Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. április 8. 12:26 Adat

Úgy nem szállt el az infláció hivatalosan, hogy valójában elszállt

A globális járványhelyzet miatt egy pillanat alatt állásig fékezett a világgazdaság, óriási zavarok vannak a korábban kifeszített ellátási láncokban, ráadásul az emberek félve merészkednek csak a boltokba, miközben a legszívesebben évekre betáraznának csirkemellből és túlélőfelszerelésből. Egyszerre változtak meg pillanatok alatt a fogyasztói szokások, és jött egy hatalmas kínálati és keresleti sokk, miközben még a forint is soha nem látott mélységbe hullott. Sejteni lehetett, hogy ez érdekes hatással lesz a fogyasztói árakra.

A KSH ma közzétett inflációs adata ehhez képest azt mutatja, hogy az éves fogyasztói árindex a februári 4,4 százalékról 3,9 százalékra mérséklődött márciusban. Ez azonban a jelenlegi helyzetben nem mond sokat.

A következő ábráról már jobban le lehet olvasni, hogy mi történt.

 

Az élelmiszerek ára jelentősen nőtt egy hónap alatt – igaz, az egyes termékeket vizsgálva jelentős eltérésekkel -, ami visszatükrözi a vásárlói rohamot. Az üzemanyagok ára viszont, köszönhetően a globális fejleményeknek, annak ellenére visszaesett, hogy a forint sokat gyengült a hónap folyamán.

A baj csak az, hogy míg élelmiszerből a szokásos forgalom többszörösét vásárolták a magyarok, részben a felhalmozás, részben a munkahelytől és éttermektől való távolmaradás (ezért több otthoni étkezés) miatt, addig üzemanyagból lényegesen kevesebbet fogyasztottak. Ha például a Waze aktív felhasználóiból indulunk ki, Budapesten a felére-harmadára csökkent az autóforgalom.

A KSH azonban ilyen rövid idő alatt nem nyúlhat a súlyokhoz, azaz nem súlyozhatja át azokat a tételeket, amelyekből felépül a fogyasztói kosár. Ezért a mostani fogyasztói árindexben ugyanúgy 26 százalék az élelmiszerek aránya, és változatlanul 7,1 százalék az üzemanyag részesedése – miközben ez a valóságban az előző hónapban jelentősen megváltozhatott. A két ellentétesen mozgó kategória azonban látszólag kiegyenlítette egymást.

A tíz-hússzorosára dráguló, sőt egyenesen beszerezhetetlenné vált arcvédő maszkok hatása szintén nem jelentkezik a statisztikában, ami ebben az esetben is teljesen érthető: korábban ez nem volt szemmel látható tétel, a későn eszmélő magyarok viszont sokat fizethetnek ezekért gyanús webáruházakban. De az átmeneti áruhiány számos élelmiszer árát is megbízhatatlanná tette. Egyszóval az ilyen zavaros helyzetekben érdemes a szokásosnál is nagyobb távolságtartással kezelni a gazdasági statisztikákat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHét éve nem volt ilyen magas az infláció, mi történik az uborkával és a disznóhússal?Örülhetnek a hagyma-káposzta-krumpli rajongói, szomorkodhatnak az uborkakedvelők és lakbért fizetők.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat élelmiszer infláció járvány kiskereskedelem koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.