Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. október 24. 12:19 Élet

Zseniális vagy szorgalmas? Nagyon nem mindegy a karrier szempontjából

A nők aránya a doktorit igénylő állásokban, mint például a professzori állás, még mindig nagyon alacsony egy amerikai tanulmány alapján. Eszerint a top egyetemek állandó tanári állományának mindössze 15 százaléka nő, pedig a doktori programokban viszonylag kiegyensúlyozott a nemek aránya.

Az oktatók között mindenhol megfigyelhető a nők hátránya, még akkor is, ha több nő jár az adott szakra, mint férfi. Ez nemcsak önmagában az egyenlőtlenség miatt káros, hanem limitálja az egyetemen kutatott témák sokszínűségét is.

Ebben a közegben az ajánlólevél nagyon sokat számít egy állás megszerzéséhez, különösen a karrier elején. Ezek teljesen szabadon megírt levelek szoktak lenni, minden ajánló maga dönti el a stílust, és hogy miket emel ki egy adott jelentkezőről. Bár eddig kevesen kutatták, Audinga Baltrunaite és szerzőtársai azt vizsgálták, hogy hatással lehet-e a nők hátrányára az, hogy milyen jellemzést írnak róluk az ajánlóleveleikben. Ehhez szövegfelismerő mesterséges intelligenciát használtak, és több mint 25 ezer ajánlólevelet elemeztek, mindet közgazdász hallgatók esetében.  

Arra jutottak, hogy az ajánlások túlnyomó részét férfiak írják, ami nem meglepő, hiszen jóval több férfi tanár van. Viszont az ő esetükben megfigyelhető, hogy míg a férfi diákjaikról olyan szavakat használva írnak, amik a kiválóságukat jellemzik, addig a nőknél inkább a kemény munkát emelik ki.  

Így férfiakra inkább írják, hogy egyediek, zseniálisak, kimagaslóak, a nőkre pedig, hogy szorgalmasak, lelkiismeretesek és keményen dolgoznak.

Ez a különbség akkor is fennáll, ha kontrollálnak a szerzők a megfigyelhető különbségekre, tehát nem a jelentkezőkből fakad a különbség. Amikor a szerzők megnézték regressziós elemzéssel, hogy vajon hatással lehetnek-e ezek az eltérő jellemzések az ajánlott jelentkezők karrierjére, akkor egyértelműen arra jutottak, hogy azok a jelöltek kevésbé sikeresek, akiket inkább keményen dolgozónak írnak le, nem pedig kimagasló tehetségnek.

Nagyjából 5-8 százalékban határozza meg egy nő kisebb sikerességét a közgazdász karrier során, hogy milyen jelzőkkel illették őt az ajánlólevelében, ami nem elhanyagolható része a sikernek vagy sikertelenségnek. Cserébe nagyon könnyen meg lehetne szüntetni ezt a jelenséget, ha az ajánlólevelek írói felvilágosítást kapnak arról, hogy mennyire nagy a befolyásuk, és mi a megfelelő nyelvezet, amit használva senki sem kerül érdemtelenül előnybe vagy hátrányba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAhogy haladunk felfelé az egyetemi ranglétrán, egyre kevesebb a nő az ELTE-nA nők aránya csak három karon, illetve a tudományos munkát segítő, alacsonyabb presztizsű és fizetésű állásokban magasabb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elmúlt ötezer évben voltak már jobb helyzetben a nők, mint manapságSosem volt egyenlő arányú a nők képviselete a társadalmi elitben, de legalább már jó irányba haladunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEsélyegyenlőség, ha a genetika dönti el, hogy mennyire leszünk sikeresek?Ahol nagyobb a társadalmi mobilitás, ott sokkal inkább befolyásolja a gyerekek genetikai adottsága, hogy milyen végzettséget érnek el.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet doktori képzés esélyegyenlőség felsőoktatás mesterséges intelligencia nemek közötti egyenlőség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Torontáli Zoltán
2024. július 8. 05:03 Élet, Vállalat

Versenyhátrányba kerülhetnek a magyar gazdák, mégis nehezen váltanak a talajművelésben

A páréves távlatban sok előnnyel járó talajmegújító módszerek alkalmazása embrionális állapotban van, megnéztük egy helyszínen, hogy miért.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.