Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2020. június 28. 16:46 Élet

A helyi közösségek tudnak legtöbbet tenni azért, hogy csökkenjen a bűnözés

A közelmúlt amerikai eseményei kapcsán több helyen is felmerült, hogy rendőrök nélkül, a közösség saját megoldásai alapján könnyebben meg lehetne oldani, hogy csökkenjenek a bűncselekmények. A szakirodalomban azonban jóval kevésbé kutatott kérdés, hogy a közösségek milyen hatékonyan tudják csökkenteni a bűnözést a saját köreikben. Patrick Sharkey és szerzőtársai annak jártak utána tanulmányukban, hogy a helyi nonprofit szervezetek milyen hatással vannak a bűnmegelőzésre.

Az USA-ban a kilencvenes és a 2010-es évek között nagyjából felére csökkent a gyilkosságok, személyi sérülések vagy vagyoni káresetek száma. Ennek vizsgálatakor a legtöbb tanulmány a rendőri erő fejlesztésével vagy a szabályzatok szigorításával foglalkozik és azt a következtetést vonja le, hogy ezek segítették az ország bűnügyi helyzetének javulását.

Anekdotikus esettanulmányokból viszont egyértelműen látszik, hogy sokat tudnak tenni a helyi közösségek és szervezetek azért, hogy jobb és biztonságosabb hellyé alakítsák a környéküket. Los Angelesben szabadult elítéltek segítettek az utcák megtisztításában és megfizethető lakásokat építettek a nehezebb sorsú szomszédjaiknak. Washington Heightsban több szervezet összefogott, hogy megtisztítsák a parkokat, amik korábban drogdílereknek és használóknak adtak otthont. Bostonban az elhagyatott telkeket tisztították és zöldítették meg, amivel jelentősen csökkent a bűnözés ezeknek a területeknek a közelében.

Ha közelebbről vizsgálják a bűnesetek drasztikus csökkenését, akkor látszódik, hogy

azokon a helyeken csökken kimagaslóan a bűnözés a kilencvenes évek óta, amelyek az átlagnál rosszabb adottságúak.

 

Ezeken a helyeken tipikusan a helyiekre hárul a belső rend megteremtése, amit legtöbb esetben nonprofit szervezeteken keresztül oldanak meg.

Nagy adatbázisokon azonban az egyedi esetek tanulsága elveszik. A szerzők hangsúlyozzák, hogy az ismert korábbi kutatások hibája, hogy

nem veszi figyelembe, hogy a bűnmegelőzésre összpontosító nonprofitok megalapulása nyilvánvalóan gyakoribb ott, ahol erre szükség van,

 

vagyis magasabb a bűnesetek száma az átlagosnál. Ezt figyelmen kívül hagyva valóban úgy tűnhet, hogy a nonprofitok nem csökkentik a bűnözést, sőt egyes tanulmányok akár pozitív kapcsolatot is találhatnak (ugyanúgy, ahogy a rendőri erők növekedése is pozitívan korrelál a bűnesetek számával).

Sharkey-ék azonban egy olyan elemzési módszert használnak, amivel kiszűrhető ez a hatás. Ők két szinten becsülik meg a non-profitok hatását, amiben elsőként a bűnözéstől teljesen független non-profitok jelenlétével becsülik meg az elérhető források összegét, és ezzel kombinálva elemzik a bűnmegelőzéssel és közösséggel foglalkozó nonprofitok hatását a bűnözésre. Ezen kívül kiszűrik a különböző környékek egyediségét, amivel az eredményekbe nem számít bele annak a hatása, hogy a környék alapból rosszabb körülményű.

Az így korrigált, tehát a nonprofitok valódi hatását mérő elemzések meggyőző eredményeket mutatnak. Átlagosan, ha tízzel nő a helyi szervezetek száma, akkor 12 százalékkal csökken a gyilkosságok, 10 százalékkal az erőszakos bűncselekmények és 7 százalékkal a vagyontárgyakkal kapcsolatos bűnesetek száma.

Amikor megnézték, hogy ezek a hatások hogyan oszlanak meg a bűnmegelőzéssel és a közösséggel foglalkozó szervezetek között, a legnagyobb hatást

a függőség megelőzésével foglalkozó non-profitok érték el, esetükben tízzel több non-profit szervezet 23 százalékkal csökkentette a gyilkosságok számát

 és további 15, illetve 11 százalékkal a korábban említett bűncselekményekét. Nem sokkal maradnak le a helyi munkahelyek teremtésével foglalkozó szervezetek sem, esetükben a korábbi bűnesetek 21, 14 és 10 százalékkal csökkentek. Ezekhez képest eltörpül a hatása a

bűnmegelőzési szervezeteknek, amik mindössze pár százalékkal csökkentették az összes bűnesetet.

Ebből is látszik, hogy a hátrányos helyzetű környékeken a legnagyobb problémát a munkanélküliség és a kilátástalanságból következő függőségek okozzák. Ha támogatjuk a közösségeket, hogy meglegyenek az anyagi forrásaik a saját problémáik kezelésére, akkor hatékonyan tudnak megküzdeni ezekkel a nehézségekkel és mindenki számára biztonságosabbá válnak az utcák ennek hatására.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Amerika bűnözés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.