Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. július 25. 11:41 Adat

9 hónapja tartó lejtmenetben a magyar fizetések értéke, az emeléseket megeszi az infláció

2022 szeptembere óta, a kilencedik egymást követő hónapban jár mínuszban a reálkeresetek alakulása a Központi Statisztikai Hivatal jelentései szerint. A májusi nettó reálkeresetek 3 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbiakhoz képest: hiába növekedtek a bruttó átlagbérek, a magas infláció miatt a keresetek vásárlóereje csökkent.

Számokban: A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 567 800, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 391 500 forint volt. A bruttó átlagkereset 17,9, a nettó átlagkereset 17,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi értékekhez képest. A 21,5 százalékos infláció viszont ezt meghaladja, a fogyasztói árak növekedése megeszi a bérek vásárlóerejét, így jön ki a reálbércsökkenés.

  • Rosszabb a kép, ha az élelmiszerek drágulásához nézzük a keresetek alakulását, mivel az élelmiszer-infláció például a KSH szerint még májusban is 33,5 százalékos volt.

Milyen trendeket látni? 2020 január és 2022 szeptembere között egyetlen egyszer, 2021 júniusában volt nettó reálbércsökkenés Magyarországon, egyébként a pár százalékos növekedés volt a jellemző. A zuhanás következtében aztán a mélypont idén februárban volt, akkor majdnem 20 százalékkal ért kevesebbet a fizetésünk, mint egy évvel ezelőtt. Az inflációs kilátások javulásával az elmúlt három hónapban már egyre kisebb mértékű a reálbércsökkenés: az előző hónapban még közel 7 százalékos volt, ez mérséklődőtt most 3 százalékra.

Túl a mélyponton. A kormány rendkívül optimista jelentése mellett a Magyar Nemzeti Bank is egy számjegyű inflációt prognosztizál az év vége felé. Ez azt jelenti, hogy a következő hónapokban pluszba fordulhat a bérek értékének alakulása.

  • A jegybanki előrejelzés szerint az éves infláció így is 16,5-18,5 százalékos lehet, és éves szinten a realbércsökkenés így is durván 1 százalékos lesz.

Ugyanakkor a magyar társadalom ennél nagyobb mértékben szegényedhet, ugyanis ezekben a kereseti adatokban nincsenek benne a nyugdíjak, és az átlagos értékek jótékonyan elfedik a társadalmi polarizációt is – ha nem az átlagot, hanem a tipikus, tehát a nettó medián bért nézzük, akkor az csupán 310 600 forint. A Reacty Digital felmérése szerint például a magyar lakosság több mint fele szegényedik, és egy szűk réteg gazdagszik.

  • A magyar lakosság 58 százaléka nem tud lépést tartani a drágulással, 27 százaléka körülbelül a víz felszínén tartja magát, a helyzetüket javítók között pedig van egy 3 százalékos krém. A leszakadó réteg tipizált alanya ma a kisvárosi, középkorú, egyébként is alacsony jövedelmű, szakmunkás végzettségű lakos.
  • Az általános reakció egyértelműen a spórolás, mindenen. A lakosság tömegesen fogja vissza a fogyasztását, és a kereslet általános visszaesése egyre komolyabb válságba taszítja a kereskedelmet és bizonyos szolgáltató szektorokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar lakosság több mint fele szegényedik, egy szűk réteg gazdagszikA magyar lakosság 58 százaléka reáljövedelem csökkenést szenvedett el fél év alatt, a pénz inkább csak ott gyarapodik, ahol eleve több volt belőle - derül ki a Reacty Digital G7-nek készített kutatásából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország: gazdasági okok miatt zárvaA magyar gazdaság egy olyan negatív spirálba sodródik, ahol a kereslet bezuhanása már bezáró boltokban, szállás- és vendéglátóhelyekben is megmutatkozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyobb a füstje, mint a lángja az uniós szinten rekorder magyar bérnövekedésnekA hazai valutákban számolt béremelkedési adatok tükrében kitűnik Magyarország, de az infláció sokat rontott a helyzeten.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat béremelkedés infláció reálbércsökkenés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.