Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 27. 10:57 Élet

IKEA-házakba menekülnének az elszálló lakásárak elől

Idehaza kevéssé ismert, de az IKEA-nak van egy házépítéssel foglalkozó leányvállalata, amelynek célja, hogy megfizethető áron dobjon piacra lakásokat. A lakberendezési vállalat a szintén svéd – és Magyarországon ugyancsak jelen lévő – Skanska ingatlanfejlesztő társasággal közösen alapította meg a Boklok nevű céget, amely 1997-től napjainkig 11 ezer otthont húzott fel Dániában, Finnországban, Norvégiában és Svédországban.

A BBC most annak kapcsán írt a vállalatról, hogy az angliai terjeszkedésre készül. A dél-angliai Worthing önkormányzata arra készül, hogy megállapodjon a céggel 162 lakás felépítéséről egy lízingbe adott területen. Ennek értelmében 45 lakással az önkormányzat rendelkezhetne, ahova olyan rászorulók költözhetnek, akik piaci áron nem tudnának lakást bérelni a városban. A településen egy átlagos lakóingatlan 11 évnyi fizetésbe kerül, míg az országos átlag csak nyolcszoros.

„A jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben még a teljes állásban dolgozók számára is nagyon nehéz saját otthont vásárolni. Ez a kezdeményezés remek lehetőséget biztosít számukra anélkül, hogy el kellene költözniük a városból”

– mondta a BBC-nek az önkormányzat illetékese. Annál is inkább, mert a Boklok maga is a megfizethető lakhatást tűzte a zászlajára, így vélhetően a maradék 117 lakásért sem a piaci ár tetejét kérné el.

A tervek szerint az építkezés jövő szeptemberben kezdődik, és az első otthonokat 2021-re állítják össze. A koncepció része, hogy a lehető legtöbb elemet gyáron belül állítják elő, így a terepen végzett munka leegyszerűsödik és lerövidül. A cég honlapja szerint egy kisméretű lakóházat akár egy nap alatt is fel tudnak húzni.

Környezetvédelmi megfontolások miatt fa tartószerkezeteket használnak, és a felhasznált anyag kevesebb mint egy százalékából lesz csak hulladék. Így az építkezés környezeti lábnyoma állítólag a hagyományos eljárás felét sem éri el. Ez persze nem csak fenntarthatósági szempontból előnyös, költségeket is meg lehet takarítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKettészakadt a budapesti panelmezőny, már nem a Pók utca a legdrágább lakótelepÚj adatbázist építettünk, hogy eldöntsük az örök kérdést: melyik a legdrágább és melyik a legolcsóbb panel lakótelep? Az utóbbi évek eszeveszett áremelkedése nem ugyanúgy érintette a paneleket.

Még a válság előtt volt egyébként a Bokloknak egy brit piaci próbálkozása Észak-Angliában, de attól idő közben minden bizonnyal megvált, mivel jelenleg nincs aktív jelenléte az Egyesült Királyságban.

Valószínűtlen, hogy egyszerre más új piacokra is be akarna lépni a cég, de lassan a hazai lakáspiaci helyzet is megérik egy ilyen szereplő megjelenésére. Az ingatlan.com tavalyi adatai szerint Budapesten átlagosan hét és fél évnyi fizetésből (annak teljes összegéből) lehetett egy 50 négyzetméteres lakást megvásárolni, míg a Takarék Index idén tavaszi kutatása szerint 8,5 évnyi átlagjövedelem kellett egy 60 négyzetméteres lakás megvásárlásához a fővárosban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA budapesti lakásár-robbanás, ahogy még sosem láttadTérképre raktuk az utcák átlagos négyzetméterárait, és elég látványos lett. De egy érdekes történet is kirajzolódik a város ingatlanpiacáról.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet boklok Ikea lakásárak skanska Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.