Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. március 9. 14:26 Világ

Két nagy multi olyat lépett pálmaolajügyben, ami végre változást hozhat

A környezetvédők sok éve harcolnak azért, hogy megállítsák a pálmaolaj-előállítással járó hatalmas természeti pusztítást a világban. Most februárban két fogyasztási cikkeket gyártó vállalatóriás, a Nestlé és az Unilever is fontos lépést tettek azért, hogy megfeleljenek ezeknek az elvárásoknak, és eddig példátlan módon közzétettek egy listát az összes pálmaolaj-beszállítójukról.

A két vállalat fontos szereplője a globális pálmaolajiparnak, mivel az összes előállított pálmaolaj négy százalékát ők vásárolják fel – írja a Seeking Alpha.

Az Unilever és a Nestlé lépése jelentős javulást hozott a pálmaolaj ellátási láncának átláthatóságában, ugyanis az előállítási folyamat végén álló (angolul downstream) vállalatok még sosem tettek közzé hasonló részletességű információkat a beszállítói hálójukról. Kereskedelmi kapcsolataik teljes közzétételével a két vállalat a 62 milliárd dolláros pálmaolaj-szektor többi cégére is nyomást gyakorolhat, hogy hasonlóan közzétegyék listáikat. A lépés után mindkét vállalat számára nehezebb lesz ezentúl olyan termesztőkkel fenntartani a kereskedelmi kapcsolatot, akik erdőirtást folytatnak vagy földeket égetnek fel a pálmaolaj-termesztés érdekében.

Paul Polman, az Unilever vezérigazgatója egyébként már az év eleji davosi Világgazdasági Fórumon utalt erre a lépésre:

Sokan úgy gondolják, ha kiszervezik az értékláncukat, akkor a felelősségüket is kiszervezik. Szerintem ez nincs így. Élen kell járnunk a változásban, az Unilever éppen ezért köteleződött el a nagyobb átláthatóság mellett, és továbbiakban is azon fog dolgozni a partnereivel, hogy a pálmaolaj-iparban pozitív változásokat érjen el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon úgy néz ki, hogy száműzi a pálmaolajat az energiapiacról az EUNagy sikert jelenthet ez a környezetvédőknek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ erdőirtás fenntarthatóság környezetvédelem nestlé pálmaolaj unilever Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.