Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. október 24. 12:19 Élet

Zseniális vagy szorgalmas? Nagyon nem mindegy a karrier szempontjából

A nők aránya a doktorit igénylő állásokban, mint például a professzori állás, még mindig nagyon alacsony egy amerikai tanulmány alapján. Eszerint a top egyetemek állandó tanári állományának mindössze 15 százaléka nő, pedig a doktori programokban viszonylag kiegyensúlyozott a nemek aránya.

Az oktatók között mindenhol megfigyelhető a nők hátránya, még akkor is, ha több nő jár az adott szakra, mint férfi. Ez nemcsak önmagában az egyenlőtlenség miatt káros, hanem limitálja az egyetemen kutatott témák sokszínűségét is.

Ebben a közegben az ajánlólevél nagyon sokat számít egy állás megszerzéséhez, különösen a karrier elején. Ezek teljesen szabadon megírt levelek szoktak lenni, minden ajánló maga dönti el a stílust, és hogy miket emel ki egy adott jelentkezőről. Bár eddig kevesen kutatták, Audinga Baltrunaite és szerzőtársai azt vizsgálták, hogy hatással lehet-e a nők hátrányára az, hogy milyen jellemzést írnak róluk az ajánlóleveleikben. Ehhez szövegfelismerő mesterséges intelligenciát használtak, és több mint 25 ezer ajánlólevelet elemeztek, mindet közgazdász hallgatók esetében.  

Arra jutottak, hogy az ajánlások túlnyomó részét férfiak írják, ami nem meglepő, hiszen jóval több férfi tanár van. Viszont az ő esetükben megfigyelhető, hogy míg a férfi diákjaikról olyan szavakat használva írnak, amik a kiválóságukat jellemzik, addig a nőknél inkább a kemény munkát emelik ki.  

Így férfiakra inkább írják, hogy egyediek, zseniálisak, kimagaslóak, a nőkre pedig, hogy szorgalmasak, lelkiismeretesek és keményen dolgoznak.

Ez a különbség akkor is fennáll, ha kontrollálnak a szerzők a megfigyelhető különbségekre, tehát nem a jelentkezőkből fakad a különbség. Amikor a szerzők megnézték regressziós elemzéssel, hogy vajon hatással lehetnek-e ezek az eltérő jellemzések az ajánlott jelentkezők karrierjére, akkor egyértelműen arra jutottak, hogy azok a jelöltek kevésbé sikeresek, akiket inkább keményen dolgozónak írnak le, nem pedig kimagasló tehetségnek.

Nagyjából 5-8 százalékban határozza meg egy nő kisebb sikerességét a közgazdász karrier során, hogy milyen jelzőkkel illették őt az ajánlólevelében, ami nem elhanyagolható része a sikernek vagy sikertelenségnek. Cserébe nagyon könnyen meg lehetne szüntetni ezt a jelenséget, ha az ajánlólevelek írói felvilágosítást kapnak arról, hogy mennyire nagy a befolyásuk, és mi a megfelelő nyelvezet, amit használva senki sem kerül érdemtelenül előnybe vagy hátrányba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAhogy haladunk felfelé az egyetemi ranglétrán, egyre kevesebb a nő az ELTE-nA nők aránya csak három karon, illetve a tudományos munkát segítő, alacsonyabb presztizsű és fizetésű állásokban magasabb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elmúlt ötezer évben voltak már jobb helyzetben a nők, mint manapságSosem volt egyenlő arányú a nők képviselete a társadalmi elitben, de legalább már jó irányba haladunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEsélyegyenlőség, ha a genetika dönti el, hogy mennyire leszünk sikeresek?Ahol nagyobb a társadalmi mobilitás, ott sokkal inkább befolyásolja a gyerekek genetikai adottsága, hogy milyen végzettséget érnek el.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet doktori képzés esélyegyenlőség felsőoktatás mesterséges intelligencia nemek közötti egyenlőség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.