Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. március 11. 09:56 Élet

Miért nőhet a foglalkoztatottság, ha emelik a minimálbért?

Milyen hatása van a minimálbérnek a foglalkoztatottságra? Miért van szükség egyáltalán minimálbérre, és mi a kapcsolat a minimálbér és a termelékenység közt? Lindner Attila, a londoni UCL egyetem közgazdászoktatója saját minimálbérről szóló kutatásairól beszélt a Rajk Szakkollégium által megrendezett nemzetközi tudományos konferenciasorozaton.

A minimálbérrel kapcsolatos közpolitikai és tudományos viták nem új keletűek, a történet pedig többről szól, mint egy átlagos munkaerőpiaci szabályozás elemzése. A kérdést az 1940-es években zajló tudományos vitáig lehet visszavezetni, ahol két kutató a Franklin D. Roosevelt elnök által az Egyesült Államokban 1938-ban bevezetett szövetségi minimálbér hatásán vitatkozott.

A vita egyik oldalán George Stigler későbbi Nobel-díjas közgazdász, a chicagói árelmélet atyja állt (1946). Az árelmélet szerint az alacsonyan képzett munkaerő homogén, tehát ezek a munkások viszonylag könnyen helyettesíthetőek egymással; sok cég versenyez a dolgozók munkaerejéért, ráadásul a munka, amit el kell végezzenek, szintén nagyon standardizált. Tipikus példa a takarítói munkakör, amihez nem kell magas végzettség, relatíve könnyen elvégezhető, és egyszerűen ellenőrizhető a munka minősége.

Mi történik, ha ilyen feltételek mellett a munkaerőpiacon az állam minimálbért vezet be? A folyamatot az alábbi ábra szemlélteti, ahol a minimálbér nélküli piaci egyensúly mellett kialakuló ár (w*) helyére egy annál magasabb minimálbér (MW) lép. Ennek következtében a foglalkoztatottság csökkenni fog a minimálbér nélküli állapothoz képest. Az elmélet szerint minimálbér mellett hatékonyságvesztés történik, mivel sok olyan ember van, aki alacsonyabb bér mellett még találna munkát, de minimálbér mellett a cégek őket a megnövekedett bérköltségek miatt már nem foglalkoztatják.

A vita másik oldalán Richard Lester, a Princeton egyetem közgazdásza állt. Ő modellezés helyett adatokat gyűjtött, vállalatvezetőket kérdezett meg arról, hogy mi határozza meg a foglalkoztatottak számát az alacsonyan képzett munkaerőt alkalmazó cégeknél. A kutatásban azt találták, hogy a vállalat termelési szintje a legfontosabb, a megkérdezettek mindössze 20 százaléka mondta azt, hogy a munkaerőköltségnek fontos szerepe van. Eszerint a munkaerőköltség kismértékű emeléséből nem következik a foglalkoztatottság csökkenése.

A kérdésben az 1950-es években Milton Friedman is megszólalt. Az 1953-ban megjelent, A pozitív közgazdaságtan módszertana című kötetében amellett érvelt, hogy bár a modellek feltételezései lehetnek életszerűek vagy leegyszerűsítők, mégis akkor jó egy modell, ha képes megmagyarázni, hogy mi történik. Nem az a fontos kérdés, hogy mit mondanak a vállalatvezetők a feltételezésekről, hanem az, hogy a modell mennyire magyarázza a valóságot. Friedmannel párhuzamosan pedig számos empirikus kutatás született, amelyek megmutatták, hogy a minimálbér kapcsolatban van a foglalkoztatottság csökkenésével, tehát a chicagói árelmélet ekkor kiállta a próbát.

A konszenzus végét az 1990-es évek közepe hozta el, amikor David Card és Alan Krueger New Jersey-ben vizsgálta a minimálbér emelésének hatását. A béremelés előtti és utáni foglalkoztatottsági adatokat hasonlították össze, de úgy, hogy közben azt is megnézték, hogy mi történik a szomszédos Pennsylvania államban, ahol nem volt minimálbér-emelés. Tehát Pennsylvaniát kontrollcsoportként használva, a minimálbér-emelés hatása a két állam foglalkoztatottságváltozásának különbsége lesz. Nagy meglepetésre azt találták, hogy a minimálbér emelése növelte a foglalkoztatottak számát New Jersey-ben. Ekkor ezt az eredményt több neves közgazdász is erősen támadta.

Mégis mi lehet a probléma a sztenderd chicagói elmélettel? Miért nem lehet alkalmazni a munkaerőpiacra? Az biztos, hogy sok versenyző cég van a munkaerőpiacon, tehát verseny az van. De valóban egyformák-e a munkahelyek a munkavállalók számára? Ez már közel sem feltétlen igaz, például nem ugyanolyan dolgozni a McDonald’s-nál vagy a Burger King-nél. Vannak a két munkának hasonló, de különböző aspektusai is. Olyan tényezők játszhatnak szerepet a munkahely megválasztásában, mint például az otthontól való távolság, a munkahelyi környezet, a főnök. Továbbá minden munkavállaló mást gondol arról, hogy mi a fontos számára. Tehát a homogenitás egy kicsit tágabb kontextusban már nem állja meg a helyét.

