Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. március 18. 16:02 Adat

Úgy omlott össze a magyar turizmus, mintha lenne tengerünk

Uniós összevetésben is nagyot zuhant tavaly Magyarországon a turizmus. Az Eurostat napokban frissített előzetes adatai szerint a 27 tagország közül mindössze öt-hat olyan lehetett, ahol nagyobbat esett a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma, mint Magyarországon. A szektor azokban az országokban sínylette meg leginkább a járványt, ahol az ágazat főleg a külföldi vendégekre épít. Bár Magyarország nem kifejezetten ilyen, ám nálunk a belföldi turizmus is nagyon nagyot esett, hiába ettől várták a csodát az iparágban.

Mintha tengerünk lenne

Az unió egészében nagyjából lefeleződött a szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 2019-ről 2020-ra. A nemzetközi utazási korlátozások eredményeként azonban a visszaesés nem volt egységes a belföldi és külföldi turisták körében. Utóbbiak kétharmadával kevesebb éjszakára foglaltak szállást, de nem egy olyan ország volt, ahol a 80 százalékot is meghaladta a zuhanás mértéke. A belföldi turizmus ezzel szemben három tagállamban még bővülni is tudott, és csak néhány országban zsugorodott 40 százaléknál többet.

Magyarország azonban épp ilyen volt. Nálunk amellett, hogy a külföldi vendégéjszakák bő háromnegyede eltűnt, belföldi vendégéjszakából is 40 százalékkal kevesebb volt, mint 2019-ben. Így összesen ebben a mutatóban 57,5 százalékkal esett vissza a szektor teljesítménye.

Ennél nagyobb zuhanás csak olyan tengerparti országokban volt, amelyeknél a külföldi vendégek szerepe sokkal meghatározóbb, mint itthon. Sőt, még ezek között is akadt olyan, ahol kisebb hanyatlást tapasztaltak: Horvátországban ugyan a szálláshelyeken nyolcból hét éjszakát külföldiek töltenek el, de összességében arányaiban így is némileg kisebb visszaesést mutatnak az adatok.

Azok közül az országok közül, ahol nagyjából hasonló a szektor szerkezete, mint itthon, Csehországban és Szlovákiában is csak 45 százalékos visszaesést mértek, Hollandiában pedig mindössze 30-at. A hollandok egyébként ezzel a legjobb teljesítményt hozták össze az egész EU-ban.

Kockázatos volt a nyitás

Érdekes még Ausztria helyzete, náluk ugyanis kifejezetten nagy a határon túlról érkező turisták aránya, az év egészében azonban mégis az egyik legkisebb visszaesést hozták össze, a külföldi vendégéjszakák száma pedig messze náluk csökkent a legkisebb mértékben. Ennek magyarázata az, hogy Ausztriában a síszezon miatt az évnek az a szakasza, amikor még nem voltak érvényben a korlátozások, kifejezetten erős turisztikai szempontból. Olyannyira, hogy január-februárban szinte pontosan annyi éjszakát töltenek el náluk külföldiek, mint július-augusztusban. Tavaly év elején pedig nemhogy csökkent volna a forgalom, de még látványosan nőtt is az osztrák síparadicsomokban, aminek meg is lett az eredménye: az járvány első hullámának egyik legfontosabb európai gócpontja épp egy ilyen ausztriai turistaközpont, Ischgl volt.

Az ilyen egyedi esetektől eltekintve azonban

a visszaesés mértéke elég jelentős mértékben attól függött, milyen ütemben sikerült felpörgetni a turizmust nyáron, az első és a második hullám között.

Tavaly áprilisban az első karanténidőszak lényegében mindenhol lenullázta a szektort, voltak azonban olyan tagállamok, ahol már májusban látszott némi elmozdulás a mélypontról, július-augusztusra pedig egészen összeszedte magát az ágazat. Hollandiában például nyáron még nőtt is a vendégéjszakák száma, de 10 százalék alatti volt a visszaesés egy-egy hónapban Dániában, Szlovéniában, illetve Németországban is. Más országokhoz viszonyítva a cseheknél sem volt rossz a nyár, náluk azonban a nyitás hamar visszaütött, hiszen ősz óta egyértelműen Csehországot sújtja a legjobban a járvány az egész világon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon" - kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnakA járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

 

Magyarországon az európai átlagnál lassabban pörgött föl, és a szeptemberi zárás miatt gyorsabban esett vissza a turizmus teljesítménye. A főszezon azonban elég eltérően sikerült az ország különböző pontjain: miközben a Balatonnál a belföldi vendégek nagyrészt pótolni tudták a kieső külföldieket, a főváros turizmusa már egy éve teljesen romokban van.

Ezt megerősítette a KSH mai adatközlése is a magyar turizmus januári teljesítményéről: a kereskedelmi szálláshelyeken*szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2020 januárjához képest – amikor idehaza még nem volt járvány – 90 százalékkal csökkent. Ezen belül a belföldi vendégeknél 86, a külföldieknél 94 százalékos volt a visszaesés. Ez persze már csak azért sem meglepő, mert tavaly november 10. után a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló védelmi intézkedések értelmében a kereskedelmi szálláshelyek turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket fogadhatnak.

Régiók szerint a KSH annyit emelt ki, hogy a belföldi vendégek esetében a visszaesés a balatoni régiót érintette a leginkább, a külföldieknél pedig emellett Budapestet is. A Balatonnál 99, Budapesten 97 százalékkal csökkent a külföldi vendégéjszakák száma 2020 januárjához képest.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBértámogatást kérnének a magyar szállodák az összeomló turizmus miattAz árak nem fognak esni, zárva tartó hotelek viszont lesznek. A szektor újabb segítséget várna, hogy meg lehessen őrizni a még megmaradt munkahelyeket.

Adat covid koronavírus turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Bucsky Péter
2022. szeptember 25. 04:34 Adat, Közélet

Rogán 446 milliót, a legszegényebb államtitkár 4 milliót keresett tavaly

A miniszterek és az államtitkárok vagyoni helyzete között óriási a különbség. Orbán Viktornál 27-en is többet keresnek. A szja-kedvezményekkel százmilliót spórolnak a miniszterek, de Rogán Antal nem él a kedvezménnyel.

Jandó Zoltán
2022. szeptember 15. 13:08 Adat, Pénz

Most tetőzhet az infláció az építőiparban, 26 százalékon

Az előző negyedévekben rendre 3-5 százalékponttal nőtt az infláció, most alig eggyel, és volt már olyan szegmens is, ahol stagnált, igaz 27 százalékon.

Fontos

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Ne hagyd ki