Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. április 21. 13:31 Adat

Nagyobb a füstje, mint a lángja az uniós szinten rekorder magyar bérnövekedésnek

Tavaly a bérek átlagosan 4,4 százalékkal nőttek az előző évi szinthez képest az Európai Unióban, ám ez az arány jókora különbségeket fed el a tagállamok között: a béremelkedési rangsor elején Magyarország található 16,4 százalékos aránnyal, míg a végén Dánia, ahol mindössze 2,2 százalékos növekedést mért az Eurostat. Az országok nemzeti fizetőeszközében mért változások az unió keleti tagállamaiban voltak jelentősebbek, Bulgáriában, Romániában és Lengyelországban is tíz százalék felett nőttek a jövedelmek az elmúlt évben, ám ezen tagállamok egyike sem tagja az eurózónának.

A közös európai pénznemre váltva az adatokat szintén a keleti térségben regisztrált jelentősebb béremelkedést az uniós statisztikai hivatal, ám a magyar érték már korántsem olyan mutatós, mint forintban számolva. Magyarországon így 6,6 százalékos bérnövekedés mérhető, ami a nyugati tagállamokban mért szintet meghaladja, de az unió kevésbé fejlett országaiban tapasztalt javulástól elmarad.

A Bulgáriában és Romániában tapasztalt béremelkedés azonban euróban számolva is tekintélyes, sőt, a bolgár adat a rangsor legelején található. Figyelemre méltó még a skandináv tagállamok helyzete, a legkevésbé ugyanis ebben a térségben nőttek a bérek – sőt, Svédországban az euróra átváltott átlagbér 1,6 százalékos csökkenést mutat 2021 és 2022 között.

A jövedelmek emelkedése mellé rendkívüli mértékű infláció társult tavaly, és e tekintetben Magyarország éppúgy kitűnik, mint a bérszínvonal nemzeti valutában mért javulásában. A keleti és nyugati országok közötti kettősség is látszik az inflációs adatokat nézve, vagyis épp azokban az országokban nőttek jobban az árak, ahol a bérek is, így a vásárlóerőben nem érzékelhető jövedelmek változása – a reálbérek csak Bulgáriában és Magyarországon nőttek tavaly az unióban. Figyelemre méltó továbbá a balti országok helyzete, ahol tavaly a magyarországi szintet meghaladó mértékben emelkedett az árszínvonal, de ennek ütemével még a viszonylag markáns növekedés ellenére sem tartották a lépést a bérek: Észtország, Lettország és Litvánia a legnagyobb reálbér-csökkenést elszenvedő európai országok közé tartozik.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába emelnek bért év közben is, megeszi a magyar fizetéseket a drágulásA kétarcúvá váló munkaerőpiacon az emberek egy része már annak is örül, ha megmarad a munkahelye. Az infláció miatt elszállnak a bérigények, ebből jövőre nagy konfliktusok, de brutális reálbércsökkenés is lehet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat béremelkedés Eurostat fizetések jövedelem Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 10:52 Adat

Volt javulás, de még mindig korán halnak a magyarok

Tíz év alatt alig emelkedett a születéskor várható élettartam Magyarországon.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.