Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. október 24. 12:19 Élet

Zseniális vagy szorgalmas? Nagyon nem mindegy a karrier szempontjából

A nők aránya a doktorit igénylő állásokban, mint például a professzori állás, még mindig nagyon alacsony egy amerikai tanulmány alapján. Eszerint a top egyetemek állandó tanári állományának mindössze 15 százaléka nő, pedig a doktori programokban viszonylag kiegyensúlyozott a nemek aránya.

Az oktatók között mindenhol megfigyelhető a nők hátránya, még akkor is, ha több nő jár az adott szakra, mint férfi. Ez nemcsak önmagában az egyenlőtlenség miatt káros, hanem limitálja az egyetemen kutatott témák sokszínűségét is.

Ebben a közegben az ajánlólevél nagyon sokat számít egy állás megszerzéséhez, különösen a karrier elején. Ezek teljesen szabadon megírt levelek szoktak lenni, minden ajánló maga dönti el a stílust, és hogy miket emel ki egy adott jelentkezőről. Bár eddig kevesen kutatták, Audinga Baltrunaite és szerzőtársai azt vizsgálták, hogy hatással lehet-e a nők hátrányára az, hogy milyen jellemzést írnak róluk az ajánlóleveleikben. Ehhez szövegfelismerő mesterséges intelligenciát használtak, és több mint 25 ezer ajánlólevelet elemeztek, mindet közgazdász hallgatók esetében.  

Arra jutottak, hogy az ajánlások túlnyomó részét férfiak írják, ami nem meglepő, hiszen jóval több férfi tanár van. Viszont az ő esetükben megfigyelhető, hogy míg a férfi diákjaikról olyan szavakat használva írnak, amik a kiválóságukat jellemzik, addig a nőknél inkább a kemény munkát emelik ki.  

Így férfiakra inkább írják, hogy egyediek, zseniálisak, kimagaslóak, a nőkre pedig, hogy szorgalmasak, lelkiismeretesek és keményen dolgoznak.

Ez a különbség akkor is fennáll, ha kontrollálnak a szerzők a megfigyelhető különbségekre, tehát nem a jelentkezőkből fakad a különbség. Amikor a szerzők megnézték regressziós elemzéssel, hogy vajon hatással lehetnek-e ezek az eltérő jellemzések az ajánlott jelentkezők karrierjére, akkor egyértelműen arra jutottak, hogy azok a jelöltek kevésbé sikeresek, akiket inkább keményen dolgozónak írnak le, nem pedig kimagasló tehetségnek.

Nagyjából 5-8 százalékban határozza meg egy nő kisebb sikerességét a közgazdász karrier során, hogy milyen jelzőkkel illették őt az ajánlólevelében, ami nem elhanyagolható része a sikernek vagy sikertelenségnek. Cserébe nagyon könnyen meg lehetne szüntetni ezt a jelenséget, ha az ajánlólevelek írói felvilágosítást kapnak arról, hogy mennyire nagy a befolyásuk, és mi a megfelelő nyelvezet, amit használva senki sem kerül érdemtelenül előnybe vagy hátrányba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAhogy haladunk felfelé az egyetemi ranglétrán, egyre kevesebb a nő az ELTE-nA nők aránya csak három karon, illetve a tudományos munkát segítő, alacsonyabb presztizsű és fizetésű állásokban magasabb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elmúlt ötezer évben voltak már jobb helyzetben a nők, mint manapságSosem volt egyenlő arányú a nők képviselete a társadalmi elitben, de legalább már jó irányba haladunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEsélyegyenlőség, ha a genetika dönti el, hogy mennyire leszünk sikeresek?Ahol nagyobb a társadalmi mobilitás, ott sokkal inkább befolyásolja a gyerekek genetikai adottsága, hogy milyen végzettséget érnek el.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet doktori képzés esélyegyenlőség felsőoktatás mesterséges intelligencia nemek közötti egyenlőség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Kolozsi Ádám
2023. október 2. 13:39 Élet

„Anyukám mindig meghallgatta a rádióban, hogy ki kapta a Nobel-díjat. Hát most összejött” – mondta Karikó Katalin díja után a G7-nek

A nemzetközi tudományosságban is egészen ritka, hogy az átütő alkalmazási eredmények után alig három évvel valakit a világ legnagyobb tudományos elismerésében részesítsenek.

Dr. Rékassy Balázs
2023. szeptember 30. 17:08 Élet, Közélet

Vadkapitalista és kommunista egészségügy együttélése mindenki számára vesztes helyzetet teremt

Az elmúlt pár év egészségpolitikai intézkedései nyomán a magasabb fizetések mellett a szolgáltatások színvonala nem lett jobb, a közhangulat javulása se érződik, és az ellátottak száma sem nőtt.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 27. 13:00 Adat, Élet

Duplázódott a kínaiak száma Magyarországon, az indiaiak száma ennél is nagyobb arányban nőtt

Az ukrán polgárok száma a friss adatok alapján nem a háború miatt ugrott meg.

Fontos

Fabók Bálint
2023. október 2. 15:03 Adat

Karikó Katalin az első nő, aki kelet-európai állampolgárként tudományos Nobel-díjat kapott

Eddig mindössze három kelet-európai származású nő nyert tudományos Nobelt, közülük Karikó az első, aki megtartotta eredeti állampolgárságát.

Kolozsi Ádám
2023. október 2. 09:03 Világ

A magyar kormánymédia alapján nehéz lenne megérteni, mi történik éppen Svédországban

Bevándorlógettók, vérbosszú és gengszterrap: a svéd hadsereget is bevetnék az elszabadult bandaháborúk megállítására.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2023. október 2. 04:34 Közélet

Sokkal jobban keres, aki tovább tanul – még több diplomás kellene, mégis felrobbant az iskolaelhagyók aránya

Az érettségi, a szakképesítés és a főiskolai diploma is jelentős bértöbbletet hoz a munkaerőpiacon, a kormány a tankötelezettség leszállításával mégis több ezer fiatalt engedett ki 8 általánossal az oktatási rendszerből.