Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. október 24. 12:19 Élet

Zseniális vagy szorgalmas? Nagyon nem mindegy a karrier szempontjából

A nők aránya a doktorit igénylő állásokban, mint például a professzori állás, még mindig nagyon alacsony egy amerikai tanulmány alapján. Eszerint a top egyetemek állandó tanári állományának mindössze 15 százaléka nő, pedig a doktori programokban viszonylag kiegyensúlyozott a nemek aránya.

Az oktatók között mindenhol megfigyelhető a nők hátránya, még akkor is, ha több nő jár az adott szakra, mint férfi. Ez nemcsak önmagában az egyenlőtlenség miatt káros, hanem limitálja az egyetemen kutatott témák sokszínűségét is.

Ebben a közegben az ajánlólevél nagyon sokat számít egy állás megszerzéséhez, különösen a karrier elején. Ezek teljesen szabadon megírt levelek szoktak lenni, minden ajánló maga dönti el a stílust, és hogy miket emel ki egy adott jelentkezőről. Bár eddig kevesen kutatták, Audinga Baltrunaite és szerzőtársai azt vizsgálták, hogy hatással lehet-e a nők hátrányára az, hogy milyen jellemzést írnak róluk az ajánlóleveleikben. Ehhez szövegfelismerő mesterséges intelligenciát használtak, és több mint 25 ezer ajánlólevelet elemeztek, mindet közgazdász hallgatók esetében.  

Arra jutottak, hogy az ajánlások túlnyomó részét férfiak írják, ami nem meglepő, hiszen jóval több férfi tanár van. Viszont az ő esetükben megfigyelhető, hogy míg a férfi diákjaikról olyan szavakat használva írnak, amik a kiválóságukat jellemzik, addig a nőknél inkább a kemény munkát emelik ki.  

Így férfiakra inkább írják, hogy egyediek, zseniálisak, kimagaslóak, a nőkre pedig, hogy szorgalmasak, lelkiismeretesek és keményen dolgoznak.

Ez a különbség akkor is fennáll, ha kontrollálnak a szerzők a megfigyelhető különbségekre, tehát nem a jelentkezőkből fakad a különbség. Amikor a szerzők megnézték regressziós elemzéssel, hogy vajon hatással lehetnek-e ezek az eltérő jellemzések az ajánlott jelentkezők karrierjére, akkor egyértelműen arra jutottak, hogy azok a jelöltek kevésbé sikeresek, akiket inkább keményen dolgozónak írnak le, nem pedig kimagasló tehetségnek.

Nagyjából 5-8 százalékban határozza meg egy nő kisebb sikerességét a közgazdász karrier során, hogy milyen jelzőkkel illették őt az ajánlólevelében, ami nem elhanyagolható része a sikernek vagy sikertelenségnek. Cserébe nagyon könnyen meg lehetne szüntetni ezt a jelenséget, ha az ajánlólevelek írói felvilágosítást kapnak arról, hogy mennyire nagy a befolyásuk, és mi a megfelelő nyelvezet, amit használva senki sem kerül érdemtelenül előnybe vagy hátrányba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAhogy haladunk felfelé az egyetemi ranglétrán, egyre kevesebb a nő az ELTE-nA nők aránya csak három karon, illetve a tudományos munkát segítő, alacsonyabb presztizsű és fizetésű állásokban magasabb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elmúlt ötezer évben voltak már jobb helyzetben a nők, mint manapságSosem volt egyenlő arányú a nők képviselete a társadalmi elitben, de legalább már jó irányba haladunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEsélyegyenlőség, ha a genetika dönti el, hogy mennyire leszünk sikeresek?Ahol nagyobb a társadalmi mobilitás, ott sokkal inkább befolyásolja a gyerekek genetikai adottsága, hogy milyen végzettséget érnek el.

Élet doktori képzés esélyegyenlőség felsőoktatás mesterséges intelligencia nemek közötti egyenlőség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Katona Hajnalka
2022. november 24. 10:24 Élet, Világ

Nem reménytelen a születések számának növelése, ha javul a dolgozó nők helyzete

A szülési turizmus megszűnt, de a biztonság és rugalmasság jót tett a gyermekvállalási kedvnek az Egyesült Államokban a járvány alatt.

Heilmann István
2022. november 23. 15:04 Élet

Hogyan változtassunk közlekedési szokásainkon, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát?

Döntéseink alapjaiban befolyásolják egyéni kibocsátásunk mértékét, szokásaink megváltoztatásával pedig a környezetünkben élőket is erre ösztönözhetjük.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 04:34 Pénz, Vállalat

Sokkal gyorsabban fogy a gáz Magyarországon, mint más országokban

Visszaesett az import, miközben nőtt a kivitel. A mostani helyzet rávilágít arra az általános tévhitre, hogy a magyar tárolókban lévő gáz a mienk.