Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. február 10. 11:49 Adat

Csökkent az élelmiszerinfláció, de nem csoda, ha ezt nem érzed

A vártnál is magasabb volt az infláció januárban Magyarországon. A KSH pénteken közzétett adatai szerint éves összevetésben 25,7 százalékkal emelkedtek az árak, miközben az elemzői konszenzus ennél mindenhol jóval alacsonyabb volt. Hasonló mértékű áremelkedést utoljára 1996 márciusában láthattunk Magyarországon, és az elmúlt ötvenegy év 612 hónapjából mindössze 38-ban volt a jelenleginél is magasabb infláció hazánkban.

Az inflációt továbbra is egyértelműen az élelmiszer- és energiaárak emelkedése hajtja, annak ellenére is, hogy a háztartási energia és fűtés drágulásának mértéke elvileg hónapok óta egyre kisebb mértékű. Persze ezt érdemes fenntartásokkal kezelni, mert a nyári rezsiemelés miatt itt egyértelműen nem mért, hanem becsült adatról van szó.

Maga a rezsi érdemben nem változott, ám mivel a kormányzat januári döntése értelmében a fogyasztástól függ a vezetékes gáz és a villamosenergia ára is, így az átlag meghatározásánál nem mindegy, hogy milyen felhasználással számolunk. A G7 is többször írt róla, hogy az energiaárak emelkedése hatására jelentősen csökkent a lakosság energiafogyasztása is, így a KSH is hónapról hónapra felülvizsgálja a becsült felhasználást, és ennek megfelelően módosítja lefelé az (átlag)árat.

Más kérdés, hogy a különböző termék és szolgáltatáskategóriák közül így is a háztartási energia drágult a legjobban. A második helyen ezen a listán nem meglepő módon az élelmiszerek vannak. A KSH adatai szerint az áremelkedés mértéke itt is enyhült, de csak kismértékben. Ráadásul ha nem lett volna a december, akkor a mostani 44 százalék is forinttörténelmi csúcsnak számítana. A 2022-es árrobbanást megelőzően soha nem mértek ilyen magas élelmiszerinflációt, a korábbi csúcs 1995-ben 37,5 százalékon volt.

Valószínűleg nem csak ez az oka azonban, ha valaki nem érzi az inflációs nyomás enyhülését az élelmiszerboltokban. A legnagyobb mértékben dráguló termékek egy része ugyan már a jelek szerint túl van az inflációs csúcson, rengeteg olyan alapélelmiszer van, ahol azonban még mindig egyre gyorsul az áremelkedés üteme.

Tipikusan ilyenek a péktermékek: a félbarna kenyér például decemberről januárra 9 százalékkal drágult, az egy évvel korábbinak pedig már jóval több, mint a duplájába került. De egy hónap alatt újabb közel 5 százalékkal ugrott meg a pasztőrözött tej ára is, míg a párizsi 5,6, a margarin 6,6, a só pedig 9,4 százalékkal lett drágább. Nem csoda, hogy a saját felmérésünkben nem is volt nyoma az élelmiszerinfláció lassulásának.

Szakmai érdekesség, hogy a KSH 2023 januárjától több termék (statisztikai szakszóval reprezentáns) esetében is változtatott a kiszerelésen. A 20 százalékos tejfölnél eddig például a kispoharas szerepelt a statisztikai hivatal kosarában, az előző hónaptól azonban már az egykilós kiszerelés árát nézik. Ugyanez történt a kukoricakonzerv és a gyümölcslekvár esetében is, akárcsak a sörnél. Utóbbinál így pontos áremelkedést nehéz számolni, pedig egész biztosan bekerült volna a legtöbbet dráguló termékek közé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFordulatot reméltünk, de még gyorsabban drágultak az élelmiszerek az év elejénMéréseink szerint január végén 53,7 százalékra ugrott vissza az éves drágulás mértéke, pedig azt hittük, hogy már látszik a fény az alagút végén.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat áremelkedés élelmiszerárak infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 04:31 Adat, Élet

Évi 600 milliárddal harcoltunk a hőcsapda ellen, de a felét kidobtuk az ablakon

Pedig egy jól átgondolt felújítási programmal nemcsak a lakók, hanem az állam is jól járna pénzügyileg, és még a klímacélok eléréséhez is közelebb jutnánk.

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. május 31. 13:24 Adat, Vállalat

Magyarország: gazdasági okok miatt zárva

A magyar gazdaság egy olyan negatív spirálba sodródik, ahol a kereslet bezuhanása már bezáró boltokban, szállás- és vendéglátóhelyekben is megmutatkozik.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 18:35 Világ

A Fehér Ház magyar származású nehézfiút vet be a szennyezők és az autóipar ellen

Lehet, hogy még soha nem hallott róla, de ő tereli új mederbe a szennyezés elleni harcot - állítja a róla szóló hosszú portréjában a New York Times Richard Reveszről, aki január óta vezeti Washingtonban a Fehér Ház Információs és Szabályozási Hivatalát (Office of Information and Regulatory Affairs, OIRA).

Hajdu Miklós
2023. június 4. 17:32 Világ

Ki húzza ki a magyar gazdaságot a gödörből? Nem Németország és nem is Kína

Bár itthonról nézve nincsenek súlyos problémáik, a világgazdaság centrumországainak egyikében sem túl fényesek a közeljövőre vonatkozó kilátások.

Kolozsi Ádám
2023. június 4. 04:31 Közélet, Világ

Magyar B-terv: kimenekítenék a gyerekeket az állami iskolarendszerből Kárpátalján

Hivatalosan is őshonos kisebbség szeretne lenni a magyarság Ukrajnában, de már gőzerővel dolgoznak a magyar nyelvű oktatás megmentésének egy másik módján.