Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. május 20. 12:29 Világ

Júniusban figyelmeztető sztrájkot tartanak a béremelésért harcoló lengyel ápolók

Sikertelennek nyilvánította az egészségügyi miniszterrel folytatott február óta zajló tárgyalásokat, és június 7-re figyelmeztető sztrájkot hirdetett az egyik legnagyobb lengyel egészségügyi szakdolgozói szakszervezet, a 80 ezer tagot számláló Ápolók és Nővérek Nemzeti Szövetsége (Ogólnopolski Związek Zawodowy Pielęgniarek i Położnych – OZZPiP).

A júniusi figyelmeztető sztrájk alatt a szakdolgozók csak az alapbeosztásuk szerint fognak dolgozni, és nem vállalnak extra műszakokat.

Ezzel arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a súlyos munkaerőhiány mellett az alulfinanszírozott rendszer csak azért működik, mert folyamatosan túlóráznak. 

Az akció mottója az “egy ápoló, egy állás” lesz. Krystyna Ptok, az OZZPiP vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a június 2-án hatályba lépő törvény alapján az alapfokú diplomával rendelkező ápolók középfokú végzettséggel rendelkező fizetési kategóriába kerülnek, ezáltal pedig akár 1300 zloty-val (nagyjából 100 ezer forinttal) is csökkenhet a fizetésük.

A szakszervezet szerint felháborító, hogy egy diplomás ápoló ugyanabba a bérkategóriába esik, mint egy adminisztratív pozícióban dolgozó egészségügyi dolgozó.

Az elmúlt hetekben a szakszervezet több demonstrációt szervezett Varsóban, ezek egyikén Ptok az egészségügyi minisztérium előtt arról beszélt, hogy elfogadhatatlan, hogy az ápolók havi 300 órát dolgoznak 2-3 munkahelyen, és nem tudnak 2027-ig várni a munkakörülményeik javulására.

A szakszervezet azt követeli, hogy egy kezdő ápoló fizetése az országos átlagbér másfélszerese, nagyjából bruttó 8000 zloty, azaz körülbelül 620 ezer forint legyen, és 20 éves szolgálati idő után 12 ezer zlotyra (930 ezer forint) nőjön.

Ptok szerint a béremelés mellett olyan intézkedésekre is szükség van, amelyek arra ösztönzik a fiatalokat, hogy nagyobb számban jelentkezzenek ápolóképzésekre. A Notes from Poland cikke alapján a szakszervezet felhívta a figyelmet, hogy az ápolók átlagéletkora jelenleg 53 év Lengyelországban, miközben több mint felük elmúlt hatvan éves.

Nagyjából évi 10 ezer ápoló fog a következő években nyugdíjba menni, miközben csak nagyjából 5000 hallgató kerül ki a munkaerőpiacra, és közülük sem marad mindenki az országban a képzés elvégzése után.

Lengyelországban 1000 emberre 5,1 ápoló jut, ami a negyedik legalacsonyabb arány az Európai Unióban. Magyarországon ugyanez az arány 6,6, az EU-ban pedig 8,2.

A szakszervezet szerint Adam Niedzielski egészségügyi miniszter és a minisztérium nem reagált érdemben a követeléseikre, ugyanakkor a minisztérium szóvivője szerint az OZZPiP azért hagyta ott a tárgyalásokat, mert rajtuk kívül más érdekképviseleti szerveket is meghívtak. Niedzielski azt nyilatkozta, hogy egy 3,5 milliárd złoty-s ajánlattal álltak elő, amit csak az OZZPiP nem fogadott el, de reméli, hogy a tárgyalások következő körében minden félnek elfogadható megoldást találnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is?Hosszú távon a magyar betegek érdeke is az, hogy az egészségügyi reformból kihagyott ápolók összefogjanak a helyzetük javításáért - Szabó Imrével és Fabók Bálinttal erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„A fizetésem 40 százalékát is elveszthetem” - általános a kiábrándultság az ápolóknálAz orvosokkal szemben az ápolók számára csak hátrányokkal jár az új szerződés, így megalázva érzik magukat, akik aláírták. Nem is volt erre mindenki hajlandó.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ápoló egészségügy Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.