Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. február 16. 10:20 Adat

Az év végi lezárások mellett is nőni tudott a magyar gazdaság

A lezárások ellenére is javult negyedéves összevetésben a magyar gazdaság teljesítménye 2020 utolsó három hónapjában – derül ki a statisztikai hivatal kedd reggel közölt adataiból. Ez még úgy is pozitív meglepetés, hogy a korlátozásokkal leginkább érintett szektorok egy részében a második hullám kisebb visszaesést hozott, mint az első tavaszi, hiszen a nyáron és ősz elején – amihez képest most növekedni sikerült – szinte egyáltalán nem fogták vissza a gazdaság teljesítményét korlátozó intézkedések.

A KSH szerint az utolsó negyedévben 1,1 százalékkal volt magasabb a bruttó hazai termék, mint a harmadikban.

Éves összevetésben 4,3 százalékos visszaesést mutatnak a számok*szezonálisan és naptárhatással kiigazítva, ami szintén jobb a várakozásoknál.

Bár az adat még nem végleges, de már az is látszik belőle, hogy a járvány és az amiatt tett intézkedések milyen mértékben sújtották a gazdaságot 2020 egészében. A tavalyi GDP 5,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Utóbbi annyiban már nem meglepetés, hogy Orbán Viktor tegnap tulajdonképpen előre elárulta, a korábbi becsléseknél azonban szintén kedvezőbb.

Sőt, a számok nemzetközi összevetésben sem rosszak. A negyedik negyedévben az eurózónában és az Európai Unió egészében is nagyobbat esett a GDP, mint itthon (pdf). Azok közül az országok közül, amelyek már közzétették a friss adatokat, éves összevetésben csak Svédországban, Németországban, Lettországban és Litvániában alakult jobban az év utolsó három hónapja. A harmadik negyedévhez viszonyítva pedig csak a két említett balti államban nőtt hasonló mértékben a gazdaság, mint itthon.

A magyar gazdaságot az utolsó negyedévben elsősorban az ipar teljesítménye húzhatta fel: 2020-ban egyértelműen az október és december közötti időszak volt a legjobb a szektorban, mind a három hónapban éves szinten is nőtt a termelés, valamint az értékesítés is. Bár ennyire nem volt jó a helyzet az építőiparban, de az év többi szakaszához képest itt is kissé jobban sikerült az utolsó negyedév: a járvány óta november volt az első olyan hónap, amikor sikerült felülmúlni a 2019-es teljesítményt.

Az év végi korlátozások által leginkább érintett szektorok közül a turizmus november-decemberre ismét teljesen összeomlott, de itt ezek a hónapok amúgy sem a legerősebbek az évben, így ez a visszaesés a gazdaság egészének teljesítményéből kevesebbet vett el. A vendéglátás is majdnem a felével zsugorodott a novemberi lezárásokat követően, ami ugyancsak hatalmas érvágás, de a tavaszi visszaesésnél – amikor a forgalom háromnegyede tűnt el – így is kedvezőbb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vendéglátás egyik részét magára hagyta a kormány, a másik részének nem utalja a megígért támogatástKávézók, kiskocsmák ezrei hónapok óta bevétel nélkül tengődnek, de a kormány nem segít rajtuk, ráadásul még sokszor azoknak sem utal, akiknek jár a támogatás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gazdaság gdp koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.