Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 26. 14:36 Adat

Egyre többen temetik ezt az évet gazdasági szempontból

Bár a magyar és a német ipar együttmozgása már közel sem olyan erős, mint öt-tíz évvel ezelőtt, a hazai gazdaság kilátásai szempontjából sem biztatók az utóbbi napokban megjelent német és osztrák konjunktúrajelentések.

Mi történt? A német vállalatvezetők gazdasági helyzetmegítéléséről tanúskodó ifo index az egymást követő harmadik hónapban esett. Clemens Fuest, az ifo Intézet elnöke szerint ez azt mutatja, hogy a német gazdaság rendkívül nehezen tud kilábalni a téli recessziójából.

Számok: az S&P Global által közölt beszerzési menedzserindexek sem mutatnak szebben, júliusra Németország értéke 48,3, Franciaországé 46,6. Az 50 alatti értékek recessziós várakozásokat tükröznek.

  • Különösen rossz a helyzet az iparban, ahol a német érték több mint egy éve van 50 alatt, és már olyan alacsonyan (40 körül) jár, mint a koronavírus-járvány kezdeti időszakában.
  • Ráadásul mindkét országban a szolgáltatások indexe is csökkent, pedig ezek az ágazatok korábban támaszt adtak a gazdaságnak a gyengélkedő ipar ellenében.

Az ipar beszerzési menedzserindexei már a mélyben vannak egy ideje sok európai országban, és az a kérdés, hogy ezek korrigálnak-e felfelé a szolgáltatásokhoz, vagy az utóbbiak enyhe lejtmenete folytatódik, és lent találkoznak

mondta pár hete Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője. Most az utóbbihoz kerültünk közelebb.

Német idézet: „Nőtt a valószínűsége, hogy a német gazdaság recesszióban lesz a második félévben. Az utóbbi hónapokban meglepően nagy visszaesést láttunk az új rendelésekben és a rendelésállományokban is, utóbbi az első covid-hullám óta a leggyorsabb mértékben csökken. Ez rosszat jelent az év hátralévő részére” – nyilatkozta a Hamburger Commercial Bank vezető közgazdásza.

Osztrák kilátások: az Osztrák Iparszövetség kedden publikált konjunktúrabarométere alapján szintén recessziót vár az év hátralévő részében. Nagyobb gazdasági válságra ugyanakkor nem számít.

Magyarország: bár több magyar elemző egyelőre úgy számol, hogy idehaza lassan véget ér a három negyedéve tartó gazdasági visszaesés, ezt jellemzően csak a mezőgazdaság tavalyinál sokkal jobb teljesítményére alapozzák.

  • A kormány hivatalosan 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol, de Varga Mihály pár napja már úgy fogalmazott a Portfolio.hu cikke szerint, hogy „ez az év ez nem lesz könnyű, ha megússzuk a recessziót, az már jó”.
  • Szintén a gazdasági lap írt arról, hogy két nagy külföldi pénzintézet, a BNP Baribas és a Morgan Stanley is enyhe (0,2-0,5 százalékos) gazdasági visszaesést vár idén Magyarországon.

Igen, de: a recessziós helyzet talán egyetlen előnye, hogy ilyen környezetben kedvezőbbek a feltételek az infláció csökkenéséhez, ami nálunk és az eurózónában is folyamatban van (de még mindig túl magas).

  • Ennek nyomán az MNB 18-ról 15 százalékra csökkentette az irányadó kamatot, az Európai Központi Bank még emelési ciklusban van, a következő döntés holnap lesz. A kamatcsökkentés élénkíti a gazdaságot, az emelés viszont lassítja, ebben az esetben recesszióba is billentheti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSorban jönnek a vészjósló adatok, hogy lesz ebből magyar kilábalás?Utoljára 2008-2009-ben volt ilyen sokáig recesszióban a gazdaság, és több mutató is a szenvedés folytatódására utal. Az elemzők mégis fordulatot várnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy bajban van a német autóipar, fogynak a megrendelésekA járvány alatt volt kereslet, de nem volt elég alkatrész a gyártáshoz, míg most már fel lehetne pörgetni a gyárakat, csakhogy eltűntek a vevők.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk9 hónapja tartó lejtmenetben a magyar fizetések értéke, az emeléseket megeszi az inflációHiába növekedtek a bruttó átlagbérek, a magas infláció miatt a keresetek vásárlóereje csökkent.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat előrejelzés gazdasági növekedés infláció irányadó kamat konjunktúramutató recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. december 2. 15:41 Adat, Vállalat

Lefeleződött a diósgyőri stadion megtérülési ideje, már csak 262 év

Újabb öt évig a diósgyőri futballcsapatot fenntartó cég üzemeltetheti a 2018-ban átadott, 13 milliárd forintból felújított miskolci stadiont.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.