Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. április 17. 16:16 Élet

Éveken át pofátlanul vágták át a vendégeket, végül a járvány söpörte el Budapest legrosszabb éttermét

Aligha van olyan étterem, amely nagyobb kárt okozott volna a budapesti turizmusnak, mint a Váci utcai turistacsapdák közül is kiemelkedő Monarchia Old és elődje, a Galilei. A Váci utca és a Havas utca kereszteződésénél működő egység már a 2010-es évek elején Budapest legrosszabb étterme volt, de hiába jelent meg róla számos elborzasztó történet és hívták rá rendszeresen a rendőröket, végül a koronavírus-járvány söpörte el.

A Galileiről több cikk is megjelent 2013 környékén, miután a világ egyik legjelentősebb utazási platformján, a Tripadvisoron sorozatban jelentek meg róla felháborodott vélemények a vendégektől. Ezeknek az volt a lényege, hogy pocsék ételek párosultak arcpirító árakkal, igénytelen vendégtérrel, piti lehúzásokkal és agresszív személyzettel.

Az Origo akkori riportja szerint hetente kétszer hívták rájuk a rendőrséget az átvágott vendégek. A cikkben tagadta a vádakat az éttermet üzemeltető Csöppű család, amely a Galilei mellett több, vendégek által szintén nagyon lepontozott vállalkozást is üzemeltetett a Váci utcában.


Az Index 2010-es, turistacsapdákról forgatott videójában is szerepelt a Galilei 4:54-től. Akkor 2400 forint volt egy sör és 1600 forintot számoltak fel a kenyérért

A 444 egyik akkori cikkében az étterem több volt munkatársa is megosztott részleteket a hely működéséről. Néhány kiragadott mondat ezekből:

  • A maradék ételt felhasználták újra és újra.
  • A használt korsókat csak ritkán mosták el.
  • Volt olyan, hogy kint hagyták véletlenül a húst a kocsiban egy napra, másnap aztán több fűszert kellett használni hozzá.
  • Olívás spagettivel nem egyszer előfordult, hogy se olívaolaj, se bogyó nem volt, ezt sima étolajjal és zöldborsóval pótolták. Ha valaki rákérdezett, hogy ez mi, akkor a bevált a szöveg az volt, hogy: „ez a magyar olíva”.
  • Ketchup/majonéz/mustár egyszerűen nem volt. Pontosabban a szokásos kis dobozok ki voltak rakta, de mind üres volt. Ha egy vendég szólt, hogy az adott szett üres, akkor vittek neki egy másik üreset, azzal a címszóval, hogy úgyis megunja, és nem fog még egyszer szólni.

A cikkek hatására lépett az V. kerületi önkormányzat, és visszavonta a Galilei teraszának közterület-használati engedélyét. A helyén nyílt meg a Monarchia Old, amely formálisan kikerült Csöppűék irányítása alól, azonban nagyjából ugyanott folytatta, mint Galilei. A Tripadvisoron jelenleg is az utolsó a nagyjából háromezer regisztrált budapesti étterem közül. A 815 értékelés közel 80 százaléka (643) alapján „szörnyű” az étterem, és a Google-ön olvasható értékelések is hasonlóak.

A vendégek ismét visszatérően pocsék ételekre, mocsokra, rejtett költségekre, részeg pincérekre vagy fenyegető fellépésre panaszkodtak. Néhány kiragadott mondat az értékelésekből:

  • Az étel hideg volt, a személyzet bunkó, az asztal mocskos.
  • Borzalmas. Ez egy turistacsapda. Az étel mikrózott, ízetlen. A tányérok és az evőeszközök mocskosak.
  • Itt volt a legundorítóbb wc, ahol valaha jártam.

Szinte kizárólag külföldi turisták hagytak véleményeket, és többen életük legrosszabb éttermi élményei közé sorolták a látogatásukat.

