Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. augusztus 16. 12:30 Adat, Közélet

Ennyire rossz GDP-adatokra senki sem számított, irreálissá vált a kormány idei célja a növekedésről

2,3 százalékkal csökkent Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2023 második negyedévében 2022-hez képest.

Miért fontos ez? A negatív eredmény ugyan nem meglepetés, de a mértéke igen, az előzetes elemzői becslések átlaga -1,2 százalék körül volt. Aggasztó továbbá, hogy a GDP még 2023 első negyedévéhez képest sem nőtt, ez is váratlanul rossz eredmény.

  • Az ország most már egy teljes éve nem tud kilépni az úgynevezett technikai recesszióból, ez még a koronavírus-járvány alatt sem következett be, de még 1995 óta sem, amióta a jelenlegi módszertant használjuk. 

Felülnézet: A 2023 második negyedéves, de éves alapú eredmények az Európai Unió országaiban elég nagy szórást mutatnak. Az előzetes és egyelőre korántsem teljes adatok szerint maga az unió 2023 második negyedévében 0,5 százalékos bővülésben volt, Írország 2,8 százalékos pluszban, Észtország viszont 3 százalékos mínuszban zárt. A régiónkban így alakultak ezek a számok 2018 eleje óta:

  • Lengyelország és Csehország gazdasága is zsugorodik, de kisebb mértékben, mint a magyar, Románia és Szlovákia pedig 1 százalék feletti bővülésben van. Kelet-Európában csak Észtország teljesít olyan rosszul (-3%), mint mi, egyébként csak egy európai ország, Svédország produkált nálunk is gyengébb eredményt

Háttér: az elmúlt hónapok adatai és elemzései alapján számos oka van a gazdaság gyenge teljesítményének:

  • A nemzetközi összehasonlításban kiugróan magas infláció miatt az üzleti és a lakossági kereslet is a mélybe zuhant, sem a vállalatoknak, sem a lakosoknak nincs annyi pénzük vásárolni/beruházni, mint korábban.
  • Az állam sem lép fel vevőként a piacon a korábbi mértékben, mert a költségvetés rossz helyzete miatt folyamatosan megszorításokat kell alkalmazni.
  • Nem érkeznek meg az uniós pénzek sem a jogállamisági deficit miatt, így ezek sem kerülnek be a gazdaság körforgásába.
  • Az iparban gyakorlatilag csak az autógyártás és a hozzá kapcsolódó szegmensek bővülnek, mert ezek külföldön még értékesíteni tudnak, de a német ipar is gyengélkedik, és minden más magyar szektor kibocsátása zsugorodik.

Virovácz Péter, az ING szenior elemzője kiemeli, a szolgáltató szektor eddig még jó teljesítményt nyújtott, de a valóság itt is bekopogott az ajtón. Úgy tűnik, hogy a szolgáltató szektor korábbi viszonylag kedvező adatai nem a fordulat első jelei voltak, és hasonló a helyzet a mezőgazdasággal is.

  • Mivel a GDP az első fél évben összességében 1,7 százalékkal csökkent, Virovácz szerint a kormány 1,5 százalékos idei GDP-növekedési célja most már irreálisnak tűnik. Az elemző reálisnak tartja, hogy a korábbi elemzői várakozások, azaz a 0,2-0,4 százalékos bővülés helyett az egész évre vonatkozóan is csökkenés lesz a végeredmény.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSorban jönnek a vészjósló adatok, hogy lesz ebből magyar kilábalás?Utoljára 2008-2009-ben volt ilyen sokáig recesszióban a gazdaság, és több mutató is a szenvedés folytatódására utal. Az elemzők mégis fordulatot várnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet gdp infláció kereslet magyar gazdaság 2023 recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.