Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. április 19. 11:41 Élet

A bűncselekmények áldozatainak hosszú távon csökken a jövedelme

Ha egy bűntényt elkövetnek, mindenki főleg azzal foglalkozik, hogy az elkövető megkapja a büntetését, és következményei legyenek a tettének. Arra már kevesebb figyelem jut, hogy az áldozatnál milyen hosszú távú hatásokkal járhat az elszenvedett sérelem, és hogyan lehetne őt kompenzálni.

Már korábbi tanulmányok is megmutatták, hogy az áldozatok viselkedése változhat a bűntény után, kockázatkerülőbbek lehetnek, és csökkenhet a mentális jóllétük. Ezek hatással lehetnek a gazdasági jólétükre is akár indirekt módon, de akár azzal is, hogy elköltöznek vagy munkahelyet váltanak, hogy ne kelljen a bűntény helyszínének közelében lenniük.  

Anna Bindler és Nadine Ketel új tanulmányában annak járt utána, hogy milyen gazdasági következményekkel jár a bűntények áldozataira az őket ért sérelem. Holland adatokon tudták vizsgálni 2005 és 2016 között az összes bűntény áldozatát, így elég nagy minta állt rendelkezésre.

A bűntény elkövetőivel ellentétben az áldozatok természetesen nem a döntésük miatt kerülnek ilyen helyzetbe, így kisebb a szelekciós torzítás esélye. Ugyanakkor nekik is lehetnek megkülönböztető tulajdonságaik, például lehetnek kockázatvállalóbbak, ami ráadásul a munkahelyi viselkedést is befolyásolja, így olyan tulajdonság, ami egyszerre függhet össze azzal, hogy ki válik áldozattá és azzal, hogy kinek milyen a gazdasági helyzete.

Emiatt az áldozatokat nem olyanokkal hasonlították össze, akik nem voltak semmilyen bűnténynek sem az áldozatai, hanem egyszerűen csak hosszú időszakon keresztül nézték az előbbiek bűntény előtti és utáni gazdasági adatai, kontrollálva olyan tulajdonságaira, ami nem változott az időszakban.

Az eredményeik azt mutatják, hogy

rögtön a bűneset után visszaesik az áldozatok jövedelme,

férfiak esetében egy év alatt 7,5 százalékkal, nőknél a hatás még erősebb. A csökkenés pedig később sem fordul meg, az áldozatuk az életpályájuk során várhatóan végig kevesebbet fognak keresni.

Ezzel párhuzamosan a szociális támogatások felvétele megnő az esetükben, nagyjából 3 százalékkal több napig élnek ezzel a lehetőséggel, mint korábban, és ez a növekvő tendencia szintén megmarad hosszú távon is. Ráadásul az egészségügyi kiadások is megugranak az bűneset évében, de később is magasabb szinten maradnak, mint előtte. Ez magába foglalja azt is, hogy

a mentális egészségükre többet kell költeniük,

nem csak a fizikai jóllétre.

Az adatokból az is látszik, hogy a fizikai erőszakot is magában foglaló bűncselekmények esetében a hatás hirtelen jelentkezik, és rövidtávon következik be jelentős változás, míg olyan esetekben, aminél nem okoznak közvetlen fizikai sérülést az áldozatnak, a fent leírt hatások szintén jelen vannak, de fokozatosan jelennek meg az adatokban.

A fentiekből következik, hogy a bűntények vizsgálatánál nem elég azzal foglalkozni, hogy megbüntessék az elkövetőt, figyelmet kel fordítani arra is, hogy milyen hatással lesz ez az áldozat életére, és hogyan lehet megfelelően kompenzálni ahhoz, hogy ezeket a negatív hatásokat minél kisebbre csökkentsék.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a szigor riasztja el az elítélteket a visszaeséstőlA rehabilitáció fontosabb az elrettentésnél, derült ki 21 évnél fiatalabb elítéltekre vonatkozó brit adatok vizsgálata alapján.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA helyi közösségek tudnak legtöbbet tenni azért, hogy csökkenjen a bűnözésEgy tanulmány annak járt utána, hogy mennyire hasznosak a helyi nonprofit vállalatok a bűnmegelőzésben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMásfélszeresére nőtt márciusban a családon belüli erőszak, a bűnözés negyedével csökkentA rendőrségi adatokban nem lehet a kuruzslók nyomára akadni. A családon belüli feszültséget növeli a sok otthonlét, a lopásokra viszont jótékonyan hat.

Élet bűnözés büntetés mentális egészség munkaerőpiac munkahely Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Debreczeni Anna
2022. augusztus 7. 06:00 Élet, Támogatói tartalom

És akkor Snoop Dogg megszólalt a borospalackon

Magyarországon a boroscímke nagyrészt még kiaknázatlan kommunikációs felület, pedig itt lehet plusz élményt, a borral kapcsolatos tudást közvetíteni a fogyasztók felé - így a termelő még közvetlenebb kapcsolatot alakíthat ki a vevőkkel.

Fabók Bálint
2022. augusztus 3. 10:52 Élet

Miközben egyre nagyobb gond a vízhiány, egyetlen golfklub túlfogyasztása 25 ezer háztartásnak lenne elég

Arizonában akkora üzlet a golf, hogy az sem zavarja a hatóságot, ha a súlyos vízhiány közepette használnak belőle sokkal többet a klubok, mint amennyire engedélyük van.

Fontos

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.