Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. március 18. 11:07 Adat

Orbán még a járvány évében is háromszor annyit költött sportra, mint Gyurcsányék összesen

Ez itt az Elmúlt 20 év, a G7 választások előtti tematikus sorozata, ahol egy-egy kiválasztott jelenség, ágazat 2002 utáni alakulását, sorsát mutatjuk be néhány mutatón, ábrán keresztül. A sorozatról itt lehet bővebben olvasni.

Egészen döbbenetes mértékben emelkedett az állami sportköltés az elmúlt 20 évben Magyarországon. A növekedés azonban nem folyamatos volt: 2010 előtt stagnált, sőt inkább csökkent a sportra szánt összeg, és bár az Orbán-kormányok mindig is kiemelten kezelték az ágazatot, még a Fidesznek is kellett öt-hat év, hogy csúcsra pörgesse a fejlesztéseket, és így a kiadásokat.

A 2010-es évek előtt – a zárszámadási törvények tanulsága szerint –

sport és szabadidős tevékenységekre illetve szolgáltatásokra jellemzően 30-40 milliárd forintot szánt a kormányzat.

Ennek jellemzően harmada-negyede a Forma-1-es Magyar Nagydíj, illetve az azt szervező Hungaroring támogatására ment el, és nem egyszer további milliárdokat vitt el egy-egy nagyobb nemzetközi verseny. A maradék pénz oszlott meg a versenysport támogatása, az olimpiai felkészülés, a létesítményfejlesztés, a szabadidősport, és még egy sor egyéb kapcsolódó kiadás között.

Jelentős részben ez a rossz elosztás lehetett a magyarázata annak, hogy bár a költségvetés kiadásaihoz vagy akár a GDP-hez viszonyítva nemzetközi összevetésben már 2010 előtt sem költött keveset ilyen célokra Magyarország, a sport mégis alulfinanszírozott volt ebben az időszakban. Az ágazat legalábbis egyértelműen így élte meg az egyébként sportminiszterből kormányfővé vált Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségét.

Már az első Orbán-kormány idején (1998-2002 között) is kiemelten kezelték a sportot, ám a 2010-es újbóli hatalomra kerülést követően Orbán Viktor egyenesen kiemelt stratégiai ágazatnak nyilvánította a területet. Bár stratégiai ágazat valójában 2010 után sem lett a sportból, a szektor kormányzati forrásai egy rövid felkészülési időt követően valóban rohamos tempóban kezdtek növekedni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába ölt bele ezermilliárdokat a kormány, nem lett stratégiai ágazat a sportUniós összevetésben kifejezetten kevés embert foglalkoztat Magyarországon a kormány által többször is stratégiai ágazatnak minősített sport.

A 2010-es kormányváltás és 2012 között a sportra szánt állami pénzek még nem voltak jelentősen magasabbak, mint a korábbi években, 2013-tól azonban megindult a felfutás, 2016-tól pedig minden évben a 2010 előtti időszak tíz-tizenötszörösét fordította ilyen célra az állam. Az eddigi csúcsot a koronavírus-járvány  berobbanásának évben, azaz 2020-ban értük el: akkor több mint 527 milliárd forint ment el sport- és szabadidős tevékenységekre, illetve szolgáltatásokra.

A felfutás elsősorban azért húzódott el, mert a növekmény nagy részét a sportinfrastruktúra fejlesztésére – eleinte főleg stadionépítésekre – szánt milliárdok adták. Ezek előkészítéséhez pedig idő kellett. Az első komolyabb stadionprojektek 2012-ben indultak, de ekkor még csak nagyjából 2,5 milliárd forint ment el a Fradi és a Debrecen új arénájának építésére. A következő évben ugyanez a két stadion már több mint 13 milliárd forintot vitt el, a 2014-es és 2015-ös költségvetésben pedig több mint két tucat hasonló létesítmény fejlesztésre adtak százmilliókat-milliárdokat. 2016-ban megkezdődött a Puskás Stadion építése, amely csak abban az esztendőben 58 milliárd forintjába került a költségvetésnek, a következő kettőben pedig további nagyjából 150 milliárdba.

Közben az infrastruktúra-fejlesztések mellé bejött a nagy világesemények támogatása is. A 2017-es vizes vb-re önmagában nagyjából 100 milliárdnyi adóforint ment el, de évi 10-15 milliárdot kap a Hungaroring és tízmilliárdokat szán a kormányzat a kisebb rendezvényekre is.

Az így összehozott, évi 300-500 milliárd forintos sportköltés már nemzetközi összevetésben is kiemelkedő.

Olyannyira, hogy az Európai Unióban már hatodik éve Magyarország fordítja GDP-arányosan a legtöbb pénzt ilyen célra. Ráadásul ebben csak a konkrét kiadások vannak benne, a hazai sport egyik legfontosabb forrását, a tao-támogatásokat nem is számolják bele. Ez ugyanis hivatalosan be sem folyik az államkasszába, hiszen a kormányzat adóbevételeket térít el a költségvetés felől a sportszervezetek irányába. Méghozzá nem is keveset: éves szinten itt is százmilliárdos nagyságrendről beszélhetünk, a 2011-es bevezetés óta pedig nagyjából 1000 milliárd forintról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTíz évig papíron vezethette a minisztérium, hogyan költöttek el 800 milliárd forintotEgy perben a minisztérium képviselője maga állította, hogy „minden papíralapon áll rendelkezésre”, miközben a tárcának kellett volna ellenőrizni a közpénz elköltését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMéretes aknát hagynak Orbánék a következő kormányra a sporttámogatásbanSzámításaink szerint 80-100 milliárd forintnyi olyan tao-támogatás lehet, amit már kifizettek, de amiért még nem vettek igénybe adókedvezményt a támogató cégek.

A 2010-es évek előtti időszakhoz képest tehát különösen 2015-2016-tól tényleg elöntötte az állami pénz a magyar sportot. A pénz elosztásával azonban továbbra is komoly gondok vannak. Miközben a versenysporthoz használt infrastruktúrára százmilliárdok mentek el, és évente tízmilliárdokat szán az állam sportesemények finanszírozására, illetve a versenysport támogatására is, addig a szabadidő- és tömegsportra továbbra is rendkívül kevés forrás jut. Ráadásul ahova ömlik a pénz, sokszor ott sem hasznosítják hatékonyan, és jelentős részben ez a magyarázata annak, miért nem követik nagyon látványos sportsikerek a forrásbőséget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár nyolc éve tömik a focicsapatokat állami milliárdokkal, lassan belefulladnak2010-ben 500 millióból gazdálkodhatott egy NB1-es csapat, most 2 milliárdból. Rengeteg támogatás jön az államtól és milliárdoknak nem lehet megállapítani az eredetét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTíz év alatt sikerágazattá tömte ki a magyar focit az állam, pénzügyilegKözel nyolcszorosára emelkedett a bevétel, milliárdos veszteség helyett milliárdos profit keletkezett. Kis szépséghiba, hogy mindez állami pénzből, nem fenntartható módon történt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat állami támogatás labdarúgás sport stadion Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.