A nyilvánvaló átverések ellenére az étterem továbbra is működhetett és folytathatta a vendégek átverését. A Tripadvisoron 2020 februárjában is érkeztek elmarasztaló vélemények a Monarchia Oldról, a járvány miatt azonban tavaly márciusban kénytelen volt bezárni az étterem.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy omlott össze a magyar turizmus, mintha lenne tengerünkA 27 tagország közül mindössze öt-hat olyan lehetett, ahol nagyobbat esett a szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma, mint Magyarországon.

Azóta az is eldőlt, hogy már nem is fog újranyitni a Monarchia Old, az üzlethelyiség kiadóvá vált. A Csöppű család egyik tagja azt mondta telefonon, hogy az ingatlan az övék, de az éttermet hivatalosan már nem ők üzemeltették, bár azt nem árulta el, hogy ki (a Tripadvisorra feltöltött számlák alapján az üzemeltetők között a család üzlettársa is szerepelt).

Csöppű Zsolt szerint fél éve próbálják kiadni ezt és egy másik üzlethelyiségüket a Váci utcában, de még érdeklődők sem akadnak. Tudomása szerint az egész Váci utcában hasonló a helyzet: ismerősei kiadó ingatlanjai iránt sincsenek érdeklődők. Annak ellenére nem találnak bérlőt, hogy 10-30 százalékkal vitték eddig lejjebb a bérleti díjakat.

A Váci utca jelentős változás előtt át, a múlt héten 15 kiadó üzlethelyiséget számoltam össze a sétálóutcában, számos üzlet pedig átalakítás alatt áll. Főleg a Szabad sajtó út*A cikk eredeti verziójában tévesen Rákóczi út szerepelt helyette. és a Fővám tér közötti szakaszon vannak kiadó üzletek, ahol jellemzően kisebb magyar vállalkozások működnek, ellentétben a Vörösmarty tér környékével, amelyet globális üzletláncok boltjai uralnak. Főleg egykori éttermek és szuvenírboltok helyiségeit hirdetik, és van egy 2200 négyzetméteres kiadó üzletház is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzermilliárd forinttal kevesebbet költöttek Magyarországon a külföldiek tavalyVásárolni is sokkal kevesebben jöttek, de a szabadidős turizmus teljesen összeomlott. A városnézők háromnegyede tűnt el.

Élet belváros Budapest turizmus vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2021. június 18. 06:21 Élet

Egészen dermesztő, ahogy a rovarvilág észrevétlenül kipusztul körülöttünk

Sokan már évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek a földi élet szempontjából alapvető fontosságú jelenségre, amit az elmúlt években számos kutatással alátámasztották.

Fabók Bálint
2021. június 17. 06:23 Élet, Vállalat

Belefáradtak a multis és a gyári munkába, létrehoztak egy példamutató biogazdaságot

Hosszú évek munkájával hozták létre a permakultúrás tanyát a Vértes dombjai között, főleg szörpök készítéséből élnek meg.

Fabók Bálint
2021. június 14. 11:26 Élet

A magyar határnál is felbukkantak a pár forintért árult házak

A magyar határnál fekvő Légrádon egy kunáért kínálnak ingatlanokat, Kolumbiából is volt érdeklődés.

Fontos

Stubnya Bence
2021. június 19. 07:00 Podcast

Júliusban elindulhat a kormány új rezsiharca Brüsszelben

Az uniós klímavédelem egyik legkomolyabb reformjának vitája kezdődik hamarosan. De milyen hatással lesz ez az országra? Bart Istvánnal és Muth Dániellel beszéltük át az e heti G7 Podcastban.

Fabók Bálint
2021. június 18. 16:50 Közélet

„Fizetés alig van, megbecsülés nulla” – miért merült fel, hogy tüntessenek az ápolók?

A járvány csillapodásával ismét felmondhatnak az ápolók, és szakmai szervezetek szerint több ezren hagyhatják el az évek óta emberhiányos ágazatot.

Avatar
2021. június 16. 17:05 Világ

Megrengeti a világunkat, ha a koronavírus egy kínai laborból szabadult el?

Szakértő szerzőnk hat pontban foglalja össze, mit várhatunk a laborelmélet beigazolódásának következményeként.