Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 27. 10:57 Élet

IKEA-házakba menekülnének az elszálló lakásárak elől

Idehaza kevéssé ismert, de az IKEA-nak van egy házépítéssel foglalkozó leányvállalata, amelynek célja, hogy megfizethető áron dobjon piacra lakásokat. A lakberendezési vállalat a szintén svéd – és Magyarországon ugyancsak jelen lévő – Skanska ingatlanfejlesztő társasággal közösen alapította meg a Boklok nevű céget, amely 1997-től napjainkig 11 ezer otthont húzott fel Dániában, Finnországban, Norvégiában és Svédországban.

A BBC most annak kapcsán írt a vállalatról, hogy az angliai terjeszkedésre készül. A dél-angliai Worthing önkormányzata arra készül, hogy megállapodjon a céggel 162 lakás felépítéséről egy lízingbe adott területen. Ennek értelmében 45 lakással az önkormányzat rendelkezhetne, ahova olyan rászorulók költözhetnek, akik piaci áron nem tudnának lakást bérelni a városban. A településen egy átlagos lakóingatlan 11 évnyi fizetésbe kerül, míg az országos átlag csak nyolcszoros.

„A jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben még a teljes állásban dolgozók számára is nagyon nehéz saját otthont vásárolni. Ez a kezdeményezés remek lehetőséget biztosít számukra anélkül, hogy el kellene költözniük a városból”

– mondta a BBC-nek az önkormányzat illetékese. Annál is inkább, mert a Boklok maga is a megfizethető lakhatást tűzte a zászlajára, így vélhetően a maradék 117 lakásért sem a piaci ár tetejét kérné el.

A tervek szerint az építkezés jövő szeptemberben kezdődik, és az első otthonokat 2021-re állítják össze. A koncepció része, hogy a lehető legtöbb elemet gyáron belül állítják elő, így a terepen végzett munka leegyszerűsödik és lerövidül. A cég honlapja szerint egy kisméretű lakóházat akár egy nap alatt is fel tudnak húzni.

Környezetvédelmi megfontolások miatt fa tartószerkezeteket használnak, és a felhasznált anyag kevesebb mint egy százalékából lesz csak hulladék. Így az építkezés környezeti lábnyoma állítólag a hagyományos eljárás felét sem éri el. Ez persze nem csak fenntarthatósági szempontból előnyös, költségeket is meg lehet takarítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKettészakadt a budapesti panelmezőny, már nem a Pók utca a legdrágább lakótelepÚj adatbázist építettünk, hogy eldöntsük az örök kérdést: melyik a legdrágább és melyik a legolcsóbb panel lakótelep? Az utóbbi évek eszeveszett áremelkedése nem ugyanúgy érintette a paneleket.

Még a válság előtt volt egyébként a Bokloknak egy brit piaci próbálkozása Észak-Angliában, de attól idő közben minden bizonnyal megvált, mivel jelenleg nincs aktív jelenléte az Egyesült Királyságban.

Valószínűtlen, hogy egyszerre más új piacokra is be akarna lépni a cég, de lassan a hazai lakáspiaci helyzet is megérik egy ilyen szereplő megjelenésére. Az ingatlan.com tavalyi adatai szerint Budapesten átlagosan hét és fél évnyi fizetésből (annak teljes összegéből) lehetett egy 50 négyzetméteres lakást megvásárolni, míg a Takarék Index idén tavaszi kutatása szerint 8,5 évnyi átlagjövedelem kellett egy 60 négyzetméteres lakás megvásárlásához a fővárosban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA budapesti lakásár-robbanás, ahogy még sosem láttadTérképre raktuk az utcák átlagos négyzetméterárait, és elég látványos lett. De egy érdekes történet is kirajzolódik a város ingatlanpiacáról.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet boklok Ikea lakásárak skanska Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.