Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. augusztus 24. 17:41 Adat

Úgy néz ki, hogy nem sikerül kilábalnia a recesszióból Európának

Augusztusban a korábbinál is gyengébb teljesítményt mutatott az eurózóna üzleti aktivitása. A csökkenés azért is meglepő, mert az elmúlt hetekben még több esetben optimista hangok jelentek meg, ehhez képest augusztusban a termelési indexek csökkentek, a visszaesés pedig a feldolgozóiparról átterjedt a szolgáltatóiparra is, ami elhúzódó recessziós félelmeket vetít előre.

Számokban: a HCOB német bank eurózónára vonatkozó beszerzési menedzserindexsze (bmi) augusztusban tovább csökkent, a júliusi 48,6-ról 47-re. A bmi-értékek azért árulnak el sokat arról, mi várható a jövőben, mert a nagy szektorok szereplőinek jövőre vonatkozó tervei is súlyozzák (mint például új megrendelések vagy készletek állománya). Az 50 feletti szám növekedést jelent az előző hónaphoz képest, míg az 50 alatti érték szűkülést. 

  • Az indexet befolyásolja többek között az inflációs várakozás, a kamatok alakulása és a lakosság vásárlóerejének visszaesése, tehát minél bizonytalanabb a helyzet, annál valószínűbb, hogy gyengébbek lesznek a számok.
  • A mostani érték 2020 novembere óta nem volt ennyire alacsony, és ha kivesszük a képből a járvány alatti időszakot, akkor az derül ki, hogy egy évtizede nem volt ilyen csökkenés (sőt, a német gazdaság 2009 óta nem látott ilyet).

Magyar vonatkozás: a hazai bmi-mutatókból még nem áll rendelkezésre augusztusi adat, de júliusban többségében recessziós tartományban maradtak, és júniushoz képest is csökkentek. 

  • A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) barométere szintén romló vállalkozói hangulatot mutat: az első negyedév 61 pontjáról a második negyedévben 56-ra csökkent a fő indexe.

Tágabb kontextus: rossz hírekből kijut a magyar gazdaságnak, a második negyedéves GDP adat is meglepően rosszra sikerült: a negatív eredmény ugyan nem meglepetés, de a mértéke igen, az előzetes elemzői becslések átlaga -1,2 százalék körül volt, ehhez képest -2,3 százalék lett a tényleges változás éves alapon.

Mi várható? Az EKB elnöke, Christine Lagarde aggodalmát fejezte ki, hogy a gazdaságban a növekvő bérek és a csökkenő produktivitás együtt magasabb inflációhoz vezet majd, ennek pedig az lesz az eredménye, hogy szeptemberben az EKB  – korábbi terveivel ellentétben – tovább szigoríthat a kamatokon.

  • A recesszió felé tartó gazdaság azonban felülírhatja ezeket a terveket, hiszen ez önmagában is kedvez az infláció csökkenésének.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEnnyire rossz GDP-adatokra senki sem számított, irreálissá vált a kormány idei célja a növekedésrőlEgy éve recesszióban vagyunk, még a koroavírus-járvány sem döngölte így földbe a gazdaságot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSorban jönnek a vészjósló adatok, hogy lesz ebből magyar kilábalás?Utoljára 2008-2009-ben volt ilyen sokáig recesszióban a gazdaság, és több mutató is a szenvedés folytatódására utal. Az elemzők mégis fordulatot várnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat beszerzési menedzser index eurózóna gazdaság infláció kamatemelés központi bank pénzügy vállalkozás válság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.

Nagy Zsolt
2023. szeptember 29. 07:05 Adat

A “papíros gyerekek” az igazán nagy vesztesei a kormány oktatáspolitikai hadjáratának

Annak sem könnyű alapítványi iskolába jutni, akinek nincs sajátos nevelési igénye, annak pedig, akinek van, szinte már lehetetlen.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.

Török Zoltán
2023. szeptember 28. 17:50 Közélet

Németország gazdasági gyengülése egész Európának rossz hír – de mi áll mögötte?

Egyre borúsabbak a kilátások a német gazdaságban, mely a recesszióból még kilábalhat, de hosszú távon komoly kihívásokkal néz szembe.