a fizetések messze nem emelkedtek olyan mértékben, mint a (nem árstoppolt) alapvető élelmiszerek többségének ára. De mit mutatnak a konkrét számok, ha azzal kezdünk játszani, hogy mennyi élelmiszert lehetett venni az infláció elszabadulása előtti időszakban, és az utóbbi időben?

Mivel a G7-nek van egy három éve havonta azonos módszertannal felépített, 42 élelmiszertermékből álló saját ár-adatbázisa, elővettük a 2020 januárja óta mért adatainkat, és hozzátettük a KSH által kiadott havi átlagfizetési értékeket. Ilyen időtávban a hivatalnak leginkább az az adata használható, amely az 5 főnél nagyobb cégeknél és intézményeknél a teljes munkaidőben dolgozók nettó bérének átlagát közli. Ez ugyan nem egészen jó közelítés ahhoz, amit hétköznapi szóhasználatban átlagfizetésnek gondolunk, mert arra a nettó medián értéke lenne inkább hasznos (az az érték, amelytől felfelé és lefelé is ugyanannyi elem van), ám ezt csak az utóbbi időben kezdte rendszeresen közölni a hivatal. A nettó átlagfizetés tehát jobb híján most csak arra használható jól, hogy a trendet mutassa (emelkedés vagy csökkenés), a konkrét értékeket nem feltétlenül érdemes a hétköznapi átlagnak értelmezni.

Az első ábrára a legklasszikusabb élelmiszert, a félbarna kenyeret tettük fel. A grafikonon az látszik, hogy 2020 januárja és 2022 novembere között a KSH által közölt nettó átlagfizetésből hány kilogramm kenyeret lehetett venni. Méréseink 2020-ban az Aldi és a Lidl árainak átlagát, 2021-től pedig a Penny és a Tesco árainak átlagát is tartalmazzák.

Látszik, hogy a fordulópont 2020 decemberében, majdnem 1200 kilogrammnál volt, addig egyre több kenyeret lehetett venni a fizetésből, utána viszont csökken az érték, hogy aztán 2022-től beszakadjon. (A decemberi átlagfizetés értékét még nem közölte a KSH.)

Hiába emelkedett tehát a magyar átlagfizetés, 2022 végére már csak fele annyi kenyeret ért, mint az év elején.

Hasonló trendet láthatunk a 1,5%-os ESL, azaz friss tejnél is. Direkt nem az árstoppolt 2,8%-os UHT tejet választottuk, hogy látható legyen, mennyire értéktelenedett el a fizetés egy piaci alapon forgalmazott tejhez képest (ráadásul az árstoppos tej amúgy is ritka a boltokban, mint a fehér holló).

A fizetések a trappista sajttal szemben is hasonlóan megzuhantak, a csúcs itt 2021 végén volt 180 kilogrammal, ami aztán egy év alatt csaknem a felére esett vissza. Érdekes azt is megfigyelni, hogy a 2022 novemberi adat a sajtnál már javulást mutatott, a kenyérnél és a tejnél is hasonló volt a trend, csakhogy azóta már azt is tudjuk, hogy az élelmiszerek drágulása még 2023 januárjában sem érte el a csúcsát, sőt a tavaly év végi biztató adatok a várakozásokkal ellentétben nem hoztak fordulatot.

Érdekességképpen megnéztünk egy népszerű zöldséget, a paradicsomot is. Az alábbi grafikonon szépen látszik a paradicsom árának idény szerinti ritmikus változása, nyár közepén kétszer annyit lehet belőle venni, mint a mélypontnak számító év elején. Az adatok szerint a paradicsom sokkal kevésbé volt kitett az inflációnak, mint a kenyér vagy a tej, de még így is jóval kevesebbet lehetett belőle venni 2022 nyarán, mint az előző években.

A kávé 2021 őszén egyszer már megadta magát a fizetésekhez képesti drágulásnak, aztán egy 2022 eleji fellángolás után tavaszától már nem bírta az inflációs nyomást. Itt is ugyanazt a mintát látjuk: a csúcshoz képest fele annyi termékre telik a fizetésből 2022 végére, majd az utolsó adat biztatóan mutat felfelé.

Nézzünk egy import gyümölcsöt is, a narancsot, amelynél minden bizonnyal már az euró-forint árfolyamváltozás is megbonyolítja a végeredményt. Látszik, hogy a szezonalitás (ahogy az várható volt) ellentétes a paradicsommal, a narancs télen jóval olcsóbb, mint nyáron, de ennél jóval érdekesebb, hogy ha a teljes éves ciklusokat nézzük, akkor úgy tűnik, hogy narancsban számolva nem is romlott a magyar átlagfizetés olyan drámaian.

Természetesen nem hagyhattuk ki, hogy árstoppolt termékek adatait is grafikonra tegyük, elsőként a napraforgó étolajat mutatjuk be, amelynek ára a rögzítés előtt hipergyorsan emelkedett (ennek megfelelően a fizetésekből egyre kevesebbre telt belőle). Az árstop bevezetésének időpontja a vonalon rendkívül látványos, másrészt arra is jó adalék, hogy a kormányzati intézkedés mennyire eltorzította a szabadpiaci viszonyokat. Mivel azonban 2022 nyarán előfordult a nettó átlagfizetés csökkenése, a jövedelmek reálértéke étolajban számolva átmenetileg még az árstop ellenére is romlott, ez is látszik a grafikonon.

Végül nézzük meg a burgonyát, amelyet az első körben nem fogott meg a kormány, csak az árstop kiterjesztésekor, a 2022 szeptember végi árakon fagyasztott be. Az adatokból egyrészt az látszik, hogy amikor az árstopot a burgonyára kiterjesztették, akkor az a fizetésekhez képest egyáltalán nem volt nagy bukóban, 2020-ban például szinte végig rosszabb vagy hasonló pozícióban voltak a háztartások a krumplival szemben, mint 2022 őszén. Másrészt az árstop a burgonyánál egyáltalán nem hozott jelentős változást (az átlagfizetéshez képest), a trendet nézve így ennek a lépésnek az értelme csak abban az esetben lehetett az olcsóság fenntartása, ha a kormány azt várta, hogy az intézkedés nélkül a burgonya ára el fog szabadulni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet átlagfizetés élelmiszer infláció kenyér tej Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.