Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. október 16. 12:09 Adat

Az ünnepi lakomákra szorulhat vissza a marhahús, annyira káros a klímának

Annyira rossz hatással van a bolygó klímájára a marhatartás, hogy az étrendünkben a marha hamarosan olyan szerepet fog betölteni, mint most a pezsgő – véli Európa egyik legnagyobb húsfeldolgozó vállalatának vezérigazgatója.

Jais Valeur, a Danish Crown vezetője a dán Berlingske-nek adott interjúban azt mondta, a marhatartás biztosan nem válik klímabaráttá, ezért a marhahús olyan luxustermék lesz, amit ünnepi alkalmakkor fogyasztunk majd. A Danish Crown Európa egyik legjelentősebb szereplője a disznóhús-készítmények piacán, de a marha ágazatban is jelentős a piaci részesedésük, írja a Bloomberg.

A húsipari vállalatokra nagy nyomás nehezedik egy ideje, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok (ühg) kibocsátását. A marhatartással együtt járó jelentős metánkibocsátás az egyik komoly éghajlatváltozást okozó tényező az élelmiszeripari kibocsátáson belül.

Az Economist nemrég közölt részletesebb cikket arról, hogy a közelmúltban két tanulmány is arra jutott, hogy a marhatartás környezeti lábnyoma ráadásul még magasabb is lehet az eddig becsültnél.

2019-ben az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete úgy becsülte, hogy a globálisan az élelmiszerek előállítása az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 21-37 százalékáért felelős. Idén márciusban az Európai Bizottság és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Hivatalának kutatói közzétettek egy tanulmányt a Nature Foodban, amely szerint 2015-ben az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 34 százaléka volt a mezőgazdasághoz és élelmiszeriparhoz köthető.

A magasabb arány oka részben a módszertan, ugyanis előbbi tanulmány az olyan hatásokat is figyelembe veszi, mint a mezőgazdasági tevékenységhez köthető erdőirtások vagy az élelmiszer eladása után keletkező kibocsátás (például élelmiszer-pazarlás vagy a sütéshez-főzéshez köthető kibocsátások). De a mezőgazdaság kibocsátása még akkor is az összes ühg-emisszió 24 százalékát tette ki, ha a csomagolást és a szállítást nem vették bele a számításba. Összehasonlításképpen: a World Resources Institute becslése szerint a közlekedés (autó, vonat, hajó, repülőgép) a kibocsátások 16 százalékát adja globálisan.

Egy másik, szintén a Nature Foodban idén publikált tanulmány szerint az élelmiszeripar összes kibocsátásának 57 százaléka jön létre állati eredetű termékek előállítása közben, a növényi eredetű élelmiszerek előállítása pedig a kibocsátások 29 százalékát okozza. A marhatartás önmagában 34 százalékot ad ki.

A marhatartás karbonintenzitása több okból is kiemelkedik más élelmiszerekhez képest. A szarvasmarhák metánt bocsátanak ki, és relatíve nagy területen legelnek, ezek a térségek pedig gyakran erdőirtás árán jönnek létre. A marhatartás ühg-kibocsátása így kalóriánként hétszerese a disznóénak, és nagyjából negyven százalékkal több, mint a tenyésztett garnélaráknak. Az Economist cikke szerint emiatt a marha jobban kilóg az élelmiszerek közül, mint a szén az energiahordozók közül: a szén égetésének ugyanis csak 14 százalékkal több az ühg-kibocsátása a kőolajhoz képest.

A cikk szerint mindebből az következik, hogy a vegetariánus étrenddel vagy csak a marhahús elhagyásával viszonylag jelentős hatást tudunk elérni a klímavédelemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbbet árt a klímának, ha magyar marhahúst eszünk, mint ha mexikói avokádótElhanyagolható mértékű a szállítás közben keletkező károsanyag-kibocsátás az importélelmiszereknél. A messziről hozott zöldség még akkor is klímabarátabb a helyi húsnál, ha másik kontinensről szállítják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor tehetünk a legegyszerűbben a klímaváltozás ellen, ha átalakítjuk az étrendünket. De hogyan?Mennyire ártalmas a marhahús a klímának? Mi van a sajtokkal? Milyen tenyésztett halat enni ökológiai szempontból? Néhány tanács a klímát féltőknek.

Adat állattartás élelmiszeripar hús klíma marhahús mezőgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.

Hajdu Miklós
2021. december 3. 15:35 Adat

Fordultak a visegrádi járványgörbék, megtorpant a meredek felfutás

Úgy néz ki, elérkezett a járványhullám tetőzése a régióban, a fertőzöttek napi száma még mindig magas, de legalább már nem növekszik.

Fontos

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Stubnya Bence
2021. december 3. 16:17 Vállalat

A világ legnagyobb ételkiszállító cégei küzdenek egymással a magyar piacon

Az amerikai piac csaknem 60 százalékát uraló cég veszi meg a Woltot, így már a világ harmadik és negyedik legnagyobb szereplői állnak a két vezető hazai szolgáltató mögött.

Bucsky Péter
2021. december 3. 06:05 Vállalat

Halsperma-minősítéstől az űrbe: a közbeszerzési bajnok 4iG útja a legnagyobb magyar cégek közé

Ha minden tervezett felvásárlás megvalósul, a 4iG a magyar informatikai piac éllovasa lesz, jövőre akár 300 milliárd forint feletti árbevétel is összejöhet.