Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. október 16. 12:09 Adat

Az ünnepi lakomákra szorulhat vissza a marhahús, annyira káros a klímának

Annyira rossz hatással van a bolygó klímájára a marhatartás, hogy az étrendünkben a marha hamarosan olyan szerepet fog betölteni, mint most a pezsgő – véli Európa egyik legnagyobb húsfeldolgozó vállalatának vezérigazgatója.

Jais Valeur, a Danish Crown vezetője a dán Berlingske-nek adott interjúban azt mondta, a marhatartás biztosan nem válik klímabaráttá, ezért a marhahús olyan luxustermék lesz, amit ünnepi alkalmakkor fogyasztunk majd. A Danish Crown Európa egyik legjelentősebb szereplője a disznóhús-készítmények piacán, de a marha ágazatban is jelentős a piaci részesedésük, írja a Bloomberg.

A húsipari vállalatokra nagy nyomás nehezedik egy ideje, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok (ühg) kibocsátását. A marhatartással együtt járó jelentős metánkibocsátás az egyik komoly éghajlatváltozást okozó tényező az élelmiszeripari kibocsátáson belül.

Az Economist nemrég közölt részletesebb cikket arról, hogy a közelmúltban két tanulmány is arra jutott, hogy a marhatartás környezeti lábnyoma ráadásul még magasabb is lehet az eddig becsültnél.

2019-ben az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete úgy becsülte, hogy a globálisan az élelmiszerek előállítása az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 21-37 százalékáért felelős. Idén márciusban az Európai Bizottság és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Hivatalának kutatói közzétettek egy tanulmányt a Nature Foodban, amely szerint 2015-ben az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 34 százaléka volt a mezőgazdasághoz és élelmiszeriparhoz köthető.

A magasabb arány oka részben a módszertan, ugyanis előbbi tanulmány az olyan hatásokat is figyelembe veszi, mint a mezőgazdasági tevékenységhez köthető erdőirtások vagy az élelmiszer eladása után keletkező kibocsátás (például élelmiszer-pazarlás vagy a sütéshez-főzéshez köthető kibocsátások). De a mezőgazdaság kibocsátása még akkor is az összes ühg-emisszió 24 százalékát tette ki, ha a csomagolást és a szállítást nem vették bele a számításba. Összehasonlításképpen: a World Resources Institute becslése szerint a közlekedés (autó, vonat, hajó, repülőgép) a kibocsátások 16 százalékát adja globálisan.

Egy másik, szintén a Nature Foodban idén publikált tanulmány szerint az élelmiszeripar összes kibocsátásának 57 százaléka jön létre állati eredetű termékek előállítása közben, a növényi eredetű élelmiszerek előállítása pedig a kibocsátások 29 százalékát okozza. A marhatartás önmagában 34 százalékot ad ki.

A marhatartás karbonintenzitása több okból is kiemelkedik más élelmiszerekhez képest. A szarvasmarhák metánt bocsátanak ki, és relatíve nagy területen legelnek, ezek a térségek pedig gyakran erdőirtás árán jönnek létre. A marhatartás ühg-kibocsátása így kalóriánként hétszerese a disznóénak, és nagyjából negyven százalékkal több, mint a tenyésztett garnélaráknak. Az Economist cikke szerint emiatt a marha jobban kilóg az élelmiszerek közül, mint a szén az energiahordozók közül: a szén égetésének ugyanis csak 14 százalékkal több az ühg-kibocsátása a kőolajhoz képest.

A cikk szerint mindebből az következik, hogy a vegetariánus étrenddel vagy csak a marhahús elhagyásával viszonylag jelentős hatást tudunk elérni a klímavédelemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbbet árt a klímának, ha magyar marhahúst eszünk, mint ha mexikói avokádótElhanyagolható mértékű a szállítás közben keletkező károsanyag-kibocsátás az importélelmiszereknél. A messziről hozott zöldség még akkor is klímabarátabb a helyi húsnál, ha másik kontinensről szállítják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor tehetünk a legegyszerűbben a klímaváltozás ellen, ha átalakítjuk az étrendünket. De hogyan?Mennyire ártalmas a marhahús a klímának? Mi van a sajtokkal? Milyen tenyésztett halat enni ökológiai szempontból? Néhány tanács a klímát féltőknek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat állattartás élelmiszeripar hús klíma marhahús mezőgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2025. június 19. 12:11 Adat, Vállalat

Feleakkora növekedést sem tudnak elérni a magyar e-kereskedők, mint a Temu és társai

Beszűkült a játéktere a hazai szereplőknek, akiknek a gazdaságpolitikai környezettel és a vevők vásárlóerejének csökkenésével is meg kell küzdeniük.

Jandó Zoltán
2025. június 17. 11:22 Adat, Közélet

Az egyik legnagyobb hazai nemzetiség szenvedheti meg a kormány kampányát

A 2022-es népszámláláskor állampolgárság alapján a magyarok után már az ukránok voltak a legtöbben az országban, és azóta ez a szám csak nőtt.

Jandó Zoltán
2025. június 16. 10:48 Adat

Ötödével kevesebb gyereknek kezdődik a nyári szünet, mint az ezredfordulón

Több mint 1,2 millió általános és középiskolás kezdi meg a vakációt ezen a héten. A 2000-es évek elején még az 1,6 milliót közelítette ez a szám.

Fontos

Torontáli Zoltán
2025. június 19. 16:19 Közélet, Világ

Brüsszelben most már feltűnően gyorsan ugranak, ha problémás magyar ügyekről van szó

Három hónapon belül megérkezett az árrésstop ügyében a felszólító levél, ami a korábbi példák alapján rendkívül gyorsnak számít.

Váczi István
2025. június 19. 13:37 Világ

Kinek fogynak el hamarabb a rakétái az izraeli-iráni háborúban?

Meggyorsíthatja Amerika támadó hadba lépését, ha tényleg komolyan fenyeget, hogy Izrael kifogy a légvédelmi rakétákból.

Mészáros R. Tamás
2025. június 19. 06:07 Közélet, Világ

Súlyos önámítás, mégis terjed Orbán szuverenitásmániája

A kormányfő és holdudvara a magyar szuverenitás védelmével indokolja bel- és külpolitikai lépéseit, de a valóságban a szuverenitás megalkotása óta álszent és vitatott jelenség.