Ebből az következik, hogy a munkahelyek is különbözőek, ez a differenciálás pedig piaci erőfölényhez vezet. Ha néhány ember pont nála szeretne dolgozni, akkor egy vállalat akkor is fel tudja venni őket, ha a termelékenységük alatt fizeti őket. Emiatt elválik a dolgozó termelékenysége és bére, vagyis a dolgozóknak kevesebb bért fizetnek, mint amennyit a munkájuk ér. Egyensúlyban pedig érdemesebb kevesebb dolgozót alacsony bér és magas haszonkulcs mellett foglalkoztatni. A modell fő előre jelzése, hogy

  • a munkahelyen az emberek azt érzik, hogy alul vannak fizetve a hozzáadott értékükhöz képest;
  • a legtöbb ember azt érzi, hogy lenne olyan hely, ahol jobban megfizetnék, csak az nem ideális hely más szempontból (például messze van a lakóhelytől);
  • ugyanolyan képességű és hatékonyságú dolgozók egyes cégeknél többet keresnek, mint máshol (van vállalati szintű bérprémium);
  • a hatékonyabb, nagyobb cégek magasabb vállalati bérprémiumot fizetnek.

Vajon ebben a modellben mi történik a foglalkoztatottsággal a minimálbér emelésének hatására? A legkevésbé hatékony cégek, amelyek addig éppen csak túléltek, bezárnak a megemelkedett bérköltség miatt. A hatékonyabb cégek emelik a béreket, ami csökkenti a haszonkulcsukat. Mivel a megemelt bérek sok cégnél még mindig a termelékenység alatt vannak, a béremelés nem vezet a foglalkoztatottság csökkenéséhez, sőt, az alacsonyabb haszonkulcs mellett a vállalat több dolgozót kíván foglalkoztatni, hogy behozza a veszteségét. Tehát a munkaerő a kevésbé hatékony cégektől a hatékonyabbakhoz vándorol, ami növeli a termelékenységet. A megmaradt cégek pedig, noha többet fizetnek, más szempontokból kevésbé kedvező munkahelyek.

Ennek a reallokációnak a szerepét vizsgálja Lindner és szerzőtársai (2020) legújabb tanulmánya. A 2015-ös német minimálbér bevezetését vizsgálták, ami egy meglehetősen nagy munkaerőpiaci sokk egy béremeléshez képest. Egy kapcsolt vállalati-dolgozói szintű adminisztratív adatbázist használtak, amely az összes német dolgozó munkatörténetét tartalmazza. Ennek az adatbázisnak a segítségével vizsgálták, hogy hogyan változtak a bérek, a foglalkoztatottság és a vállalatok minősége a minimálbér bevezetése után. „Kontrollcsoportként” a minimálbér bevezetése előtti időszakban megfigyelt trendeket és a jobban fizetett dolgozók bérét használták.

A kutatás során megmutatták, hogy a bérek csak ott emelkedtek, ahol eleve alacsonyan voltak – ez érthető, hiszen a minimálbérnek pont ez a célja –, ugyanakkor az intézkedésnek nem volt hatása a magasabb bérekre. A foglalkoztatottság – a stigleri árelmélettel ellentétben – pedig nemhogy csökkent, hanem minimálisan emelkedett is az alacsony bérű munkások között. Ez az emelkedés pedig nemcsak a foglalkoztatottságra, hanem a vállalati bérprémiumra is elmondható. Ez amiatt lehet, mert azok a dolgozók, akik a béreloszlás alján voltak, olyan típusú vállalatokhoz mentek el dolgozni, amelyek már a minimálbér bevezetése előtt is magasabb bérprémiumot fizettek. Tehát van egyfajta reallokáció, ahol

a munkaerő a kevésbé hatékonytól a hatékonyabb cégekhez vándorol.

Azt is megmutatták, hogy az átlagos ingázási idő is nőtt ezeknél munkáknál, ami szintén a reallokáció szerepét támasztja alá. Az alacsonyabb keresetű térségekben, ahol a minimálbér bevezetése nagyobb alkalmazkodást kívánt, jobban emelkedtek a bérek, nem csökkent a foglalkoztatottság, viszont visszaesett a cégek száma, és emelkedett az átlagos cégméret, továbbá az átlagos termelékenység is.

Összességében elmondhatjuk, hogy a sztenderd versenyző modell nem tudja jól megfogni, pontosan mi történik a munkaerőpiacon, a minimálbér pedig bizonyos esetekben – mint Németországban – növelheti a foglalkoztatottak számát és a gazdaság termelékenységét. Ahogy más esetekben, itt is működik az úgynevezett második legjobb megoldás elmélete: ha van egy meglévő piaci tökéletlenség (mint a piaci erőfölény), akkor egy másik tökéletlenség (mint itt a minimálbér) segíthet.

Lindner Attila teljes előadása megtekinthető a Facebookon 1 óra 22 perctől.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNő a magyar minimálbér, de a tisztességes szint még arrébb van az EU szerintAz Európai Bizottság célul tűzte ki, hogy a minimálbérből minden tagországban meg lehessen élni, ám ennek elérése nem tűnik egyszerűnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet minimálbér minimálbér-emelés munkaerőpiac rajk szakkollégium Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.