Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. március 1. 17:45 Élet

Szétszerelési útmutatókkal állt elő az IKEA, de ez nehezebb feladat lehet, mint az összeszerelés

Sok embernek nem kell bemutatni az IKEA összeszerelési útmutatóit, amelyek lépésről lépésre végigvezetnek az összeállítás folyamatán. Ezek használhatóságáról hosszú vitákat lehet folytatni baráti társaságokban, de a vállalatot szélesebb körben nem ezért szokták bírálni, hanem mert bútorai híresen nehezen bírják a helyváltoztatást, az „eldobható bútor” kategória pedig nem fér össze a fenntarthatósági célokkal.

Márpedig a világ egyik legnagyobb fafelhasználó vállalata is szeretne zöldülni, ennek jegyében szüntette meg például a nyomtatott katalógusát, és tervez belevágni bútorok kölcsönzésébe és használt darabok kereskedelmébe is. Ebbe a vonulatba illeszkedik a szétszerelési útmutatók létrehozása, amelyek nevüknek megfelelően megfordítva mutatják be a folyamatot, hogy költözésnél ne kelljen az összeszerelési füzetből fejben visszafelé lejátszani a dolgot.

A kezdeményezés fogadtatása elsöprően pozitívnak tűnik az internetes találatok alapján, és eddig legkevesebb hat népszerű bútordarabra adták ki az útmutatót. Az irány természetesen üdvözlendő, de aki már szerelt össze néhány IKEA-bútort, valószínűleg gyorsan kitalálja, hogy a szétszerelés hol bicsaklik meg: a szögeknél.

Sok IKEA-szekrény hátsó fala egy vékony farostlemez, amelyet szögekkel kell hozzáerősíteni a bútordarab többi részéhez. Ezeket úgy kihúzni, hogy közben az ember ne roncsolja szét a lemezt – és persze a csatlakozó polcokat – igencsak nehéz feladat, még ha nem is lehetetlen. Ha ezt ki akarják küszöbölni, akkor már a tervezésnél figyelembe kellene venni a szétszerelhetőség szempontját – ez viszont jó eséllyel azt is magával hozná, hogy valamivel több faanyag kellene például a szekrényekbe, amelyek részben pont az anyagfelhasználás csökkentése érdekében lettek karcsúbbak az utóbbi évtizedekben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVásárlói roham alatt van a magyar Ikea, pár hónapot kérnek az áruhiány felszámolásáhozA borzasztó pandémiás év alatt borzasztóan jó évet zárt a magyar Ikea, de annyira, hogy nehezen birkózik meg a nagy kereslettel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bútor fenntarthatóság Ikea Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.