Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. június 27. 17:58 Közélet

Nem a szigor riasztja el az elítélteket a visszaeséstől

A börtönbüntetésnek több funkciója is van. Az egyik, hogy megbüntessék azokat, akik bűnöket követnek el, de emellett elrettentő erővel is bírnia kell, hogy ne kövessenek el újabb bűnöket, akik kikerülnek onnan. Emiatt sokan azt gondolják, hogy minél rosszabb és keményebb az élet a börtönben, annál kisebb az esélye, hogy visszaessenek a bűnözők.

Julia Lotti azt vizsgálta meg, hogy a gyakorlatban megállja-e a helyét ez az állítás. Arra volt kíváncsi, hogy a szigorú intézmények vagy a rehabilitálást célzó, kevésbé kemény börtönök előzik-e meg jobban a visszaesést a szabadult fegyencek esetén.

A korábbi kutatások nem tudtak egyértelmű válasz adni erre, mivel nehéz kiszűrni azt a hatást az adatokból, hogy aki komolyabb bűnt követ el, az szigorúbb intézménybe kerül, és ők azok, akik nagyobb eséllyel fognak újra bűncselekményeket elkövetni. Ebből az következne, hogy a szigorúbb börtönből szabadulók könnyebben visszaesnek, de nem feltétlenül a börtön körülményei miatt.

Szerencsére Nagy-Britanniában egy szabályozásnak köszönhetően létrejöttek természetes kísérletek, aminek segítségével szét lehet választani a börtön hatását és az egyének jellemzőit. Az 1980-as években minden 21 év alatti elítélt olyan fogva tartó intézetbe került, amik szigorúak voltak, és inkább az elriasztás volt a céljuk.

Ez viszont megváltozott az 1990-es évekre, amikor a fiatalkorú (21 év alatti) elítéltek rehabilitációs központokba kerültek, amik kevésbé voltak szigorúak, és inkább az volt a céljuk, hogy megfelelően visszailleszkedjenek a fiatalok a társadalomba, miután letöltötték büntetésüket.

Lotti így össze tudta hasonlítani azokat a fiatalkorú bűnözőket, akik a két időszakban kerültek börtönbe, és megvizsgálta, hogy melyik csoport esetében nagyobb az esélye a visszaesésnek, további bűnök elkövetésének.

Eredményei azt mutatják, hogy

27 százalékkal nagyobb az esélye, hogy a szigorú intézetekbe került elítéltek a szabadulást követő nyolc évben újra bűncselekményt követnek el,

mint azoknak, akik rehabilitációs központba kerültek. Átlagosan hárommal több bűncselekményt követnek el, másfélszer több esetben állnak bíróság elé, ráadásul az elkövetett bűncselekmények is súlyosabbak.

Ezek alapján kijelenthető, hogy a börtönöknek – amellett, hogy a büntetés részeként a világtól elzárva tartják lakóikat – fontos célja kell, hogy legyen a rehabilitáció, amit nem a szigorú és kemény bánásmóddal érhetnek el. A tanulmány szerint egyértelműen van elrettentő ereje az emberek számára a rehabilitációs központoknak önmagukban is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA helyi közösségek tudnak legtöbbet tenni azért, hogy csökkenjen a bűnözésEgy tanulmány annak járt utána, hogy mennyire hasznosak a helyi nonprofit vállalatok a bűnmegelőzésben.

Közélet börtön bűnözés büntetés-végrehajtás kísérleti közgazdaságtan visszaesés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2022. december 1. 04:34 Közélet

Halk szavú és békés volt az egyházi iskolák tanárainak demonstrációja, mégis új helyzetet teremtett

Az egyházi iskolákkal kivételezik a kormány, de ez nem látszik a tanárok bérén

Pálos Máté
2022. november 26. 19:03 Közélet

A mai tanártüntetés előtt adott pluszpénzt a kormány az egyházi iskoláknak

Magyarázhatja a rendeletek időzítését, hogy az egyházi iskolákban dolgozó tanárok első tömeges és nyílt különdemonstrációja óta ez az első jelentős pedagógusmegmozdulás.

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.