Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 26. 14:36 Adat

Egyre többen temetik ezt az évet gazdasági szempontból

Bár a magyar és a német ipar együttmozgása már közel sem olyan erős, mint öt-tíz évvel ezelőtt, a hazai gazdaság kilátásai szempontjából sem biztatók az utóbbi napokban megjelent német és osztrák konjunktúrajelentések.

Mi történt? A német vállalatvezetők gazdasági helyzetmegítéléséről tanúskodó ifo index az egymást követő harmadik hónapban esett. Clemens Fuest, az ifo Intézet elnöke szerint ez azt mutatja, hogy a német gazdaság rendkívül nehezen tud kilábalni a téli recessziójából.

Számok: az S&P Global által közölt beszerzési menedzserindexek sem mutatnak szebben, júliusra Németország értéke 48,3, Franciaországé 46,6. Az 50 alatti értékek recessziós várakozásokat tükröznek.

  • Különösen rossz a helyzet az iparban, ahol a német érték több mint egy éve van 50 alatt, és már olyan alacsonyan (40 körül) jár, mint a koronavírus-járvány kezdeti időszakában.
  • Ráadásul mindkét országban a szolgáltatások indexe is csökkent, pedig ezek az ágazatok korábban támaszt adtak a gazdaságnak a gyengélkedő ipar ellenében.

Az ipar beszerzési menedzserindexei már a mélyben vannak egy ideje sok európai országban, és az a kérdés, hogy ezek korrigálnak-e felfelé a szolgáltatásokhoz, vagy az utóbbiak enyhe lejtmenete folytatódik, és lent találkoznak

mondta pár hete Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője. Most az utóbbihoz kerültünk közelebb.

Német idézet: „Nőtt a valószínűsége, hogy a német gazdaság recesszióban lesz a második félévben. Az utóbbi hónapokban meglepően nagy visszaesést láttunk az új rendelésekben és a rendelésállományokban is, utóbbi az első covid-hullám óta a leggyorsabb mértékben csökken. Ez rosszat jelent az év hátralévő részére” – nyilatkozta a Hamburger Commercial Bank vezető közgazdásza.

Osztrák kilátások: az Osztrák Iparszövetség kedden publikált konjunktúrabarométere alapján szintén recessziót vár az év hátralévő részében. Nagyobb gazdasági válságra ugyanakkor nem számít.

Magyarország: bár több magyar elemző egyelőre úgy számol, hogy idehaza lassan véget ér a három negyedéve tartó gazdasági visszaesés, ezt jellemzően csak a mezőgazdaság tavalyinál sokkal jobb teljesítményére alapozzák.

  • A kormány hivatalosan 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol, de Varga Mihály pár napja már úgy fogalmazott a Portfolio.hu cikke szerint, hogy „ez az év ez nem lesz könnyű, ha megússzuk a recessziót, az már jó”.
  • Szintén a gazdasági lap írt arról, hogy két nagy külföldi pénzintézet, a BNP Baribas és a Morgan Stanley is enyhe (0,2-0,5 százalékos) gazdasági visszaesést vár idén Magyarországon.

Igen, de: a recessziós helyzet talán egyetlen előnye, hogy ilyen környezetben kedvezőbbek a feltételek az infláció csökkenéséhez, ami nálunk és az eurózónában is folyamatban van (de még mindig túl magas).

  • Ennek nyomán az MNB 18-ról 15 százalékra csökkentette az irányadó kamatot, az Európai Központi Bank még emelési ciklusban van, a következő döntés holnap lesz. A kamatcsökkentés élénkíti a gazdaságot, az emelés viszont lassítja, ebben az esetben recesszióba is billentheti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSorban jönnek a vészjósló adatok, hogy lesz ebből magyar kilábalás?Utoljára 2008-2009-ben volt ilyen sokáig recesszióban a gazdaság, és több mutató is a szenvedés folytatódására utal. Az elemzők mégis fordulatot várnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy bajban van a német autóipar, fogynak a megrendelésekA járvány alatt volt kereslet, de nem volt elég alkatrész a gyártáshoz, míg most már fel lehetne pörgetni a gyárakat, csakhogy eltűntek a vevők.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk9 hónapja tartó lejtmenetben a magyar fizetések értéke, az emeléseket megeszi az inflációHiába növekedtek a bruttó átlagbérek, a magas infláció miatt a keresetek vásárlóereje csökkent.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat előrejelzés gazdasági növekedés infláció irányadó kamat konjunktúramutató recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.