Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2018. július 31. 10:12 Élet

Fontos, hogy figyelj a környezetedre, még ha nem is látod az eredményét

Minden döntésünk hatással van másokra, ezért helyesen dönteni nehéz. Minél több ember helyzetébe próbálunk belehelyezkedni, annál többször szembesülünk azzal, hogy valakinek rosszat is teszünk. Nem tudunk ételt és ruhát venni vagy közlekedni ilyen érzések nélkül. Christopher Gilbert morálfilozófus új könyvében támpontokat ad, hogyan viselkedhetünk etikusan a fennálló társadalmi és gazdasági rendszerben.

A kapitalista rendszerben a piacon sikeres ötletek és megoldások élnek tovább. Tehát minden elköltött forintunk egy apró szavazat. Vásárlásunkkal szavazunk egy olyan világra, amiben a jövőben élni szeretnénk. Ha „boldog” csirkét vagy fair trade kávét vásárlunk, valójában egy morális döntést hozunk. Elítéljük a gyerekmunkát vagy az ipari állattartást.

Csakhogy minél inkább kiterjesztjük a tudatosság logikáját, azt látjuk, hogy nincs egyértelműen jó döntés. Például a fair trade kávé valójában a gazdag birtokosnak kedvez, a húsipari termékek elutasítása pedig sok munkás megélhetését veszi el.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan, akinek jó a fair trade kávé: a nagy kávéföld-birtokosoknakA kávé fair trade kereskedelme nem segít azokon, akiknek nincs földjük. Ők a nagy kávéültetvények tulajdonosainak dolgoznak, és nincsenek jó helyzetben.

 

Gilbert júliusban megjelent, There’s No Right Way to Do the Wrong Thing című könyvében mégis kiáll az etikus viselkedés és fogyasztás mellett. Szerinte erre úgy kell törekedni, mintha egy létrára másznánk. Az alsó fokon állva csak saját önző érdekeink szerint hozunk döntéseket. A legtetején pedig mindenki helyzetébe belegondolva döntünk arról, mit és hogyan vásárlunk.

A legfelső fok elérése lehetetlen, de fontos tudnunk, hogy a helyes moralitás nem olyan tulajdonság, ami bizonyos emberekben megvan, másokban nincs. Bárki törekedhet a helyesebb viselkedésre, ha jól használja a létrát. Ebben pedig négy alapelv segít bennünket:

  • Létezik rossz, a létra legalsó fokán meg lehet ragadni. Ha nem teszel a megragadás ellen semmi, csak a saját önzőséged vezérel, akkor biztos, hogy rossz úton jársz.
  • Egyre több emberre figyelj: Úgy érdemes felmászni a létrán, hogy egyre több ember érdekeit veszed figyelembe, mikor saját döntésedről gondolkodsz.
  • Nem baj, ha rosszul döntesz. Nem szabad bűntudatot érezned, ha rosszul sikerült egy döntés. A bűntudat is önző érzés, inkább koncentrálj a következő megpróbáltatásra.
  • A legjobb, ha erre az egész létrázós dologra játékként tekintesz. Érezd azt, hogy privilégiumod, hogy egyre etikusabbá válhatsz.

Christopher Gilbert könyve azért is fontos, mert az elmúlt évtizedben sokan elbizonytalanodtak, érdemes-e egyáltalán törekedni arra, hogy morálisan jó döntést hozzanak. A tudatos vásárlók közössége rengeteg időt és pénzt szán arra, hogy etikusan éljen. Úgy költi pénzét, hogy védje a környezetet és a szegényebb rétegeket. Azonban régóta ismert ellentmondás, hogy sokak fogyasztási szokásai pont ellentétes hatásúak saját céljaikkal. Egy-egy tudatosnak szánt döntés miatt szennyeződik a környezet vagy járnak többen rosszul, mint jól.

Csutor Mária, a Corvinus Egyetem doktora hat éve készített egy kutatást, amely bejárta a világot és felforrósította a tudatosságról szóló vitákat. Kiderült, hogy a tudatos vásárlás nincs egyértelmű hatással az ökológiai lábnyomunk méretére. A kutatást egy kanadai szerzőpáros megismételte, és hasonló eredményekre jutott. Hiába vásárolunk bio termékeket, hordunk használt ruhákat és próbálunk kizárólag tömegközlekedéssel járni munkába, átlagban semmit sem csökkentünk azon, hogy mennyire terheljük a környezetünket.*A Csutor Mária által készített kutatás 1000 fős mintán készült. A környezettudatos (zöld) fogyasztóknak nem volt kisebb ökológiai lábnyomuk, mint a közömbös (barna) fogyasztóknak. Sok változó hatását vizsgálva arra jutottak, hogy a jövedelemtől függ minden. Az terheli kevésbé a környezetet, aki kevesebbet fogyaszt, mert nincs rá pénze.
Volt olyan változó, aminek volt hatása az ökológiai lábnyom abszolút méretére. Például akik környezetbarát módon közlekedtek, azoknak kisebb volt az ökológiai lábnyomuk, mint a jövedelmi szintjükhöz képest várható lett volna. Azonban nem volt kisebb, mint a szegényebbeknek. A teljes lábnyomon belül tehát semmilyen “zöld” fogyasztási mód önmagában nem volt elég nagy hatású ahhoz, hogy megkülönböztető erővel bírjon a jövedelemhez képest.

Az eredmény sok tudatos vásárlót elgondolkoztatott. Alden Wicker egy sokak által követett és elismert blogger, aki a tudatos vásárlást népszerűsíti cikkeiben. Mégis az ENSZ ifjúsági konferenciáján mondott heves beszédet azzal a címmel, hogy A tudatos vásárlás hazugság. Wicker és Csutor Mária kutatásának hatására arra jutott, hogy minden, amit fogyasztunk, végső soron szennyezi a környezetet. A kapitalizmust alapvetően irányító fundamentumokkal van a probléma. Környezetünket egyre erősebben fogjuk szennyezni, és egyre kiszolgáltatottabbá válnak társadalmi rétegek, amíg mindenkinek a fogyasztás növelése és a profitszerzés az elsődleges célja.

Christopher Gilbert könyvének legerősebb állítása, hogy tudatos döntéseinktől ne eredményeket vagy a rendszer gyökeres megváltozását várjuk. Azért kezdjünk el felfelé lépkedni a morális létrán, mert az boldoggá és büszkévé tesz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet klímaváltozás környezetvédelem rendszerkritika tudatos vásárlás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.