Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. február 23. 15:50 Élet

Megszabadulhatunk a szemetünk harmadától egy Budapesten megbújó zöld szigeten

Magyarország legzsúfoltabb villamosvonalától, a budapesti 4-6-ostól nagyjából egy percet kell sétálunk, hogy egy meglehetősen tájidegen helyre jussunk el. Saját meghatározása szerint egy zöld oázis bújik meg 6-7 emeletes házak gyűrűjében, egy csobogó kerti tavacskával, veteményessel, komposztládákkal és a telek közepén egy egyszintes házzal.

Az újbudai Móricz Zsigmond körtér közelében rejtőző zöld sziget a Humusz Szövetség székhelye, amelyet 1995-ben hoztak létre és társadalmi szervezetként hulladékmegelőzéssel foglalkozik. A szervezet a kétezres években költözött a magasházak árnyékában fekvő épületbe, amely egykoron bölcsődeként működött. A kilencvenes években azonban megszűnt, és elhanyagolt állapotban vegetált.

A Humusz Ház udvara valami ilyesmi életérést nyújt. Fotó: Humusz Szövetség

A Humusz Szövetség a kétezres évek elején került ide, és a felújításért cserébe kezdte el használni az önkormányzati területet. A szervezet egyik legfőbb célja a környezettudatosság népszerűsítése, a szemléletformálás. Ebből a célból például foglalkozásokat tartanak gyerekeknek óvodásoktól középiskolásokig, heti rendszerességgel vannak előadásaik és tanácsadással is segítik az ide tévedőket.

Az újrafelhasználás jegyében a házban használt bútorok vannak, az előtérben raklapokból összetákolt, használt farmerekből huzatolt kanapék. Az udvaron is újrahasznosított anyagokkal igyekeznek példát mutatni. A virágágyás borosüvegből van, a madáretető tejes dobozból, a sétány pedig bontott téglából.

A kertet bárki használhatja hétköznap reggel 9 és délután 5 között, vannak, akik a tavacska melletti asztalnál reggelizni vagy ebédelni szoktak. Sok környékbelinek azonban így is csak évek után tűnik fel a zöld sziget. A kertben működik egy közösségi komposztálási lehetőség, amely egyedülálló a fővárosban. „A tudomásom szerint máshol nincs ilyen méretű, ilyen jól kommunikált komposztpont Budapesten” – mondta Merza Péter, a Humusz Szövetség alelnöke.

Egy régebbi kép a zöld szigetről. Fotó: Humusz Szövetség

A komposztálással sokat tudunk tenni a környezet tehermentesítéséért. Merza Péter szerint a lakosság által termelt szemét harmada olyan szerves hulladék, amit komposztálni lehet. A komposztálás lényegében azt jelenti, hogy a zöldséghéjtól a kávézaccig a lebomló hulladékot egy levegőző helyre gyűjtjük. Akár néhány falécből is lehet készíteni komposztálót, és a benne gyűlő hulladék fél-egy éven belül alakul humusszá. Így a szemétégető helyett a szerves hulladékunk visszakerül a természetbe.

Az újbudai zöld szigeten 2011 óta foglalkoznak komposztálással, és bárki beleöntheti a szerves hulladékát a kihelyezett komposztálókba. Ehhez mindössze regisztrálni kell, innentől itthagyhatja a konyhai zöldhulladékát, majd az ebből képződő humuszt is elviheti. A szolgáltatás ingyenes, bár a szervezetnek egyre nagyobb energiája fordul a komposztálók gondozására. A legnagyobb feladat annak az ellenőrzése, hogy ne kerüljön bele oda nem való anyag (ilyen például az általában vegyszerrel kezelt és a mi éghajlatunkon nem lebomló narancshéj).

Így néz ki a komposztálás a zöld oázis egyik szegletében. Fotó: Humusz Szövetség

Bár a kerületi lakossághoz képest is elenyésző szám, összesen 170 háztartás regisztrált eddig a komposztáláshoz, a szám dinamikusan nő nyár óta. Azóta szinte minden nap van egy új érdeklődő. „Az ősszel például hozzánk járt egy külföldi cserediák, egy olasz lány, aki megdöbbent, hogy Budapesten nem gyűjtik külön a szerves hulladékot” – mondta Merza, aki szerint külföldön valóban jellemző, hogy külön gyűjtik a komposztálható szemetet.

A Humusz Szövetség tanácsadással segíti azokat, akik társasházuknál kezdenének bele a komposztálásba. Merza szerint a legnehezebb lépés a többi lakó meggyőzése, mivel általában büdös, csúnya, kártevőket vonzó és túl sok vesződséget okozó tevékenységnek képzelik a komposztálást. „Nyáron persze lehet szaga, ha rásüt a nap, de ez kis odafigyeléssel megelőzhető. A természetben is lezajló lebomlási folyamat kézzelfoghatóvá válik a komposztáláson keresztül” – mondta Merza. Szerinte legfeljebb heti fél óra munkával jár a társasházakban való komposztálás, alapvetően az oda nem való anyagok kiválogatása miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet hulladék Humusz Szövetség környezetvédelem Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.