Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. augusztus 16. 12:30 Adat, Közélet

Ennyire rossz GDP-adatokra senki sem számított, irreálissá vált a kormány idei célja a növekedésről

2,3 százalékkal csökkent Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2023 második negyedévében 2022-hez képest.

Miért fontos ez? A negatív eredmény ugyan nem meglepetés, de a mértéke igen, az előzetes elemzői becslések átlaga -1,2 százalék körül volt. Aggasztó továbbá, hogy a GDP még 2023 első negyedévéhez képest sem nőtt, ez is váratlanul rossz eredmény.

  • Az ország most már egy teljes éve nem tud kilépni az úgynevezett technikai recesszióból, ez még a koronavírus-járvány alatt sem következett be, de még 1995 óta sem, amióta a jelenlegi módszertant használjuk. 

Felülnézet: A 2023 második negyedéves, de éves alapú eredmények az Európai Unió országaiban elég nagy szórást mutatnak. Az előzetes és egyelőre korántsem teljes adatok szerint maga az unió 2023 második negyedévében 0,5 százalékos bővülésben volt, Írország 2,8 százalékos pluszban, Észtország viszont 3 százalékos mínuszban zárt. A régiónkban így alakultak ezek a számok 2018 eleje óta:

  • Lengyelország és Csehország gazdasága is zsugorodik, de kisebb mértékben, mint a magyar, Románia és Szlovákia pedig 1 százalék feletti bővülésben van. Kelet-Európában csak Észtország teljesít olyan rosszul (-3%), mint mi, egyébként csak egy európai ország, Svédország produkált nálunk is gyengébb eredményt

Háttér: az elmúlt hónapok adatai és elemzései alapján számos oka van a gazdaság gyenge teljesítményének:

  • A nemzetközi összehasonlításban kiugróan magas infláció miatt az üzleti és a lakossági kereslet is a mélybe zuhant, sem a vállalatoknak, sem a lakosoknak nincs annyi pénzük vásárolni/beruházni, mint korábban.
  • Az állam sem lép fel vevőként a piacon a korábbi mértékben, mert a költségvetés rossz helyzete miatt folyamatosan megszorításokat kell alkalmazni.
  • Nem érkeznek meg az uniós pénzek sem a jogállamisági deficit miatt, így ezek sem kerülnek be a gazdaság körforgásába.
  • Az iparban gyakorlatilag csak az autógyártás és a hozzá kapcsolódó szegmensek bővülnek, mert ezek külföldön még értékesíteni tudnak, de a német ipar is gyengélkedik, és minden más magyar szektor kibocsátása zsugorodik.

Virovácz Péter, az ING szenior elemzője kiemeli, a szolgáltató szektor eddig még jó teljesítményt nyújtott, de a valóság itt is bekopogott az ajtón. Úgy tűnik, hogy a szolgáltató szektor korábbi viszonylag kedvező adatai nem a fordulat első jelei voltak, és hasonló a helyzet a mezőgazdasággal is.

  • Mivel a GDP az első fél évben összességében 1,7 százalékkal csökkent, Virovácz szerint a kormány 1,5 százalékos idei GDP-növekedési célja most már irreálisnak tűnik. Az elemző reálisnak tartja, hogy a korábbi elemzői várakozások, azaz a 0,2-0,4 százalékos bővülés helyett az egész évre vonatkozóan is csökkenés lesz a végeredmény.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSorban jönnek a vészjósló adatok, hogy lesz ebből magyar kilábalás?Utoljára 2008-2009-ben volt ilyen sokáig recesszióban a gazdaság, és több mutató is a szenvedés folytatódására utal. Az elemzők mégis fordulatot várnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet gdp infláció kereslet magyar gazdaság 2023 recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Fontos

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.