Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. március 2. 11:58 Élet

Tovább drágul a vaj és az olíva, mert a fél világ rákapott

Látványos áremelkedést okozott, hogy a világ tehetősebb részén sokan megfogadták az egészségügyi szakemberek tanácsait, és a zsiradékok felé fordultak. Na nem a disznózsírra kell gondolni, hanem az avokádóra, olívaolajra, lazacra, valamint a vajra. Ezek iránt annyira megugrott a kereslet, hogy a termelés sok esetben nem tudja tartani a lépést.

A táplálkozástudományi szakemberek egy ideje azt tanácsolják, hogy kerüljük az iparilag feldolgozott zsiradékokat, és helyettük természetes forrásból származókat fogyasszunk. Sokan ajánlják például az Omega-3 zsírsavakat, amelyek természetes formájukban elsősorban halakban találhatók meg. (Az más kérdés, hogy táplálékkiegészítőként van-e értelme fogyasztani.) Ennek hatására a globális lazacfogyasztás évi 4,5 százalékkal nő, az ára pedig az Egyesült Államokban közel 130 százalékkal emelkedett 2012 óta – derül ki a Wall Street Journal cikkéből.

A boltokba kerülő lazacok nagyrészt ma már tenyésztett példányok, 1998 és 2008 között évi 7,7 százalékkal nőtt a mennyiségük. A következő tíz évben viszont az ütem a felére csökkent, a tevékenységgel járó környezetszennyezés és technológiai problémák miatt. A lazacok ugyanis kényesek a víz tisztaságára, hőmérsékletére és oxigéntartalmára; ha túlzsúfolva tartják őket, paraziták támadják meg az állományt. Ezért több országban korlátozták az új halfarmok létesítését.

Az avokádó az utóbbi évek egyik legnagyobb sztárja, különösen a fiatalabb generációk körében, így aztán nem csoda, hogy az amerikai agrárminisztérium adatai szerint több mint 80 százalékkal drágult az utóbbi hat évben. Az avokádó már a magyar importstatisztikába is beverekedte magát, az alábbi cikkünkben foglalkoztunk a népszerűségével.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMeglepő zöldségekbe szerettek bele a magyarokAz avokádó, a Palermo paprika és a cukkini a zöldségpiac feltörekvő sztárja, a padlizsánnak viszont leáldozóban van. De miért vesszük télen sokkal jobban a pirosabb színű paprikákat?

Olívaolajból és -bogyóból azért még mindig több fogy Magyarországon, de a KSH ennek sem méri az árváltozását. Az Egyesült Államokban az olasz olívaolaj drágulása 2012 óta szinte pontosan száz százalékos.

Még több magyart érint a vaj drágulása, nem hiába született megannyi cikk a témában tavaly nyáron. Azóta lekerült a téma a napirendről, pedig az áremelkedés azóta sem állt le. A mértéke ugyan visszaesett, de az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva a drágulás 2016 novembere óta folyamatos. 2017 egészében 9,4 százalékkal, 2018-ban pedig 9,7 százalékkal drágultak átlagosan a vajak és vajkrémek a KSH szerint.

 

Az okok részben itt is a fogyasztói szokások megváltozásában keresendők. A vaj nemcsak a nyugati világban lett ismét népszerű, többet importál belőle Kína, Dél-Korea és Japán is. Fogyasztása világszerte 13 százalékkal nőtt az utóbbi öt évben. Ennek legnagyobb nyertese Új-Zéland, a világ legnagyobb vajexportőre, az innen származó vaj másfélszer annyiba kerül, mint 2012-ben.

Nemcsak az itteni, hanem az európai tejtermelés is nőtt, ám van egy kis probléma. A vaj és a sajt ugyan megfelelő haszonnal értékesíthető, ám a feldolgozás után maradó – a nyers tejhez képest jóval kisebb zsírtartalmú – tejről ez már nem feltétlenül mondható el, részben a fogyasztói szokások megváltozása miatt. A termelés további felfuttatásának pedig a tehéntartás kedvezőtlen környezetvédelmi hatásai is gátat szabhatnak.

Mindebből az következik, hogy a közeljövőben valószínűleg folytatódik a drágulás az említett termékeknél. Ezt rövid távon a vásárlóerőt korlátozó gazdasági visszaesés, középtávon pedig a fogyasztói ízlés újabb fordulata állíthatja meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tej lehet a táplálkozási divat következő áldozataUgrásszerűen nő a növényi alapú italok népszerűsége, mert egyre több oldalról támadják a tejivást. A környezetvédelmi adatokban a tej elég rosszul áll.

Élet áremelkedés avokádó lazac olíva vaj Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. november 10. 07:24 Élet

Hamarosan meglehet az anyag, amit 108 éve keresnek, és biztosan Nobel-díjat ér

Ha lenne olyan anyag, amelyben az áram szobahőmérsékleten is energiaveszteség nélkül halad, annak használata alaposan átírná az életünket. És lehet, hogy nemsokára lesz ilyen.

Váczi István
2019. november 8. 10:34 Élet

Kidobott élelmiszert vételeztek maguknak, alkotmánybírósági ügy lesz belőle

Kukabúvárkodásért ítéltek el két német fiatalt, de nem hagyják annyiban.

Szöllősi Réka
2019. november 7. 17:42 Élet

Csak a pénztárcánk lett vékonyabb a chipsadótól

A 2011-ben bevezetett, éppen kiterjeszteni tervezett népegészségügyi termékadó eddig kizárólag a költségvetés számára hozott eredményeket.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. november 9. 07:47 Podcast

Orbán Krisztián: Húsz évig lehülyéztek mindenkit, aki nem értett egyet velük, most nehéz hinni nekik

Ki hinne el bármit annak a leszerepelt gárdának, amely egy évtized alatt sem tudott semmi újat kitalálni? Nem csoda, hogy újra itt vannak a tekintélyelvű vezetők. Ez volt az első G7 Podcast Live.

Jandó Zoltán
2019. november 8. 06:56 Közélet

A Liget-projekt 150 milliárdjának kétharmada kormányközeli vállalkozókat gazdagított

Az eddig elköltött pénz 40 százaléka végső soron két céghez vándorolt, és mindkettő köthető Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz.

Fabók Bálint
2019. november 7. 06:55 Adat

Amit a kormány nagy sikernek állít be, azt könnyedén felülmúlják a szlovákok, lengyelek és csehek

Hiába a rekordok, a külkereskedelmünk növekedése jelentősen elmarad a visegrádi országokétól. Az ázsiai áttörés egyedül nekünk nem jött össze.