Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2019. november 27. 09:53 Adat

Hivatalosan nincs Magyarországon több tízezer ukrán vendégmunkás, csak 15 ezer

Közel két és félszeresére nőtt az ukrán állampolgárságú munkavállalók száma Magyarországon 2018 és 2019 első féléve között. A magyar médiában számos cikk jelent meg arról, hogy már 29 ezer, vagy akár 44 ezer ukrán munkavállaló van. Azonban az adatok, amikből ezt a következtetést levonták, a munkavállalási és tartózkodási engedélyekre vonatkoznak, és nem arra, hogy ténylegesen mennyien dolgoznak nálunk.

A KSH adataiból azonban azt is ki lehet számolni, hogy valójában mennyi külföldi állampolgár dolgozik Magyarországon. A statisztikai hivatal a NAV-hoz havonta érkező járulékbevallásokat dolgozza fel, így ezek nagyon is pontosnak tekinthetők*Természetesen a fekete munkavállalókat nem tartalmazza, de nekik munkavállalási engedélyre sincsen szükségük. Ráadásul Magyarországon igen csak visszaszorult a teljesen fekete munkáltatás gyakorlata, így ez nem tekinthető igazán jelentősnek.

 

Összesen 50 ezer külföldi munkavállaló dolgozott Magyarországon az idei első fél évben, a felük más európai uniós országokból jött. A korábbi becslésekhez képest a jelentős eltérés alapvető oka, hogy egyrészt aki munkavállalási engedélyt kap, az nem biztos, hogy valóban munkába áll, és sokan úgy kapnak letelepedési engedélyt, hogy nem dolgozni jönnek, hanem például tanulni.

Az is magyarázza az eltérést, hogy a kiadott engedélyek kimutatása csak összesítve tartalmazza a szezonálisan, akár néhány hónapot hazánkban dolgozó munkavállalók engedélyeit. Egy korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk ezeket az okokat, illetve az egyes engedélyek sajátosságait:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Magyarországon dolgozó németek és franciák jobban élnek itt, mint otthonMindenféle bevándorlásellenes hadjárat ellenére pár év alatt 46 százalékkal nőtt a Magyarországon dolgozó külföldiek száma. Összeszedtünk mindent, amit tudni lehet róluk.

A KSH adatai is alátámasztják azonban, hogy gyorsan nőtt a Magyarországon dolgozó külföldi állampolgárok száma. A korábban éveken át 20-25 ezer fő volt a számuk,  de az elmúlt két és fél év alatt megduplázódott.

 

Érdemes ezt európai összehasonlításban is megnézni. Magyarországon 2018-ban a munkavállalók 0,8 százaléka volt külföldi állampolgár – ennél csak öt országban volt kisebb arány*Románia, Bulgária, Szlovákia, Horvátország és Lengyelország
, és ez sokkal alacsonyabb az európai uniós 8,5 százalékos átlagnál.

Magyarországon azonban 39 százalékkal nőtt 2017 és 2019 II. negyedéve között a külföldi munkavállalók száma, ami magasabb az EU átlagos növekedésénél (8 százalék). Négy másik keleti tagállamban azonban még a magyarnál is jóval a gyorsabban nőtt a külföldi munkavállalók száma*Litvánia 131%, Horvátország 64%, Románia 62%, Lengyelország 48%
.  

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat bevándorlás migráció vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.