Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. március 9. 12:49 Adat

Ezermilliárd forinttal kevesebbet költöttek Magyarországon a külföldiek tavaly

Az egy évvel korábbinak alig több mint felére eshetett vissza a külföldiek magyarországi költése 2020-ban. Ez azt jelenti, hogy legalább ezermilliárd forinttal kisebb összeget hagytak az országban. Nem meglepő módon a távolabbi országok esetében nagyobb volt a visszaesés, de a környező országokból is nagyjából feleződött mind a beutazások száma, mind a nálunk elköltött összeg.

Bevásárolni még csak-csak jöttek, üdülni nem

A KSH adatai szerint 2019-ben a külföldiek magyarországi kiadásai meghaladták a 2310 milliárd forintot, tavaly azonban jó eséllyel az 1300 milliárdot sem érték el. Teljesen biztos adatot azért nem lehet mondani, mert a statisztikai hivatal a koronavírusjárvány miatt nem tudott pontos becslést végezni. Olyannyira nem, hogy a második negyedévre egyáltalán nem közöltek adatot*Ebben a negyedévben a határzár miatt szünetelt az adatfelvétel., de az év többi időszakára is hangsúlyozták, hogy a számok körül a szokottnál nagyobb a bizonytalanság.

Mindenesetre a második negyedév nélkül a külföldiek költése 965 milliárd forint volt. Az év egészében így becslésünk szerint valahol 1200 és 1270 milliárd forint között lehetett az az összeg, amit a Magyarországra érkezők nálunk hagytak*A sáv felső határa úgy jön ki, ha a második negyedévre is az év többi részére jellemző visszaeséssel számolunk. Ez azonban valószínűleg optimista becslés, mivel a második negyedév korlátozó intézkedései kifejezetten súlyosan érintették a turizmust. Éppen ezért a hasonló lezárásokkal sújtott utolsó negyedéves csökkenéssel is végeztünk egy becslést a második negyedévre, ez lett a sáv alsó határa..

Nem meglepő módon a különböző termékek és szolgáltatások esetében elég eltérő volt a külföldiek keresletének változása. Az egyetlen kategória, amely bővülni tudott, a tanulás, de az átlagnál kisebb volt a visszaesés az üzemanyagvásárlás, illetve a tartós fogyasztási cikkek esetében is, míg az élelmiszerre és italra elköltött összeg nagyjából az átlagnak megfelelő mértékben csökkent. Ennek az a magyarázata, hogy

a bevásárolóturizmus is csökkent ugyan, de jóval kisebb mértékben, mint a szabadidős.

Üdülési céllal például az év egészében 60, városnézésre 75 százalékkal érkeztek kevesebben az országba 2020-ban, mint 2019-ben, a vásárlás miatt beutazók száma viszont csak megfeleződött.

Ennek megfelelően a szabadidős turizmushoz köthető kiadások kivétel nélkül jelentősen csökkentek. A szállásra és étkezésre költött összeg majdnem kétharmadával zuhant, a közlekedésre fordított ennél is nagyobb mértékben, kulturális programokra pedig mindössze ötödannyit költöttek a külföldiek, mint egy évvel korábban.

A környező országokból

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a távolabbi országokból érkezők számában, illetve költésükben különösen nagy volt a visszaesés. A környező államok esetében a bevásárolóturizmus, illetve a tanulás és munka miatt beutazók némileg javítottak a statisztikákon, de így sem volt olyan ország, ahonnan többen jöttek volna tavaly, mint egy évvel korábban.

A legfontosabb küldő országok közül a német, osztrák, szlovák és román beutazások száma nagyjából feleződött. A távolabbi, és a járvány első hulláma által jobban sújtott európai államok esetében azonban már inkább 60-70 százalékos volt a visszaesés, az Európán kívülieknél pedig ennél is nagyobb.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat járvány költés koronavírus turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.