Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 7. 09:19 Élet

Nem tudják a klímakutatók, hogy miért, de hirtelen sokkal rosszabbak lettek a klíma-előrejelzések

A Bloomberg arról a rendkívül aggasztó jelenségről ír, hogy az elmúlt 12 hónapban felborult a klímakutatás egyik 40 éve szilárdnak hitt előrejelzése. A klímaváltozás hatásainak jóslására rengeteg modellt dolgoztak már ki, és ezek a modellek a technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre megbízhatóbbnak tűntek, az eredmények pedig eddig általában mindig azt a végkövetkeztetést hozták, hogy ha a légköri szén-dioxid mennyisége eléri az ipari forradalom előtt mért szint kétszeresét, akkor az évszázad végére a Föld átlaghőmérséklete 3 Celsius fokkal lesz magasabb.

Ez az eredmény azért különösen fontos, mert az egyik olyan szakmai konszenzusnak számít, amelyre minden eddigi akcióterv épült. Ráadásul az is növelte a hitelességét, hogy az alapjául szolgáló modellek már a hetvenes évektől kezdve jól jósolták meg, hogy mi fog történni – vagyis a valóság igazolta az előrejelzéseket.

Most azonban már szinte senki sem biztos abban, hogy a konszenzus megmaradhat.

Az utóbbi hónapokban ugyanis sorra olyan munkákat közöltek a kutatók, amelyek 3 foknál jóval nagyobb hőmérséklet emelkedést jósolnak.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy már a 3 fok is nagyon komoly következményekkel jár, az újabb számolások eredményeként közzétett 4,3-5,6 fok közötti emelkedés viszont alapjaiban írhatja át már a közeljövőnket is.

Ha nem fogjuk vissza érdemben a károsanyag kibocsátást, akkor az ipari forradalom előtti szén-dioxid szint dupláját várhatóan még a 21. század utolsó évtizedében, azaz 2090-2100 között elérjük. Ha azonban ekkorra nem 3, hanem 5 foknál is nagyobb lesz az átlaghőmérséklet emelkedése (a kiindulási időszak adataihoz képest), akkor az nem csak azt jelenti, hogy sokkal rosszabb lesz a helyzet, hanem azt is, hogy az embernek sokkal kevesebb ideje lesz felkészülni a drasztikus változásokra, mint eddig gondoltuk.

A kutatók a Bloombergnek azt mondták, nagyon remélik, hogy az új számításaik tévesek, az azonban eléggé aggasztó, hogy a sok jónevű intézmény mind egyformán, a kedvezőtlen irányba kezdett tévedni. A klímakutató intézetek folyamatosan publikálják az új eredményeiket, idén is sok újabb közlemény várható, és az 5 fok feletti új szakmai konszenzus csak akkor jöhet létre, ha a jelenleginél több kutatás erősíti meg. Addig marad az eddig soha nem látott mértékű bizonytalanság.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bizonytalanság klímaváltozás kutatás szén-dioxid Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.