Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 31. 13:45 Pénz

Megijedtek a gyorsuló inflációtól, lelkesen vásárolják az aranyat a németek

Utoljára a 2008-as válság utóhatásaként vásároltak több aranyat a németek, mint az idei első félévben. Akkor leginkább a pénzügyi rendszer összeomlásától való félelem lehetett ennek az oka, most viszont a gyorsuló inflációtól tarthatnak.

Az Arany Világtanács friss adatai alapján több német lap is írt arról, hogy a németek idén június végéig 90,5 tonna aranyat vásároltak rudak, lapkák és érmék formájában. Ez hajszálnyival meghaladja a tavalyi első féléves adatot, amikor a koronavírus-járvány által kiváltott bizonytalanság és félelem hajtotta a vásárlásokat.

Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a németek nyugodtabb esztendőkben is lelkes aranyvásárlók, 2010 és 2019 között a német lakosság által birtokolt befektetési arany mennyisége 1361 tonnával nőtt. A német lakosság mostanra már 9089 tonna aranyat birtokol, amely majdnem háromszorosa a német jegybank aranytartalékának. Együttesen pedig a világ aranykészletének több mint a hat százalékát birtokolják.

A németnél az első félévben csak a kínaiak vásároltak nagyobb mennyiségű aranyat az egész világon, előbbiek a teljes európai kereslet több mint 60 százalékát hozták össze. A második és harmadik helyen szintén két, többségében német ajkú ország, Svájc és Ausztria következett.

A fejlemény akár furcsának is tűnhet az alapján, hogy az első félévben még elég visszafogott volt az infláció üteme Németországban, de a jelek szerint a németek megérezték, hogy gyorsulás következik: júliusban 3,8, augusztusban 3,9 százalékkal nőttek az árak év/év alapon, és utóbbi 1993 vége óta a legmagasabb érték. (Igaz, az uniós szinten harmonizált augusztusi német adat 3,4 százalék, és ez már csak 2008 közepe óta számít rekordnak.)

Az más kérdés, hogy az arany tényleg véd-e az inflációval szemben. Ha valaki 2009-ben ezerdolláros áron vett aranyat, akár elégedett is lehet a mostani 1800 fölötti árfolyammal, de aki tavaly 2000 dollár fölött, az már sokkal kevésbé. Igaz, aki fizikai arany vásárlásán gondolkozik, az jobban teszi, ha erre hosszú távú befektetésként tekint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAranyban tartva a pénz csak akkor őrzi az értékét, ha a dédunokáknak tesszük félreA számok nem támasztják alá, hogy rövidebb távon az arannyal meg lehetne őrizni a pénz vásárlóértékét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz arany Arany Világtanács infláció németország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.