Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. február 26. 17:10 Világ

Az ukrán tengerpart egyre nagyobb részét foglalják el az oroszok

A kijevi védelemnek tegnap és az éjszaka sikerült megakadályoznia a legrosszabbat, így a fenyegető jelek ellenére az oroszoknak nem sikerült megvetniük komolyabban a lábukat az ukrán fővárosban, nem is szólva a bevételéről. Visszatekintve ezek valószínűleg csak „agresszív felderítési” próbálkozások voltak, hogy kiderítsék, mennyire szilárd a főváros védelme. De ne legyenek kétségeink afelől, hogy ha találtak volna rést, hatalmas káoszt tudtak volna okozni a városban. A brit felderítés szerint az északi orosz főerők mintegy 30 kilométerre lehetnek Kijevtől.

Kelet-Ukrajnából nem érkezett hír a front komolyabb elmozdulásáról, nem úgy, mint délen. Az oroszok már reggel bejelentették, hogy elfoglalták az Azovi-tenger partján lévő, 150 ezres Melitopolt, és bár ezt ukrán vagy független forrásból azóta sem erősítették meg, videók jelentek meg a városban lévő orosz csapatokról, azaz valószínűleg tényleg elfoglalták a települést. Azóta olyan felvétel is megjelent, amely állítólag Bergyanszk felé közeledő orosz páncélosokat mutat. Ha ez valós, ukrán szempontból rendkívül aggasztó a fejlemény, mert a város nagyjából félúton van Melitopol és Mariupol között, az utóbbit pedig keletről támadja az orosz hadsereg és a donyecki szakadárok.

Bergyanszk egy tengerbe nyúló kiszögellésre épült, védelme nagyon nehéz lehet, délnyugat-északkeleti irányban haladva könnyű elvágni. Mariupol védői pedig lehetetlen helyzetbe kerülhetnek, ha immár nyugati, délnyugati irányból is védekezniük kellene. Ha ezekről a területekről kiszorítják az ukrán erőket, akkor az oroszok teljesen ellenőrzésük alá vonhatnák az Azovi-tenger partját, szabad lenne az út számukra a Krímből Rosztov és Donyeck felé.

Nem sokkal jobb a helyzet a Fekete-tenger partján sem ukrán szempontból. Itt a Dnyeper torkolatának közelében épült Herszon minden jel szerint ukrán kézben van, de az oroszok a várostól északra átjutottak a hatalmas folyón, és a Déli-Bug torkolatában lévő Mikolajiv irányában tevékenykednek harckocsikkal és gépesített gyalogsággal. (Bár a fenti térképen a front hozzávetőleges helyzetét mutató piros vonal ezt nem jelzi, az AFP és a BBC is közölt már olyan térképet, amely jelölte az orosz erőket a Dnyeper nyugati partján. A térkép bal szélén viszont nem Odessza, hanem Nova Odessza szerepel, csak lemaradt a név első fele.)

Persze mindkét esetben felmerülhet, hogy ha az oroszok kellő biztosítás nélkül nyomulnak előre, akkor érzékeny ellencsapások érhetik őket. A másik oldalról viszont az ukránoknak számolniuk kell orosz partraszállásokkal, amire már volt is példa az Azovi-tengeren.

Összességében továbbra is úgy tűnik a helyzet, hogy Ukrajnán belül délen, a 2014-ben megszállt és elcsatolt Krímből induló csapatok nyomulnak előre a legnagyobb lendülettel. Azt nem lehet megbecsülni, hogy stabilizálható módon meddig jutnak, de ha nem sikerül őket megállítani, akkor Mariupol védelme a lehetetlennel lesz határos. A Fekete-tenger partján Mikolajivon túl pedig már csak Odessza van jelentősebb kikötővárosként, de a milliós települést – ha közben nincs széles körű összeomlás – biztosan nem adnák könnyen az ukránok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég ma eldőlhet, sikerül-e az orosz villámháborúMiközben a Donyec-medencében tartja a frontot az ukrán sereg, Kijevet az a veszély fenyegeti, hogy az orosz csapatok menetből elfoglalják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok győzhetnek a csatatéren, de mi lesz utána?Katonai értelemben most az a legnagyobb kérdés, hogy az ukrán hadsereg mennyire elszántan fog harcolni a nyomasztó haditechnikai fölényben lévő oroszokkal szemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNegyedik nagy győzelméért indított háborút Ukrajnában a két éve még vert helyzetben lévő PutyinAz orosz elnök olyan háborút indított el, amely példátlan Európában a második világháború vége óta, és mérhetetlen emberi szenvedést okoz a hatalmas gazdasági károk mellett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ azovi-tenger fekete-tenger háború krím Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.