Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. június 27. 17:58 Közélet

Nem a szigor riasztja el az elítélteket a visszaeséstől

A börtönbüntetésnek több funkciója is van. Az egyik, hogy megbüntessék azokat, akik bűnöket követnek el, de emellett elrettentő erővel is bírnia kell, hogy ne kövessenek el újabb bűnöket, akik kikerülnek onnan. Emiatt sokan azt gondolják, hogy minél rosszabb és keményebb az élet a börtönben, annál kisebb az esélye, hogy visszaessenek a bűnözők.

Julia Lotti azt vizsgálta meg, hogy a gyakorlatban megállja-e a helyét ez az állítás. Arra volt kíváncsi, hogy a szigorú intézmények vagy a rehabilitálást célzó, kevésbé kemény börtönök előzik-e meg jobban a visszaesést a szabadult fegyencek esetén.

A korábbi kutatások nem tudtak egyértelmű válasz adni erre, mivel nehéz kiszűrni azt a hatást az adatokból, hogy aki komolyabb bűnt követ el, az szigorúbb intézménybe kerül, és ők azok, akik nagyobb eséllyel fognak újra bűncselekményeket elkövetni. Ebből az következne, hogy a szigorúbb börtönből szabadulók könnyebben visszaesnek, de nem feltétlenül a börtön körülményei miatt.

Szerencsére Nagy-Britanniában egy szabályozásnak köszönhetően létrejöttek természetes kísérletek, aminek segítségével szét lehet választani a börtön hatását és az egyének jellemzőit. Az 1980-as években minden 21 év alatti elítélt olyan fogva tartó intézetbe került, amik szigorúak voltak, és inkább az elriasztás volt a céljuk.

Ez viszont megváltozott az 1990-es évekre, amikor a fiatalkorú (21 év alatti) elítéltek rehabilitációs központokba kerültek, amik kevésbé voltak szigorúak, és inkább az volt a céljuk, hogy megfelelően visszailleszkedjenek a fiatalok a társadalomba, miután letöltötték büntetésüket.

Lotti így össze tudta hasonlítani azokat a fiatalkorú bűnözőket, akik a két időszakban kerültek börtönbe, és megvizsgálta, hogy melyik csoport esetében nagyobb az esélye a visszaesésnek, további bűnök elkövetésének.

Eredményei azt mutatják, hogy

27 százalékkal nagyobb az esélye, hogy a szigorú intézetekbe került elítéltek a szabadulást követő nyolc évben újra bűncselekményt követnek el,

mint azoknak, akik rehabilitációs központba kerültek. Átlagosan hárommal több bűncselekményt követnek el, másfélszer több esetben állnak bíróság elé, ráadásul az elkövetett bűncselekmények is súlyosabbak.

Ezek alapján kijelenthető, hogy a börtönöknek – amellett, hogy a büntetés részeként a világtól elzárva tartják lakóikat – fontos célja kell, hogy legyen a rehabilitáció, amit nem a szigorú és kemény bánásmóddal érhetnek el. A tanulmány szerint egyértelműen van elrettentő ereje az emberek számára a rehabilitációs központoknak önmagukban is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA helyi közösségek tudnak legtöbbet tenni azért, hogy csökkenjen a bűnözésEgy tanulmány annak járt utána, hogy mennyire hasznosak a helyi nonprofit vállalatok a bűnmegelőzésben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet börtön bűnözés büntetés-végrehajtás kísérleti közgazdaságtan visszaesés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.